Groene Wissel 311

Even staat het Veluwse dorp Otterlo in het midden van de wereldbelangstelling. Een prinses is er voor uit Apeldoorn, dat andere Veluwse dorp, gekomen. Een zeldzame tentoonstelling van het werk van Marjolein Bastin is geopend in het Tegelmuseum in het dorp. Bastin, wereldberoemd, woont in het dichtbij gelegen Wekerom. Wij gaan niet naar het Tegelmuseum. Wij gaan aan de wandel en hebben meer ruimte nodig dan het museum kan bieden. We gaan buiten kijken of wij nog vogeltjes kunnen zien en herfstbladeren en vallende takken.

In de buurt van het plaatselijke tankstation parkeren wij onze auto en we zitten dan al meteen op de route die op de naastgelegen rotonde begint. Wij slingeren door het dorp, langs de oude kerk in het centrum. Over de Zandingsweg gaan we het dorp uit en de bossen in. Wanneer we bij de Boveneindseweg zijn aanbeland komen we bij het hek van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit is het gebied waar een wolf zich zo goed thuisvoelt, dat er waarschijnlijk niet meer gejaagd hoeft te worden op moeflons. Het Park zelf ziet het liever andersom, de wolf weg en de jager naar binnen om jaarlijks moeflons af te schieten. Op de Boveneindseweg zien we voor ons een groepje wandelaars gaan die de heide oversteken en dan over het prachtige deel van de stuwwal gaan. Een smal pad slingert hier tussen de bomen door en links en rechts zijn peilloze diepten. Op een enkele plek is er een fraai uitzicht over de Zanding, met uiteraard veel zand. .

Op het punt waar wij de Karweg passeren begint een lange laan, of is het een dubbele bomenrij naast een lange laan? De laan wordt doorsneden door het hek van het Nationaal Park. De herfstkleuren liggen links en rechts voor het grijpen. Langs de grens van het park gaan wij naar de Arnhemseweg, tussen Otterlo en Arnhem. Na vijf kilometer zijn wij in een ander bos. Hier zijn wij in Planken Wambuis dat doorloopt tot aan de weg tussen Ede en Arnhem. Aan die zijde van het bos is het vaak een drukte van belang, hier is het alleen het groepje wandelaars dat voor ons uitloopt en een hardloper, die zo snel mogelijk probeert om het bos uit te komen. Niet iedereen stelt het bos op prijs. Op het Mosselse Zand halen we de groep bij. Het zijn wandelaars uit Ede, die iedere veertien dagen op pad gaan. De groep is ontstaan uit het buurtwerk in het dorp. Maximaal een half uur rijden voor het begin- en eindpunt van de wandeling, geldt als een regel voor de groep. Slecht weer, goed weer, zonnig weer, regenweer, altijd gaat de wandeling door. Het is voor de groep wel van groot belang dat er bij het eindpunt appelpunt met slagroom verkrijgbaar is. In de buurt van het Mosselse Zand raken wij elkaar uit het oog en wij stappen dapper verder en zien de groep even een andere kant uitlopen en weer teruglopen.
Wij maken temidden van de prachtige herfstkleuren de overstap van het Otterlose Buurtbos naar het Roekelse Bos. In het Roekelse Bos zijn de paden aangelegd in een strak schema. In het Otterlose Bos slingeren de paden voor het lieve vaderland weg. Mosselseweg en Koeweg, het zijn namen die ons bekend voor komen. Met de noordelijke richting in de benen komen we langs recreatiewoningen waar ook nu nog wordt gerecreëerd. Tijdens een kleine en korte en herfstige lunchpauze gebruiken we thee en appel. Dan zien we de Edese wandelgroep aankomen. Helaas, mensen, er is geen appelpunt met slagroom meer. Wanneer zij bijna uit ons zicht zijn verdwenen staan wij op en gaan verder op ons pad. Verder op de Mosselseweg. Vlak voorbij een camping annex kwekerij slaan wij linksaf over een smal paadje. Dan een rotonde over en richting Barneveld. Op de Lontweg komen wij langs twee kleine campings op boerderijen. Otterlo is een dorp dat voor een flink deel drijft op toeristen met camper, caravan, tent en huisje. Er zijn natuurlijk ook mensen die houden van cultuur in het Tegelmuseum en in het Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park. Dit is allemaal mogelijk in Otterlo. Over de Maasjessteeg (zandweg met auto) komen wij terug bij de rotonde die nog op dezelfde plek ligt.
We hebben een mooie herfstwandeling achter de rug. Hoewel het herfstvakantie is was het niet druk in de bossen.

Otterlo – Groene Wissel 311 – 11 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Groene Wissel 311

 1. Goeie herinneringen aan dat Kröller-Müllermuseum 🙂 Sinds de wolf zich bij ons vergrepen heeft aan enkele damherten, groeit de weerstand. En weer is Facebook het ideale slagveld voor bagger gooien 😉

  Like

  1. De Hoge Veluwe slaagt er goed in stemming te maken tegen de wolven in Nederland.
   Ik houd mij verre van Facebook.🥴

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.