Rondje Euverem

Een flink deel van de nacht heeft het geregend. Dat heb ik vernomen uit betrouwbare bron. Zelf ben ik er niet voor wakker gebleven.

We besluiten om een rondje Euverem te doen. Deze gemeenschap ligt iets ten zuidwesten van Gulpen. Wel wordt het een aangepast rondje, want we willen even kijken bij kasteel Neuborg, althans wat er van over is. Verder willen we na km3 verder naar het zuiden om kennis te maken met kasteel Karsveld.

Vlak voordat wij Euverem binnenrijden zien we grote werkzaamheden op een heuvel naast een bungalowpark. Het lijkt op een flinke uitbreiding met bungalows half verborgen in de heuvel. Bovenop de heuvel prijken woontorens die als periscopen boven de heuvel uitsteken. Euverem, je zult er maar wonen.

We hebben het startpunt van onze wandeling naast Gasthof Euverem. Een natte weg gaat omhoog en dan slaan wij rechtsaf, onder een oude trambrug door. Onderlangs een caravancamping met terrassen gaan we door de landerijen naar kasteel Neuborg. Het is de moeite waard om er even stil te staan, al was het maar om andere wandelaars voorrang te geven bij een steggelke.

We gaan door het groen op weg naar het lieflijke Pesenaken en komen daarna langs Wachtendonk, dat ooit behoorde bij kasteel Neuborg. Nog steeds is Wachtendonk imponerend mooi. Even voorbij deze heerlijke boerderij gaan wij van de route af en slaan een smal paadje door de weilanden in. Van dit paadje maken ook koeien gebruik, hetgeen duidelijk is te zien aan de hoefafdrukken en de uitwerpselen. We gaan nu niet snel en worden dan ook rap ingehaald door een miezerregen. We schuilen in een overdekte ruimte bij de boerderij. We zijn aangekomen bij Karsveld. Meerdere mensen schuilen hier. Een meisje onderhoudt zich met een paar kalfjes. Ach, kalverliefde. In het enorme witgekalkte gebouw rond een binnenplaats zijn meerdere (vakantie?)woningen. En dan … staan wij oog in oog met het kasteel. Vroeger heeft hier iets dergelijks gestaan. In de Middeleeuwen zelfs een kasteeltoren. Nu staat er een flink herenhuis, dat rond 1900 is gebouwd.

Via een smalle weg met auto’s en fietsers gaan wij weer het groen is over zeer modderige paden. Op een bordje van Staatsbosbeheer staat “Zuid Limburg”, altijd goed om te weten. Modder en appels en hop en van alles en nog wat treffen wij aan op en naast het pad.

Langs de achterzijde van bungalowpark Euverem, met de periscopen nu vlakbij, komen wij terug bij ons begin. De wandeling is gewandeld. Wij waren twee van de vele tweevoeters onderweg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.