WEGEN MET ZEGEN

De titel van deze nieuwe wandelgids is een gelaagde titel. De wandelingen zijn uitgezet in de Over-Betuwe waar de eerzame wandelaar zegen aantreft. Zegen met de betekenis van een waterstroom die uitkomt op de Linge. Van deze zegen zijn er meerdere te vinden in het wandelgebied. Daarnaast is er ook de weg van de zegen van Boven, die de pelgrim op zijn pelgrimage tegenkomt.
Aan de oorsprong van deze pelgrimage staan drie zegen oftewel waterstromen. Eén stroom is die van de
Pleisterplaats Ressen (een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland), de roomskatholieke parochie H. Maria Magdalena (die een pelgrimage naar Santiago naar Compostella ontwikkelde) en als derde zegen de Antonius van Paduakerk in Nijmegen (met plannen voor een pelgrimshuis). De laatste is ook het beginpunt en het eindpunt van de pelgrimage van 155 kilometer (verdeeld over 11 etappes).
De route kan gelopen worden zoals elke route gelopen kan worden. De ene voet voor de andere, de ene stap na de andere. De samenstellers van deze route nodigen de wandelaar/pelgrim uit “om stil te staan bij wat belangrijk is in uw leven, om wat in uw rugzak aan ervaringen te wegen en opnieuw of voor het eerst betekenis te geven, om uw hoofd en hart leeg te maken en te vullen met wat waardevol is voor u en wie u lief zijn.” De route biedt vele mogelijkheden om die weg naar binnen ook te gaan door de route te lopen langs oude en nieuwe kerken, restanten van kerken en gesloten kerken, door te wijzen op kapellen, op de eeuwenoude geschiedenis van het christelijk geloof in de Over-Betuwe. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het diaconale werk van de predikant O.G. Heldringh, die in de negentiende eeuw predikant was in het kleine Hemmen en die in het naastgelegen Zetten begon met hulp aan meisjes uit het verre westen van ons land. Later begon hij een vergelijkbaar werk voor jongens in Hoenderloo op de Veluwe. Veertig kerken en kapellen vinden we op ons spoor (ten noorden van Bemmel zag ik op de routekaart nog een kapel die niet in de route is opgenomen, neem de tijd om daar ook langs te gaan). De rijkdom van de christelijke traditie in het oosten van de Betuwe komt voorbij.

Naast de ruime aandacht voor de christelijke traditie is er ook ruimschoots aandacht voor andere zaken, zoals kastelen (of restanten daarvan), de ontwikkeling van het gebied en de algemene geschiedenis van het gebied. En er is natuurlijk aandacht voor de zegen die (uiteindelijk) in de Linge uitkomen.
In het
oude klooster van de Dominicanen (die de nadruk leggen op de verkondiging van het evangelie van Jezus Christus) in Huissen is gelegenheid voor de pelgrim om tegen gereduceerd tarierf te overnachten. In Ressen is een pelgrimshuisje. Verder is er een pelgrimshuis verbonden aan de Antonius van Paduakerk te Nijmegen. Bij de samenstelling van de etappes is rekening gehouden met het openbaar vervoer.
In de wandelgids is de informatie over bezienswaardigheden opgenomen in de routebeschrijving. Daarnaast wordt er extra algemene informatie gegeven in aparte kaders. Bij elke etappe is een helder routekaartje met de ingetekende route te vinden, met daarop aangegeven de gebouwen die van belang zijn. Naast deze elf routekaartjes is er een overzichtskaart.

Ter ondersteuning van de wandeling is er niet alleen deze gids, maar ook een speciale website. Op deze website www.wegenmetzegen.nl. zijn bijvoorbeeld de overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op deze website kun je ook het Pelgrimsdagboek bestellen. Daarnaast zijn de GPX-bestanden van de route ook te verkrijgen. Het is uiteraard mogelijk om de route in elf keer te wandelen. Maar wanneer je een pelgrimage wilt lopen kan het de voorkeur verdienen om de route doorlopend af te leggen. Dan ben je op weg met de kans om alle andere zaken los te laten terwijl je wandelt van pleisterplaats naar pleisterplaats.
In een tijd waarin bekend is geworden dat meer dan 50% van de Nederlandse bevolking niet in God gelooft is het goed voor zowel de Godgelovers als de niet-Godgelovers om op deze wandeling stil te staan bij waar wij vandaan zijn gekomen. Om het heden en de geschiedenis van de christelijke traditie in dit gebied te zien en te beleven. Wanneer je op zondag wandelt is er wellicht de gelegenheid om ergens aan te schuiven bij een kerkdienst of een eucharistieviering. Wie weet ontvang je zegen.

Op 15 mei wordt de route officiëel geopend. De opening vindt plaats in de Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 94, 6524 JL Nijmegen van 13:30 – 15:30 uur.

Om te weten of een wandelgids een goede gids is is het nodig om de wandelschoenen aan te trekken, de rugzak om te doen en op pad te gaan. Terwijl ik deze gids las groeide het verlangen om deze route te lopen. Ik heb in deze streek gewandeld op het Grote Rivierenpad en op het Romeinse Limespad, maar er is nog veel meer te ontdekken!

Bjorn van Snippenburg, Liesbeth Meuldijk, Marga Zwiggelaar
Wegen met Zegen
11 wandelingen
Wandelen door de Over-Betuwe, meerdaagse pelgrimstocht
Uitgeverij Elmar 2022
ISBN 9789038928258

Deze wandelgids heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Een gedachte over “WEGEN MET ZEGEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.