AARDBEIEN OP HET WAD

Lang geleden zat ik op de boot van Holwerd naar Ameland voor een vakantie. Later nog een keer en nog een keer. Had ik toen al in de gaten dat je te voet van Holwerd het wad op kunt en Ameland kunt bereiken?

Theo Spijker, die ooit verhuisde van het Gooi naar Groningen staat vaak bij Holwerd en kijkt uit over de Waddenzee. Hij staat op andere plaatsen op de grens van vasteland en kwelder. Zo ver het oog kan reiken kijkt hij en hij ziet de stilte van de uitgestrektheid. Van Waddeneiland naar Waddeneiland, van Nederland tot Duitsland. Zijn eerste waddentocht liep hij in augustus 1996. Een paar dagen later meldt hij zich aan als aspirantgids en loopt hij mee met een tocht naar Rottumerzwaag. Van wadloper tot wadloopgids, dat gebeurde in het leven van Theo Spijkers. Eerst ongeveer 11 jaar als gids voor een organisatie, later wordt hij zelfstandig wadloopgids. Hij gaat op pad met kleine groepen, die uit het hele land (en daarbuiten) komen.

In deze verzameling verhalen vertelt Theo over zijn belevenissen op het wad, over zijn gasten, het veranderend landschap, vogels en robben, geulen en slikken, winddichte jacks en drinken, over stilstaan op het wad en de leegte en de stilte tot je door laten dringen, over allerlei mensen die met hem op pad gaan. We krijgen een kijkje achter de schermen van het organiseren van deze tochten. We ontmoeten een vriendinnengroep, die naar Ameland loopt. Een vrouw die tijdens de wandeling bezig is met de aankoop van een huis. Een jongeman die een autoongeluk achter de rug heeft, revalideert en een tocht op het wad wil lopen. Over eigenwijze lopers. Over het oestermesje om een oester te openen en naar binnen te werken. Over Twentse wadlopers die niet komen opdagen. Over gedichten op het wad. Over het kustcafé waar Bob Dylan was. Over zijn verhalen van achtergronden en de getijden en de dieren. En die aardbeien, hoe zat het daar ook al weer mee?

Achter in het boek staan adviezen die hij geeft aan de groepen, die met hem op pad willen, een aantal belangrijke wadlooptochten en de bijbehorende stappen (minstens 10.000 stappen). Verder een rijtje wadlooporganisaties (14 stuks), waaronder zijn eigen organisatie.

Theo Spijkers heeft een mooie bundel bij elkaar geschreven, vlot geschreven, met humor, met eerbied voor wat hij ziet en wie hij ontmoet. Dit boek heb ik met plezier gelezen.

Theo Spijker
Aardbeien op het wad
Wadloopverhalen van de gids, de deelnemers en de getijden
uitgeverij Palm|slag 2023
ISBN 9789493245822

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.