NOORDER LICHT LOPERS

Ooit heb ik in een Lappentent tent gezeten.
Een paar rendieren binnen de omheining.

Een vuurtje.
Het was een toeristische bedoening in Noorwegen, toen ik daar lang geleden was met een broer.

Kungsleden (Koningspad) bestond toen al, maar daar had ik geen weet van.
Nu wel.
Dankzij dit prachtige boek van Tim Voors, die met zijn Oostzaanse trail mate Sunny (oftewel Kelly den Haak), in 2021 de Kungsleden (450 kilometer) liep tijdens de overgang van augustus naar september. Tim Voors kennen wij van zijn wandeling op de Pacific Crest Trail (USA) en zijn wandeling op de Te Araroa Trail in Nieuw Zeeland. Over beide wandeltochten schreef hij twee prachtige boeken. Tijdens zijn wandelingen leerde hij Sunny en Unicorn (een Duitse kerkorganiste in Berlijn) kennen. Gedrieën vatten zij het plan op om de Kungsleden in Zweeds Lapland te gaan wandelen. Op het laatste moment haakt Unicorn af vanwege een dubbele hernia (een geldig escuus, lijkt mij). Sunny laat haar katten achter, Van Go (de trail name van Tim Voors) laat vrouw en drie kinderen achter. De Oostzaanse heeft een planning gemaakt voor 18 dagen, dat wordt flink doorlopen.
De tocht begint in Hemavan (dat zij met het vliegtuig bereiken) en eindigt in het nog noordelijker, zelfs binnen de poolcirkel gelegen, Abisko (daar vandaan vertrekken zij per spoor). Voors beschrijft op pakkende wijze hun belevenissen op deze tocht. Overdag trekt ieder zijn/haar eigen plan en heeft eigen tempo en eigen ontmoetingen. In de lichte avond gaan zij meestal hun tentjes opzetten op een vlakke plek die wordt gezocht en gevonden. Soms is er een overnachting in een berghut of in de sjieke Saltoluokta Mountain Station. Dagen modderen zij door door de regen, dagen met zon, dagen zonder andere wandelaars, soms bijzondere ontmoetingen. Uitputting (voor Tim) en een lastige knie (voor Sunny) kunnen er niet voor zorgen dat de wandelaars opgeven. Met alle zwaarte: altijd de prachtige omgeving, de weidse vergezichten, de riviertjes, de meren (waar zij per roeiboot (zelf aan de slag!) of motorboot overheen gaan), watervallen, rendieren, elandpoep, berenpoep, zingen van een Ierse zegen, Odin-verhalen en zelfs op de nacht van de 49ste verjaardag van Tim Voors
HET NOORDERLICHT, groene slierten in de lucht. De eerste twee weken waren kalm op Kungsleden, daarna wordt het drukker met wandelaars die een korte vorm lopen. Groepjes wandelaars (veel vrouwen van allerlei leeftijden) komen zij tegen.
Een karakteristiek van de boeken van Tim Voors is de prachtige vormgeving. Mooie foto’s, kleine of over twee pagina’s. De aquarellen die hij zelf maakt en als nieuwe vorm: linoleumsneden. Tijdens de wandeling neemt Voors de tijd om kleine aquarellen (met de kleuren blauw en geel) te maken op ansichtkaartformaat. De twee overzichtskaarten van de wandeling zijn ook van zijn hand.
Verder geeft Voors ook een overzicht van de kosten en de uitrusting die hij bij zich had op de tocht. Volgens hem is dit een tocht die goed te doen is vanuit Nederland. Een paar weken vakantie en je hebt een een groots avontuur in een wild gedeelte van Europa. Proeven van vrijheid in een wild gebied. En die Lappentent van mij? Ach.
Aan het einde van de tocht en terugkijkend kan Tim Voors schrijven dat hij een sterkere herconnectie heeft met zichzelf.
Voors heeft een prachtig vervolg gegeven op zijn twee eerdere boeken.
Ik schrijf: Tack!

Tim Voors
Noorder Licht Lopers
wandelen over de Kungsleden in Lapland
Fontaine Uitgevers 2022
ISBN 97894640422108

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.