WANDELEN ROND EDE

In deze coronatijden lijkt het er op dat mensen meer zijn gaan wandelen. Groepsactiviteiten op sportgebied waren een tijd niet mogelijk, maar wandelen kun je doen in je ééntje, of met z’n tweeën. Dan zit je nog goed bij de wisselende coronanormen.

In Nederland kan heel wat gewandeld worden. Anoda Publishing heeft een boekje uitgegeven met wandelingen rond Ede. Pieter en Coby Metz (uit Ede) hebben 15 rondwandelingen in de gemeente Ede ontwikkeld en op papier gezet, soms met een klein uitstapje buiten de gemeentegrens.

De voorkeur van de wandelende Metzen gaat duidelijk uit naar wandelingen met een sterk boskarakter en een toefje heide er bij inbegrepen. Een uitzondering daarop vormt wandeling nummer 8, die ten westen van Bennekom voert door het agrarische buitengebied.

De langste wandeling is de al genoemde wandeling nummer 8 (Het Binnenveld) met 14,5 kilometers. Aan de andere kant zijn er twee wandelingen van elk 7,5 kilometer (bij beiden gaat het om wandelingen op de hei). De 15 wandelingen zijn dus geschikt om in één dagdeel te wandelen.

Van de 15 wandelingen zijn er 9 die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bij alle wandelingen wordt aangegeven waar je je auto kunt parkeren en meestal is dat bij het startpunt.

Elke wandeling is voorzien van een kadaster-kaartje met de ingetekende route. Verder begint elke wandeling met een korte beschrijving van de route en bijzondere plekken. Dan is er info over de afstand, de start, parkeren, openbaar vervoer en (niet te versmaden) de horeca onderweg (die ook is aangegeven op het routekaartje). Dan volgt de routebeschrijving, die strak en helder is. Zelf heb ik inmiddels twee routes gewandeld (8. ‘Het Binnenveld‘ en 5. ‘Oostereng en Bennekomse Bos‘) om te zien hoe hanteerbaar de routebeschriving is. Ik ben er positief over. Daarnaast staat er in aparte genummerde blokken achtergrondinformatie over bijvoorbeeld landgoederen, bosgebieden, landhuizen, kastelen. De nummers zijn terug te vinden op de routekaart. Verder zijn er bij elke wandeling foto’s (uit eigen huis) geplaatst.

Meestal loop ik wandelingen aan de hand van GPS, maar voor deze keer heb ik de papieren route gebruikt. Dat beviel goed. Wel had ik al de wandelingen uit dit boekje op mijn telefoon gezet (voor het geval dat …). In het boekje staat de info waar je deze bestanden kunt vinden.

De verbintenis met het digitale tijdperk ligt wel wat lastig, merkte ik. Wanneer ik op mijn pc zoek naar de link met de bestanden kan ik die niet vinden. Ook kan ik de website http://www.wandelenrondede.nl niet vinden. Wel kan ik de bestanden vinden op mijn telefoon, maar dan kom ik niet terecht op http://www.wandelenrondede.nl, maar op http://www.geografischwandelen.nl. De wandelaar kan voor vertrek even kijken op de website of er routewijzigingen zijn, dit staat netjes vermeld onder het kopje ‘Belangrijk voor wandelaars!’. Het is mij niet gelukt om dat onderdeel van de website te vinden.

Dit wandelboekje geeft een goede reden om de voordeur achter je dicht te slaan en de pas er in te zetten. De paden op!

Pieter en Coby Metz – Wandelen rond Ede. 15 rondwandelingen in Edese natuurgebieden. – Anoda Publishing 2020 – 112 pagina’s

Van de uitgever ontving ik een exemplaar van dit boekje om te recenseren op mijn weblog.

Advertentie

7 gedachten over “WANDELEN ROND EDE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.