DE WILDE STILTE

Eén van de best bekeken berichten op deze website is mijn recensie van het boek ‘Het Zoutpad’ geschreven door Raynor Winn. In dit boek verhaalt zij over haar tocht met haar man Moth over het South West Coast Path in Engeland. Dit boek kreeg een groot lezerspubliek.

Waarom schreef Raynor Winn dit boek zonder dat haar man er van af wist? Toen de beide echtelieden aan hun wandeltocht begonnen ging het slecht met de gezondheid van Moth. Tijdens de inspannende tocht knapte hij steeds verder op. Hij sjouwde met zijn rugzak, sliep in hun tentje, probeerde te leven en te overleven. Na het beëindigen van hun tocht krijgen zij een woonplek achterin een kerk in het dorp Polruan. Moth gaat aan de studie voor een masters. Raynor zit thuis met haar handen in het haar, slaapt het liefst in hun tentje in de slaapkamer en houdt zich afzijdig van haar dorpsgenoten en mist het leven in de buitenlucht en in de natuur. Met de gezondheid van Moth gaat het achteruit. Hij wordt vergeetachtig, zijn lichtelijke klachten nemen toe. Zelfs belangrijke momenten van hun tocht is hij vergeten. Dan besluit Raynor het routeboekje er bij te pakken. Zij ziet hun eigen aantekeningen in potlood. Eerst zet zij die aantekeningen op papier en dan begint het verhaal zich te schrijven. Op een feestelijke dag voor Moth geeft Raynor hem een pak papier met een lintje er om heen. Dochter Rowan is enthousiast en uiteindelijk is een uitgever bereid om het boek uit te geven. De rest is geschiedenis.

Naast deze verhaaldraad zijn er nog andere draden die kleur aan het kunstwerk geven. Zij vertelt over haar grote vertrouwen op Moth, de onaangepaste. Over hun ontmoetingen, de afwijzing door haar familie, hun trektochten door Schotland, hun leven in Wales. Raynor schrijft over haar ouders en de wake bij haar moeder, haar jeugd op een pachtboerderij, waar zij de wilde stilte leerde kennen. Haar warme herinneringen aan het boek ‘Copsfold’ van de schrijver Murray, die verhaalt over een jaar uit zijn jeugd die hij op het platteland doorbracht. Raynor vraagt zich af of Murray zijn jong overleden zoon Dick niet heeft ingevoegd in zijn eigen op schrift gestelde leven. Zo blijft Dick doorleven op de pagina’s van dit boek. Doet Raynor niet hetzelfde met haar boek? Probeert zij niet om Moth in leven te houden op de pagina’s van haar boek?

Aan het einde van dit mooi gecomponeerde boek komt een verslag van een meerdaagse wandeling op IJsland. Zij ondernemen deze tocht samen met Dave en Julie die zij hebben leren kennen op het South West Coast Path. Op IJsland lopen zij als ouderen temidden van jongeren. En weer met een tentje en een sterke wil. Juist bij Moth.

En hoe zit het het verlangen van beiden naar de wilde stilte? Een plek op het platteland? Een plek in de natuur? Een thuis waar het allemaal samenkomt? Het antwoord op die vragen is te mooi om in een paar zinnen hier te benoemen.

Raynor Winn
De Wilde Stilte
Uitgeverij Balans 2020
ISBN 9789463821049

oorspronkelijke uitgave : The Wild Silence – Michael Joseph/Penguin Random House UK 2020

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij Balans voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

5 gedachten over “DE WILDE STILTE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.