Klompenpad Harsloërpad

Daar staat-ie. In een hoek van een weiland. Hoekig en bonkig en intimiderend. Op een zomerse dag kan het schuilen in de schaduw van de bomen langs de laan. Nu vangt het late spetters van een miezerregen op. Erosie krijgt echter voorlopig geen vat op deze bonk. In de slechte oude tijd van de bezetting door het Duitse geweld legden de oosterburen hier een kanonkazemat hier. Dit blok maakte onderdeel uit van de ‘Panzer Stellung’, die van Wageningen naar Nijkerk liep. De Grebbelinie maakte ook die beweging van zuid naar noord en was gericht op de vijand uit het oosten. De bezetter zocht verdediging tegen de vijand uit het westen. Wanneer je oorlog voert dien je alle windstreken te bestrijken.

Ik loop op het Harsloërpad, dat genoemd is naar het voormalige kasteel Harslo, waarvan alleen nog een oud poortgebouw fier overeind staat. Van kazemat en kasteel en knotwilgen ga ik naar de Binnenveldse Hooilanden, een uitgestrekt gebied langs de Grift waar een nat gebied door kwelwater is, een gebied waar watervogels en zeldzame planten zich thuis gaan voelen. Eén van de zeldzaamheden uit dit gebied zijn de blauwgraslanden. Vroeger was hier een groot gebied mee gemoeid, nu is er ongeveer 1% van het voormalige gebied over. Het is een zeldzaam gebied, waar Staatsbosbeheer zuinig op is. laten wij er ook zuinig op zijn.

Het gebied wordt aan de westzijde begrensd door de Grift en daar leidt het pad mij ook naar toe. In de verte zie ik al het verhoogde platform vlak bij de Grift. Hier ben ik eerder geweest. Een man met rugzak daalt af van de trappen en steekt de Grift over en gaat zijn weg in de richting van het westen. Ik zie op de kleine parkeerplaats veel afval liggen, restanten van bierverpakkingen. Wanneer ik op het platform aankom zie ik een ravage. De informatiepanelen zijn verwoest. De informatie is weg en de panelen zijn zwaar beschadigd. Op één paneel is nog wat informatie te vinden, over een vogel, niet over de daders. Vreemde vogels, helaas zijn zij niet zeldzaam.

Ik begin aan mijn tocht langs de westzijde van de Grift. De lucht is iets minder betrokken, maar legt toch een kleed van beperkingen over het landschap. Wanneer ik de Grift weer over been gegaan zie ik gebieden die onder zijn gelopen. Een enkele passant met camera en verrekijker komt voorbij. Er zijn momenteel niet veel vogels te zien, maar misschien zegt dat iets over mijn gebrek aan kennis van de vogelwereld. Ik laat de Hooilanden achter mij en loop door landgoed De Lieskamp. Vroeger was hier een veehouderij, maa4r dat is verleden tijd. In het kader van het landgoed zijn een paar grote huizen gebouwd en bij elkaar gezet. Maar hier is niet de enige plek waar nieuwbouw op het platteland aanwezig is.

Ik loop vlakbij Wageningen en één van de proefgebieden van de universiteit. Er is rust op het veld. Ik loop door een weiland en kom uit op de Langesteeg en passeer Nergena. Hier ben ik in een open landschap met hier en daar een boerderij, al dan niet werkend. Dicht bij het einde van dit pad kom ik langs ‘De Dorschkast‘. De spelling van dit gebouwtje wijst er op dat het iets te maken heeft met het agrarische verleden van deze omgeving. In het nabijgelegen Bennekom werd in 1915 (midden in de eerste wereldoorlog, het leven gaat door) de Eerste Coöperatieve Dorschvereeniging’ opgericht. Op een nabijgelegen perceel (ook langs de route) worden oude gewassen geteelt en op traditionale wijze gedorst.

En dan is de cirkel weer rond, een cirkel met rechte lijnen en slingerende sporen, tussen oud en nieuw.

Klompenpad Harsloërpad – 13 kilometer

Advertentie

6 gedachten over “Klompenpad Harsloërpad

 1. Bij ons heten ze ‘bunkers’ die kazematten en verspreid over het land liggen er duizenden. Sommige gebouwd door de Belgen (welke betonboeren zijn daar stinkend rijk van geworden?), andere door de Duitse bezetter (beide WO). Ze hebben nooit opgeleverd waar ze voor gebouwd werden en zijn nu nuttig voor de vleermuizen… en als herinnering aan vreselijke tijden.

  Like

  1. In deze streek is er veel dat herinnert aan strijd. De oude Grebbelinie met dijken en versterkingen is een geliefd onderdeel van veel wandelroutes en met name klompenpaden. Goed om telkens weer herinnerd te worden aan afschuwelijke tijden en dankbaar te zijn voor vrede.

   Like

 2. De Binnenveldse Hooilanden is geen overstroomgebied maar een nat gebied door kwelwater. Daar, waar dit kwelwater kalkrijk iontstaan bijzondere vegetaties met veel zeldzame planten (bijv. trilveen, bloemrijk hooiland, blauwgrasland).
  In de Binnenveldse Hooilanden zijn 3 beheerders actief die een gezamenlijk beheersplan uitvoeren nl Staatbosbeheer (170ha); de Stichting Mooi Binnenveld (50 ha; een burgerinitiatief) en de Coöperatie Binnenveldse Hooilanden (50 ha; een boeren initiatief). Dat deze 3 partijen samenwerken volgens een gezamenlijk ontwikkeld beheersplan is uniek in Nederland.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.