52 dagen WANDELEN LANGS HET WATER

De schrijfster en levensgebieter Ellie Brik heeft het weer gedaan.
In haar serie 52 dagen heeft zij een nieuw deel geschreven. Dit maal gaan haar wandelingen langs waterwegen. Zij heeft gezocht in de Nederlanden (48 keer aande wandel) en in België (4 maal de wandelschoenen aantrekken). De meeste wandelingen zijn niet langer dan 5 kilometer, in enkele steden is de route langer, maar wanneer zere voeten optreden is er meestal een terasje langs de route om even te genieten van het goede des levens. Aan elke wandeling zijn vier pagina’s gewijd. Een kaartje met de route er in aangegeven (de kleur van de routelijn had voor mij wel iets scherper kunnen zijn), foto’s, een routebeschrijving met info over al het bezienswaardige en eetwaardige. De belangrijke adressen en openingstijden worden in een aparte lijst aangegeven. Op enkele plaatsen zijn ook rondvaartmogelijkheden aangegeven, we wandelen tenslotte langs het water. De gids is alfabetisch opgesteld. We beginnen bij Alkmaar en wij eindigen in Zoutkamp. Niet overal in ons land zijn er blijkbaar wandelingen langs het water mogelijk. Drenthe laat het afweten, evenals Flevoland, waar toch aardig wat water is. Voor de start van de route wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de auto, trein of bus. Wat Deventer betreft zou ik de auto op de Worp parkeren en dan met het electrische pontje de grote overtocht over de IJssel wagen. Dan heb je er meteen een prachtig zicht op de stad bij. Of ga eerst op het terras van het naastgelegen hotel zitten met zicht op de IJssel. Laat die parkeergarage in de stad maar zitten. Bronkhorst wordt het kleinste stadje van Nederland genoemd, maar daar zijn de paar inwoners van Staverden op de Veluwe het niet mee eens! Ook Staverden heeft ooit stadsrechten gekregen.
Een paar maal worden de geachte lezers gewezen op ‘huisgemaakte’ heerlijkheden die op één of ander terras te genieten zijn. Dit woord ‘huisgemaakt’ is als een beroerde vertaling van het Engelse ‘home made’ onze taal binnen gekropen en heeft zich op allerhande borden bij terrassen genesteld. In mijn goede oude tijd noemde je deze heerlijkheden ‘zelf gemaakt’, maar ach, wellicht strijd ik tegen windmolens.

Elly Brik heeft weer een mooi boek afgeleverd, heldere teksten, mooie foto’s en 52 excuses om weer eens aan de wandel te gaan.

Ellie Brik
52 dagen wandelen langs het water
uitgeverij momedia maart 2023
216 pagina’s
ISBN 9789493273702

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.