Bennekom – Oostereng en Bennekomse Bos

Een boswandeling die begint in het bruisende centrum van Bennekom.

Het lijkt opvallend en dat is het ook.

Het lijkt bijzonder en dat is het ook.

De start van deze wandeling uit het boekje ‘Wandelen rond Ede’ begint bij de Oude Kerk in het centrum van Bennekom. Er zijn aardig wat mensen op de been in het dorp, waar veel winkels zijn. Al na een paar hoeken omgeslagen te hebben kom ik in rustiger vaarwater. Dat is zeker het geval in deze koninklijke buurt en zeker wanneer ik het spoor van Prins Hendrik volg en zijn laan in loop. Al spoedig loop ik in het bos. Eénmaal in het bos (met fietsende ouderen) ga ik al snel een smal bospad op, steek ik de Dikkenbergweg over (heel rustig) en dan weer een bos in. Het is heel rustig. Ik vermoed dat de stijgende temperatuur het aantal wandelaars naar beneden brengt.

De eerste heidevelden passeer ik, kleine velden, die op weg zijn naar volle bloei. Eerst in de buurt van een natuurlandbouwgebied (een mooie combinatie : natuur + landbouw; blijkbaar is op veel andere plekken die combinatie er niet). In de buurt van de Dikkenberg wordt het een tikkeltje drukker, nauwelijks met wandelaars, maar eerder met fietsers en en een enkele auto die op weg is naar een riante woning in het groen.

Wanneer ik de Panoramaweg ben over- gestoken kan ik goed uitzicht hebben vanaf een verhoogd platform. Dit platform is om goed te kunnen zien in dit kleine heideveld dat hier lang geleden Celtic Fields waren. Kleine stukken landbouw-grond, ongeveer 30 bij 30 meter. De verhogingen in het veld laten nog iets zien van de verhoogde grensranden. In de nabije omgeving liggen ook meerdere grafheuvels. Dit gebied duidt dus op een zeer oude bewoning.

Even verderop is er een teken van meer recente bewoning. Hier staat een NIVON Natuurvriendenhuis: met de naam De Bosbeek. Mijn aandacht wordt getroffen door een informatiebord onder een luifeltje. Op het bord staat de route van het Trekvogelpad. Echter valt mijn aandacht meer op de klinkers waar ik op sta. In het klinkerpatroon zijn drie Stolpersteine verwerkt. Drie keer een naam. Drie keer een datum. Drie mensen die hier een veilig onderkomen hadden gezocht, maar toch zijn opgepakt en de laatste dagen van hun leven beleefden. Drie stille getuigen. Voor je het weet loop je het onder de voet en ga je zonder te struikelen verder. Maar het zijn drie namen, drie mensen, waard om even bij stil te staan. Het Trekvogelpad loopt wel door.

Nog even langs een beek en dan ben ik in het Renkumse Beekdal en daarmee buiten de grenzen van de gemeente Ede. In het beekdal komen meerdere stromen samen. Het ziet er nu droog uit. Van het beekdal kom ik op landgoed Quadenoord. Centraal staat een imposant landhuis gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Aan de voet van het landhuis staat een oude watermolen, die onderhevig is aan een restauratie, alhoewel daar nu niet wordt gerestaureerd. Wat er wel gebeurt is dat onder het dak van een grote kapschuur een flinke groep mensen aan het werk is. Zij voeren een strijd tegen en met natuurlijke materialen. Harde steen wordt onder handen genomen om een beeld te vormen naar eigen wensen. Tussen deze schuur en het landhuis staat op een groot grasveld een buitenexpositie van beelden in Zimbabweaanse traditie.

Ik zie er geen beeld bij van een paard, terwijl het paard toch nadrukkelijk aanwezig op het landgoed. In een paardenwei zie ik ruim 25 paarden staan. Even voorbij deze paardenwei verlaat ik Quadenoord en ga ik Oostereng binnen. Opvallend is dat hier lange rechte lanen zijn. De route voert mij over een pad van circa 800 meter. Na een paar bochten gaat het om 1300 meter. Saai, helemaal niet. Er is voldoende te zien. En ook hier is het rustig (waar zijn al die wandelaars?). Wel word ik gepasseerd door twee ruiters (inclusief paard voor ieder). Over de Bornweg (ja, ik ben net in landgoed De Born geweest) kom ik langs grote villa’s de bebouwde kom binnen. De Algemeer brengt mij dicht bij het centrum en bij het einde van deze boswandeling. Een lange wandeling, die zeer de moeite waard is.

Bennekom – Oostereng en Bennekomse Bos – 14 kilometer – Anoda Publishing 2020

Advertentie

Een gedachte over “Bennekom – Oostereng en Bennekomse Bos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.