Kastelenroute

In de serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ van Uitgeverij Elmar verscheen in 2021 een deeltje over ‘De Achterhoek & De Liemers’. Tijd om de IJssel en de Oude IJssel over te steken. Hieronder een verslag van Wandeling 6 uit deze wandelgids.

Stel: jij bent een eerzame treinreiziger en je draagt een mondkapje. Het eindpunt van jouw reis is het station van Vorden in de Achterhoek. Bij het verlaten van het perron doe je jouw mondkapje af. Even later heb je de neiging om jouw mondkapje voor je ogen te spannen, want je ziet het stationsgebouw van dit lieflijke dorp. Het gebouw is dichtgetimmerd, levenloos, maar vol potentie, zou ik zeggen. Gelukkig kan ik deze plek snel verlaten om aan mijn kastelenwandeling te beginnen. Eerst passeer ik een rijtje levensloopbestendige woningen, op de plek waar in vroeger tijden borstelfabriek HAVO stond. Deze maakindustrie heeft het loodje gelegd. Mijn tocht gaat zich afspelen ten noorden van het dorp. Een vrouw staat op de stoep met haar wandelschoenen en een jasje aan haar voeten op de stoep. Zij wacht op een vriendin om samen een eindje te gaan wandelen. Even verderop staat een minibieb op mij te wachten, altijd even een korte inspectie, maar er zit niets bij dat ik mee wil nemen. Zonder extra last kan ik verder wandelen.

Op deze kasteeltocht passeer ik welgeteld één kasteel. Het is een kleine oogst voor het dorp met acht kastelen. Dat ene kasteel is Den Bramel, dat in zijn huidige vorm een kleine 300 jaar oud is. De oudste papieren van Den Bramel dateren echter al van 1396. De route draait om het landgoed bij het kasteel heen. In de gids wordt gemeld dat ik op de Almenseweg even door kan lopen en dan kan ik het kasteel zien. Ik loop even door, sla rechtsaf en stuit op een bordje ‘verbonden toegang’. Ik zie een aantal gebouwen, maar Den Bramel blijft gehuld in nevelen. Ik keer om en pak de route op bij de ingang of één van de ingangen van Het Enzerinck. Dit is geen kasteel, maar een landhuis. De opdracht voor het bouwen van dit landhuis werd gegeven door de burgemeester van Vorden. De man heette Van Panhuys en hij was getrouwd met de dochter van een bekende Achterhoeker. De dame in kwestie was Charlotte Staring, dochter van de bekende landbouwvoorlichter en dichter. In het landschapspark begint het stevig te regenen, jas aan, hoes om mijn rugzak, zelfs schuilen onder een boom (er is geen bliksem!). Het bijzondere huisje (zie foto) op het landgoed dateert uit 1928. Het landgoed was toen eigendom van Van Lennep, die vanwege zijn 40-jarig huwelijksjubileum besloot een kinderhuis te (laten) bouwen. Volwassenen mogen alleen op uitdrukkelijk verzoek van kinderen het huisje in. Op mijn tocht heb ik kind noch kraai bij mij. Trouwens het huisje is lang niet altijd open, ook kinderen hebben rust nodig.

De wandeling gaat door uitgestrekte bossen en af en toe een weidse blik over een weiland of akkerland. Zelfs een heidegebied ontsnapt niet aan mijn aandacht. In één bosgebied is een natuurbegraafplaats ingericht. Ik mag er vrij wandelen, maar wat is vrij, wanneer er links of rechts iemand begraven kan liggen. Het is een extra aansporing om op het pad te blijven. Naast dit Schapenmeer ligt een ander Schapenmeer. Het tweede meer is een klein bungalowparkje. Ik stel mij voor wat het zou kunnen betekenen wanneer het eindpunt van de reis naar het ene Schapenmeer verward wordt met het andere Schapenmeer.
Hoe was jouw vakantie?
Erg stil.
Door het licht bebouwde buitengebied ten noorden van Vorden nader ik het desolate stationsgebouw.
De chauffeur van de buurtbus groet mij.
Een lichtpuntje op het plein.

Vorden – Kastelenroute – 12.5 kilometer

Advertentie

3 gedachten over “Kastelenroute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.