IN DE KOP VAN OVERIJSSEL

Er zijn wandelgidsen die uitgebreid aandacht besteden aan de route en daarnaast informatie geven over het gebied waar de geachte wandelaar doorheen komt. Hier wat informatie over een oud gebouw (of waar ooit een oud gebouw stond), daar wat achtergronden over het landschap, in een hoekje een vingerwijzing naar een zeldzaam plantje in die ene uithoek. Dit boek van Harry Stegeman valt niet in die categorie van wandelgidsen. Eerder vormt dit boek een tegenhanger. Het is een gids met een route in zes etappes door de Kop van Overijssel, met een kaartje over twee pagina’s en een routebeschrijving. De aandacht gaat echter voornamelijk uit naar wat er langs het pad is te vinden.

De schrijver, door en door bekend met het gebied, neemt mij mee op een boeiende tocht die begint in Nederland, ja, inderdaad, Nederland ligt in de Kop van Overijssel. Vandaar gaat hij via Ossenzijl naar Blokzijl. Op zijn volgende tocht gaat het van Blokzijl via Giethoorn naar Sint Jansklooster. In de derde etappe reizen we met Harry van Sint Jansklooster via Vollenhove naar Zwartsluis. Van Zwartsluis gaat het via Belt-Schutsloot en Giethoorn Noord naar Steenwijk. Van Steenwijk gaat het via de prachtige Heerlijkheid De Eese naar Oldemarkt. De laatste etappe brengt ons van Oldemarkt naar Ossenzijl (hé, daar kwamen we eerder langs) en dan via Kuinre en Blankenham terug naar Nederland. Ik weet niet hoe lang deze route is, maar het gaat niet om de lengte van de route, maar om de omgeving en de geschiedenis, om de mensen en de verhalen.

Harry neemt mij enthousiast op sleeptouw door de rietvelden en langs vele wateren, langs oude kerktorens en vergane markten, langs verplaatste dorpen en armoede en welvaart, langs verre familie uit het gebied, langs eeuwenoude geschiedenis, langs voorname namen, langs invloedrijken en arme sloebers, langs de invloed van de speelfilm ‘Fanfare’ (1958), langs de verschuivingen in de bronnen van inkomsten, langs campings en verscholen hoekjes, langs veenhuisjes, Chinezen en bekende Nederlanders (in Paasloo wel over Bloem en Eggink, maar niet over Elly & Rikkert), langs de rijke historie van Vollenhove, over de blikjes van Buisman en scheepswerven en sigarenfabrieken, langs bijzondere vogels en planten, over punters en bruggetjes. Alles op een prettige manier aan elkaar geschreven (Stegeman komt uit het onderwijs). Informatief en geen moment saai. Het is alsof Stegeman mij via een podcast meeneemt zodat ik al wandelend hoor over wat ik links en rechts zie (en niet meer kan zien, omdat het verdwenen is) en hoor (en niet langer hoor).


In het boek staan vele mooie foto’s uit het gebied, de meeste foto’s zijn gemaakt door meerdere Stegemans. De dag nadat ik dit boek ontving kregen Wandellief en ik bezoek van een echtpaar met een geschiedenis in de Kop. Zij bladerde door het boek, stuitte op een foto van het Schutsloterpad en zei: ‘Mijn geboortehuis staat er nét niet op.’ (Maar dat wist Harry natuurlijk niet). Het boek sluit af met een overzicht van de BRONNEN (een gedegen literatuurlijst en een overzicht van relevante websites) die de lezer verder helpen. Bij de literatuurlijst staan veel publicaties van T.R. Stegeman, de vader aan wie dit boek ook is opgedragen.

Harry Stegeman heeft met ‘In de Kop van Overijssel ‘ een ode aan dit gebied geschreven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is screenshot_20210606-1910197e2.png

Harry Stegeman
In de Kop van Overijssel.
Lopen, fietsen en stilstaan
KNNV Uitgeverij 2021
ISBN 9789050118002

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn website.

P.S. het gpx-bestand van de route kun jij hier vinden.

Advertentie

Een gedachte over “IN DE KOP VAN OVERIJSSEL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.