BUITEN LUCHT LEVEN LANGS DE WADDENZEE

Eerder bracht Petra de Hamer, in haar dubbelrol als uitgever en schrijfster, het boek Buiten lucht leven Nederland op de markt. In deze publicatie richt zij zich op de Waddenzee, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Dit betekent dat Petra niet alleen langs de bekende 5 eilanden (en nog een paar voormalige eilanden, zoals Callantsoog en Wieringen) gaat, maar ook langs de kusten van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Zij zoekt wandelingen uit, bestaande wandelingen van allerlei soorten en in allerlei maten. Korte wandelingen en minder korte wandelingen. Zij geeft achtergrondinfo over de plaats waar je bent of het gebied. Petra geeft info over overnachtingsmogelijkheden (hotel, huisje, camping), over festivals (bv Oerol), dichters (Slauerghoff die alleen in zijn gedichten kan wonen, tv serie Dokter Deen, wel of niet de auto mee en hoe kom je op zo’n eiland. De wandeltips worden ruim gelardeerd met mooie foto’s die een goede sfeer scheppen.

Er is uiteraard meer te vertellen over elke plaats en plek die Petra bezoekt en bewandelt. Bij Franeker dacht ik aan de kaatssport en aan de voormalige universiteit waar zelfs studenten uit Hongarije kwamen studeren. Menno Simons werd geboren in het Friese Witmarsum en wereldwijd bekend als de grondlegger van doopsgezinde kerken (oftewel mennonieten).

Uitgeverij fjord heeft weer een mooi verzorgd boek uitgegeven, een inspiratiebron voor wandelaars en zelfs voor mensen die zich geen wandelaar noemen, maar die niet beroerd zijn om een eindje te lopen. Wanneer je binnenkort naar de Waddenzee gaat, op een eiland of aan de vaste wal, dan is dit boek een mooie bron van inspiratie.

Oh ja, ‘oog’ betekent ‘eiland’ en op Schiermonnikoog zijn weer monniken, verhuisd uit klooster Sion bij Deventer naar het eiland, waar zij wat minder grootschalig wonen dan op klooster Sion.

Petra de Hamer
Buiten lucht leven langs de Waddenzee
Korte & lange wandelingen
uitgeverij fjord 2023
ISBN 9789083169125

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.