Bedevaartswandeling

We zijn in het diepe zuiden van ons land, derhalve is een bedevaart op zijn plaats. Deze tocht van gebed start in Gulpen, dicht bij de brouwer van Gulpener Bier, maar ik neem aan dat de brouwerij geen onderdeel is van de bedevaart.

We gaan eerst via een onverhard pad waar Erosie haar gelaat niet heeft verborgen steil omhoog de Gulpener Berg op. Bovenaan vlakt de weg af totdat wij bij een hoogtepunt aankomen. Bovenop de berg staat Maria op een hoge sokkel. Op de sokkel staan namen die aan haar zijn gegeven: tegenstandster van satan, maagd, medeverlosseres. ‘Oriëntatiepunt voor wandelaars’ staat er niet bij. Na Maria omsingeld te hebben dalen wij af naar een dal, dat ons brengt bij vakantieboerderij Hommerich. Aangezien wij een ander vakantieadres hebben slaan wij linksaf en steken de Geul over. Aan een draad, gespannen over de rivier, hangen grassen en takken. Heeft het water hier zo hoog gestaan?

Wij scheren langs het dorp Partij (waar wij later op terugkomen) en gaan op weg naar het Arnold Janssen Klooster, waar wij een gastvrij bankje hopen te vinden. Helaas. Er is in het klooster nu gevestigd Zorgdomein Wilderberg, waar iedereen terecht kan die zorg en hulp en onderdak nodig heeft. Voor ons echter geen overdekt wandelbankje. Buiten de kloostermuur treffen wij even verderop een wandelbankje. Inmiddels zitten wij met ons hoofd in de wolken, wat een negatief gevolg heeft voor het uitzicht op Mechelen. Na de pauze met brood en water (we zitten bij een klooster) gaan wij verder.

We lopen over een smal pad wanneer een mededeling onze aandacht trekt. Het is een gelamineerde foto van de bekende tekst ‘Trots op de boer’, boven de tekst hangt op de foto een karton met de tekst ‘Als hij géén gif spuit’. Onderaan de oproep om de boer een goede prijs voor zijn producten te betalen.

We zijn inmiddels onder de rook van Wahlwiller. De naam van dit dorp doet mij denken aan een Duitser die verkiezingen wil. Op onze route lopen wij rechtdoor de kerk, in het hart van het dorp, binnen. Het is de Heilige Cunibertuskerk. Het zou kunnen zijn dat de oudste delen van de kerk uit de 12e eeuw stammen. We kunnen de kerkruimte binnen om daar de kruiswegstaties van de Rotterdammer Aad de Haas te zien. Hij maakte die staties in 1946 en zij werden meteen omstreden. Drie jaar later werden de staties verwijderd, na enige druk vanuit Rome. Papa locuta, causa finita. In 1981 zijn de staties weer teruggeplaatst. Nu is er zelfs een Aad de Haasstraat in het dorp.

Na Wahlwiller komen wij terug in Partij, maar nu in het meer bebouwde gedeelte. Hoewel deze wandeling een bedevaart is komen wij niet bij het geheel ommuurde Redemptoristinnenklooster Mariëndaal, dat hoorde bij het klooster in Wittem. Wel loopt een pastoor ons tegemoet en wij groeten elkaar. Het sterkt ons voor het gedeelte naar Wittem. Het is mij niet duidelijk hoe de huidige situatie in het (voormalige?) klooster is. De oude kerkzaal is flink veranderd. De boekwinkel (zeven dagen per week open) zit op een andere plek. Het is heerlijk om hier rond te kijken. Een plank met werk van de grootste Afrikaanse theoloog en kerkleider: Aurelius Augustinus. Na het klooster gaan we naar de Sint Gerarduswinkel, waar wij twee bronzen kruisen (één uit Kevelaer, één uit een klooster uit de Duitse Eiffel) en een grote kaars aanschaffen. Er is nog ruimte in mijn rugzak.

Op de hoek van de Van Plettenbergweg en de Cartilserveldweg staat een oorlogsmonument. In de buurt staan ook een paar bankjes. We pauzeren met brood en water en appel en het vergezicht. De Cartilserveldweg brengt ons naar Cartils, wat ons niet verrast. We lopen een eindje langs de Eyserbeek en geraken zo in Gulpen. Via beklimmingen en afdalingen komen wij terug op de parkeerplaats waar wij begonnen aan deze bedevaart. Conclusie mag wel zijn dat er veel is teloorgegaan in de afgelopen decennia. Het Rijke Roomse Leven moet zich instellen op een minder rijke tijd, althans wat uiterlijke presentie betreft. Ook hier in het zuiden des lands.

Zuid-Limburg – Bedevaartswandeling Gulpen-Wittem – 14 kilometer

Met dank aan Mari Smits voor deze route.

Advertentie

5 gedachten over “Bedevaartswandeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.