Ede: landgoed Kernhem, Edese Bos en Doesburger Eng

Huis Kernhem, op landgoed Kernhem, is niet alleen het startpunt van een klompenpad, maar ook de start van een wandeling uit de wandelgids “Wandelen rond Ede” vindt hier plaats. Wandellief en ik hebben voor vanmorgen deze wandeeling op het programma staan.

De makers van deze route laten ons eerst over een lange lange laan lopen, die wordt onderbroken door een weg, door een spoorlijn (van Ede naar Lunteren), door een begraafplaats. Gelukkig merken we op alle drie passages veel rust. In het begin ontmoeten we hondenfluisteraars, maar wanneer we het Edese Bos in zijn gewandeld komt de rust in sterkere kracht op ons af. In de verte zien we de Otterloseweg, maar daar hebben we geen last van. De paden slingeren door het bos, af en toe zien we een smal pad voor snelle fietsers. Enkele keren op onze route kruisen we een dergelijk pad. Gelukkig is het geen weekend, want ik vermoed dat er dat vele bosbikers voort zullen snellen. Wat we wel tegen komen is een monument. Wanneer we aankomen op de Zonneoordlaan zien we aan onze rechterhand een kleine zuil die opgericht is in het jaar 1955 ter gelegenheid van het tweede lustrum van de vliegtuigkundige studiekring Leonardo DaVinci. Hoort zo’n studiekring thuis aan de universiteit in Delft? Het monument is opgericht ter herinnering aan de Nederlandse luchtvaartpioneer. Nee, niet de bekende Fokker, maar de onbekende J.W.E.L. (Jan) Hilgers. Deze Hilgers vloog boven Ede en hij deed dat op 29 juli 1910. Hij was daarmee de eerste Nederlander die boven Nederland vloog. Twee fabrikanten van auto’s waren bezig met de aanleg van een vliegveldje op de Doesburgerheide. Zij hadden Jan Hilgers de opdracht gegeven om de lucht in te gaan. Hij kwam er speciaal voor terug uit Frankrijk waar hij vlieglessen volgde.

Via bospaden en modderpaden (soms vallen die twee samen) komen we uit op de Barteweg. Daar valt ons een hoge aarden wal op en een groot gesloten hek. Het is een toegankelijk terrein van SOMA, maar met een gesloten hek toch niet zo toegankelijk. Zo werpt het hek toch een barriere op voor een lichamelijke aanwezigheid op het terrein. Even verderop langs de weg is er een klein hek, met een infobord. Het blijkt dat SOMA staat voor “Stichting tot Opleiding van Machinisten voor Aannemersbedrijven”. Kijk, daar hebben we wat aan. Kort gezegd, hier kregen mensen een 6 weken durende opleiding om machinist te worden op bijvoorbeeld een graafmachine. Tegenwoordig is de opleiding in Harderwijk. Met deze belangrijke kennis gaan we verder op pad, steken het spoor over, passeren de plek waar vroeger een halteplaats was aan het spoor en komen bij de standerd korenmolen van de Doesburger Eng, maar niet nadat we een belangrijk brommercentrum zijn gepasseerd.

Aan de voet van de molen houden we een korte pauze om het appeltje dat we voor de dorst hadden bewaard te verorberen. Hier zijn meerdere bankjes in bezit genomen door passanten. We gaan verder en verlaten de Eng, passeren een werkcentrum van het Leger des Heils en gaan het bos weer in.

We naderen het begin van onze wandeling. In het park rond het landhuis lopen we even op de Hanenburg, die met twee bruggetjes te bereiken is. Wij hebben aan één bruggetje genoeg. Op de burg liggen drie grote stenen. Een poging tot buitenkunst? Of zit hier meer achter? Over een mooie zichtlaan naderen we het huis. Twee mannen in gepaste kleding zijn druk bezig met het snoeien van bomen, kleine takjes op de stam worden vakkundig weggewerkt met een grote kettingzaag. Nog even de schaapskooi voorbij en de laatste meters verdwijnen onder onze schoenen.

Een mooie wandeling en opvallend hoe rustig het is op een doordeweeksedag.

Ede : Landgoed Kernhem, Edese Bos en Doesburger Eng – 9.5 kilometer (wandeling 3 uit de bundel Wandelen rond Ede – Pieter en Coby Metz – Anoda Publishing) 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.