THE BAREFOOT DUTCHMAN

Wat hebben Goes, Nepal, Afghanistan en Australië met elkaar te maken?
Op al deze plaatsen en landen heeft oorlogsveteraan Anton Nootenboom zijn voetstappen gezet. Geschoeid met schoenen, slippers, militaire kistjes en op blote voeten. In Australië, waar hij jaren verbleef, had hij de bijnaam ‘The Barefoot Dutchman.” In dit boek beschrijft Nootenboom de opdracht die hij zichzelf heeft gegeven in de loop der jaren. Hij spoort met name mannen aan om te praten over hun depressies, hun gedachten aan zelfdoding, hun psychische gezondheid. Hij zag zijn kameraden die met hem in Afghanistan dienden, die dagelijks te maken hadden met dreiging, met de dood die op de loer lag, met uiterste concentratie wanneer je het kamp verliet. In een berm kan een bom verstopt liggen. De auto langs de kant van de weg die zo doorzakt kan vol liggen met explosieven. Wees op je hoede. Wanneer je van A naar B moet, neem dan iedere keer een andere route en een ander tijdstip. Breng anderen en jezelf niet in gevaar. Hoeveel militairen kwamen van deze missies in Afghanistan en dergelijke missies niet terug met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), met grote gevolgen voor zichzelf en hun naaste omgeving?

Anton Nootenboom beschrijft zijn jeugd in het Zeeuwse Goes, zijn hang naar avontuur en bij tijden zijn hang naar gemakzucht. Tien jaar brengt hij door bij Defensie, in die tijd is hij driemaal op missie naar Afghanistan. Na zijn miltaire jaren besluit Nootenboom om te gaan reizen. Hij vertrekt in 2015 naar Australië, waar hij blijft ‘hangen’, ruim zes jaar is hij in Sidney. Hij verhaalt over al de baantjes (hard werken) die hij had, zijn relaties die stuk liepen. In 2017 zit hij aan de grond, zijn relatie loopt stuk, hij raakt zijn kamer in een hostel kwijt. Dan, via een oude vriendin, komt hij in contact met spiritueel coach Kay, die hem weer op weg helpt door hem te laten wandelen en aan zijn ademhaling te werken.

In 2019 besluit hij om aan de wandel te gaan om aandacht te vragen voor de psychische gezondheid van mannen. In Australië is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1 onder mannen. Anton besluit om op blote voeten te gaan wandelen in Nepal. Hij wil zichzelf prikkelen en hij wil geld inzamelen voor een platform over psychische gezondheid. Hij begint in Lukla en loopt in 9 dagen naar Base Camp Mount Everest (5364 meter hoog). Hier wordt The Barefoot Dutchman geboren. Bij terugkomst in Kathmandu krijgt hij een groots onthaal.

In 2020 besluit hij om nog een tocht te maken op blote voeten, nu in Australië. Hij gaat van Cairns naar Sidney wandelen. Een tocht die uiteindelijk 3019 kilometers en 163 dagen in beslag zal nemen. Aan de start in Cairns zet hij berichten op sociale media en de bal gaat aan het rollen. Hij vindt sponsoren, mensen ontvangen hem langs de weg, stoppen hem geld toe. Samen met zijn duwkarretje (genaamd Wheelson) is hij dag na dag op pad. Hij slaapt in een tentje langs een snelweg, hij wordt in huizen van mensen ontvangen. Hoteleigenaren stellen hun meest luxe kamer ter beschikking. Mannen lopen met hem mee en vertellen over hun problemen, over hun pogingen tot zelfmoord. Vrouwen vertellen hoe zij in hun naaste omgeving mannen zijn verloren door zelfmoord. De pers in Australië en Nederland volgt hem. Meerdere keren neemt hij een route die niet de gemakkelijkste blijkt te zijn. De Australische acteur Hugh Jackman neemt vanuit de Verenigde Staten contact met hem op. In augustus 2021 krijgt hij te horen over de terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan. Dit roept veel emoties bij hem op en hij heeft contact met zijn oude makkers uit die tijden van de uitzendingen. De tocht zelf is al zeer zwaar, toch vestigt Nootenboom nog een record, namelijk 24 uur achter elkaar doorlopen. In dorpen en kleine nederzettingen krijgt hij veel aandacht en respons en verhalen. In de steden is hij één van de vele vreemden. De zenuweinden aan zijn voeten zijn zwaar gekneusd, niet zichtbaar maar wel voelbaar. Zo kijkt hij ook naar psychische ziekten: gekneusd van binnen, maar niet zichtbaar. In Sidney wordt Anton groots onthaald. Dan is hij alleen in zijn appartement, zijn relatie is onderweg gestrand. Hij krijgt een brief van de Australische overheid met een dreigend bericht.

Aan het einde van dit boek komt Anton met een oproep aan zijn lezers: zorg voor steeds wijdere kringen nu de steen in de vijver is gegooid. Zorg dat je er bent voor mensen!

Een indrukwekkend boek van een man die aandacht schenkt aan een groot probleem.

Anton Nootenboom
The Barefoot Dutchman
Boekerij 2022
ISBN 9789022595992

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.