DE BELONING

In vier seizoenen neemt filosofe en schrijfster Stine Jensen ons mee naar het Waddeneiland Texel. Al 15 jaar komt zij twee a drie keer per jaar een paar dagen op het eiland, samen met haar tweelingzus Lotte. In weer en wind en met de zon in het hoofd hebben zij tijd om bij te praten en om samen stil te zijn. Vaste prik tijdens hun verblijf is hun vaste wandelrondje van zo’n zes kilometer. Er is enige variatie mogelijk, want de ene keer gaat de terugtocht door de duinen, een andere keer over het strand. Maar wat gelijk blijft is de beloning aan het einde van de wandeling: appeltaart en koffie.

Stine schrijft over haar wandelleven, over de keuze voor de juiste uitrusting (met name voor regenjassen heeft zij grote belangstelling). Zij gaat op zoek naar de namen op een plaatje op een nieuw wandelbankje op de route. Wie zijn die boys uit Loenen? In het spoor van Jac. P. Thijsse (die voor het eerst op Texel kwam in januari 1890) gaan de beide zussen aan de hand van de bioloog Pierre Bonnet (= Piet Pet?) om te ontdekken wat de verzilting kan overleven, zo zien zij lamsoor en zeekraal en horen zij over aangespoelde zeepaardjes.

De Lente lijkt het seizoen van de beloning te zijn. Een bezoek aan het eiland is al een beloning voor het harde werken in de tijd voorafgaande aan het bezoek. Zoals de appelpunt en de koffie een beloning is na de wandeling. Als kind kocht zij een boek en een pak rondo’s en dan na even lezen kwam als beloning de rondo al aanrollen. Ondanks haar opvoeding die ‘radicaal seculier’ was komt zij aan de hand van ‘inspanning > beloning’ toch tot de voorzichtige gedachte dat dit wel calvinistisch is. Eerst je best doen, dan een beloning. Mij lijkt dat het eerder het omgekeerde is bij het calvinistsche: eerst de beloning (= genade), dan de inspanning (= dankbaarheid). De filosofe zit bij Stine dicht onder de huid en zij gaat in op de kijk van Cicero op beloningen en die van de Franse filosoof Onfray. Zij ziet beloningen, afleidingen en uitstapjes (zoals naar Texel) als mogelijkheden om de zwaarte van het bestaan op te luisteren.

De zomer is het minst favoriete seizoen van haar en haar zus om op Texel te zijn. Dan wint de lichtheid het van de zwaarte. Maar zelfs een zomers bezoek is een beloning. Wij belonen onszelf, zeggen zij tegen elkaar en zij gaan de boot weer op en stappen van de boot aan de andere oever.

Stine Jensen
De beloning
Van Oorschot
(serie Terloops)
april 2022
ISBN 978902822

Dit boek heb ik van de uitgever ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.