Groot Frieslandpad (11) – Papenburg (D) naar Leer (D)

Rustig opstaan.
De tocht van gisteren was langer en zwaarder dan ik had ingeschat.
Een lange nachtrust.
Op mijn kamer eet ik een ontbijt dat ik gisterenavond in een immense supermarkt bij elkaar heb gesprokkeld.
Om half negen sta ik buiten en kan mijn tocht beginnen. Gisteren liep ik van de route naar mijn onderdak. Vandaag loop ik van mijn omnderdak naar de route die ik oppak bij de havens en de grote zeesluis van Papenburg. Hier zal later het cruiseschip waar nu nog aan wordt gebouwd door heen gaan. Op naar Emden voor de laatste puntjes op meerdere i’s. Ik kan het schip zien dat wordt gebouwd op de werf van Meyer (3.625 medewerkers). Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen op de werf. Nu heb ik andere zaken aan mijn hoofd. Vandaag wandel ik naar de stad Leer. Het grootste deel van mijn tocht volg ik de loop van de Eems. De markering blinkt hier niet uit in duidelijkheid. Vandaag zal ik zeer weinig markeringen zien. De bedoeling is dat ik op de dijk loop. Dan heb ik links van mij de rivier en rechts van mij een fiets/wandelpad. Omdat het niet duidelijk is waar ik de dijk op dien te gaan ga ik voorlopig over het wandelpad. Rechts ligt een groot kassengebied. Na een tijdje ga ik de dijk op. Links zie ik de rivier daar achter is veel groen. Op de rivier is weinig te zien. Het water stroomt, dat is zeker. Bij een rivier denk ik allereerst aan de IJssel, daar gebeurt altijd wat. Schepen komen en gaan. Hier komt niets en gaat niets. Op de dijk moet ik uitkijken voor de vele gaten in het gras. Na een tijdje besluit ik om af te dalen naar het wandelpad. Wanneer ik na zeven kilometer op dit pad een pauze neem bij Müggenborg, zittend op een overstapje, heb ik één wandelaar (met twee stokken) gezien, drie fietsers, geen boot gezien. Tijdens mijn pauze komen twee auto’s voorbij, Eén naar rechts, één naar links. Het evenwicht is bewaard gebleven. Ik stel mij voor dat in de zomerperiode het hier druk kan zijn met wandelaars en fietsers. Op deze dinsdag in oktober is de wereld stilgevallen. Ik zit hier vlakbij een brug over de Eems, dat wil zeggen dat hier een brug lag. Ten zuiden van de brug wordt een terrein in gereedheid gebracht voor werkzaamheden. Is dit de spoorbrug over de Eems die stuk gevaren is door een binnenvaartschipper? Ja, dat is deze brug. Op 3 december 2015 gebeurde het. Sinds die tijd is de verbinding Groningen – Leer gestremd.

Leer ligt aan twee rivieren. Aan de Eems en aan de Leda. Daar war de Leda in de Eems stroomt neem ik de bocht en volg de uitstromer. Hier loop ik buitendijks, voor zoland het gaat. Want dan volg ik de doorgaande weg die door Esklum gaat en vervolgens langs Heerenborg. Op het moment dat ik bij de spoorlijk kom gaat het rode licht branden, rinkelt een bel en gaan de bomen naar beneden. Ik kijk naar links, ik kijk naar rechts maar er is geen trein te bekennen. De spoorlijk komt van het noorden en gaat naar het zuiden, hier steekt het de Leda over. Links van de spoorweg is een smalle strook voor fietsers en wandelaars. Ik zie een fietser aankomemn. Ik wacht even want het pad is smal. Nu mag ik en ik stap de brug op, nog steeds geen trein. Ik loop op een metalen rooster, zodat ik onder mij de rivier kan zien stromen, maar waarom zou ik naar beneden kijken wanneer ik ook vooruit kan kijken? Wanneer ik bijna aan het einde van de brug ben zie ik de trein uit de richting Leer komen. Een paar seconden zijn wij beiden op de brug. Aan de overzijde ga ik eerst langs een drukke weg en dan via een smal pad sla ik af naar de Handelshafen en wandel over de Groningerstrasse.

Rathaus te Leer

Ik kom terecht in smalle, oude straatjes die honderden jaren aan zich hebben voorbij zien gaan. Hier komen mensen samen, kijken naar de oude winkeltjes, wijzen naar smalle steegjes, praten over aankopen die geen aankopen worden.Dit is een bijzonder mooi gedeelte van de stad Leer. Vervolgens loop ik door een nieuwer winkelgebied. Het lijkt er op dat Leer voor een groot verzorgingsgebied dé stad is. En er zijn Hollandse frites te koop, er staat een rijtje potentiële klanten. Er is hier ook echte frikandel te verkrijgen. Dan buig ik af naar het treinstation van Leer. Het eindpunt van het Groot Frieslandpad. Het zit er op. Na elf wandeldagen ben ik er. Leer had mijn belangstelling omdat hier de beroemde Groninger theoloog Petrus Hofstede de Groot (1802-1886) werd geboren. Zijn ouders waren Groningen ontvlucht vanwege het bewind van de Patriotten.
Nu even opzoeken hoe ik hier wegkom. De trein Leer – Groningen gaat al jaren niet meer (bussen worden ingezet). Er gaat een rechtstreekse bus van Leer naar Groningen, maar dan moet ik meer dan een uur wachten. Er gaat over een paar minuten een bus naar het Duitse station Weener en vandaar kan ik met Arriva naar Groningen. Bij het kantoortje van de Deutsche Bahn vraag ik waar die bus vertrekt. Het blijkt dat de gegeven info klopt, wanneer ik met de bus vertrek. De bus stopt uiteindelijk bij het station, zonder enige aankondiging door de chauffeur die betere dagen heeft gekend. Het kleine stationnetje kent een rookverbod. Drie geüniformeerde politie agenten (twee mannen, één vrouw) staan bij een groepje jongeren en nemen gegevens in ontvangst. Wanneer ik even later in de stilstaande trein zit worden drie volwassenen die net uit de trein zijn gestapt aangehouden, alle drie hebben een brandende sigaret bij zich. Eén man wordt van top tot teen gefouilleerd door een politieagent in burger. Zijn tas wordt onderzocht door zijn vrouwelijke collega in burger. Dan kan mijn reis naar huis verder gaan.

Groot Frieslandpad (11) – Papenburg (D) naar Leer (D) – 26 kilometer

Advertentie

3 gedachten over “Groot Frieslandpad (11) – Papenburg (D) naar Leer (D)

  1. Een paar jaar geleden fietsten we in de zomer de Emsradweg langs, je raadt het al, de Ems. We kwamen toen ook over het traject dat jij nu gelopen hebt. Het was toen inderdaad een stuk drukker met fietsers. De meer idyllische paden vonden we dichter bij de bron van de Ems, waar de rivier tot een klein stroompje verworden is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.