Rondje Barneveld

Ik zie een poort wijd open staan.
Aan dit oude lied denk ik wanneer ik aankom bij station Barneveld Zuid. Dit recente station heeft een indrukwekkende entree gekregen. Vanuit de woonwijk Veller een doorkijkje op het buitengebied (of wat daar van over is) en van dat buitengebied op de woonwijk Veller. Bij de wijd open poort begint mijn wandeling over het wandelnetwerk Veluwe, dat hier rond het dorp Barneveld een route heeft aangelegd. Het Rondje dat ik ga lopen heeft een eigen markering op de paaltjes gekregen. Binnenin dit Rondje is het mogelijk al allerlei kleinere rondjes te wandelen. De meeste van deze kleine rondjes beginnen in het centrum van het dorp. Wanneer ik klaar ben om te vertrekken komt achter mij een blauwe trein aanmeren bij het station.
Het begin van de wandeling brengt mij door de woonwijk en langs de twee imposante kerkgebouwen aan de rand van het dorp. Het noordelijke gebouw is van de
Gereformeerde Gemeente in Nederland Barneveld en de zuidelijke is van de Gereformeerde Gemeente Barneveld Zuid. Twee afzonderlijke kerkgenootschappen, maar wat de verschillen zijn weet ik niet. Tegenover deze kerkgebouwen staat niet alleen een supermarkt maar ook het Van Lodenstein College. Na al de imposante gebouwen volg ik de Barneveldsche Beek in westelijke richting. Gelukkig heeft de bebouwing zich ingehouden en is niet opgerukt tot de oever van de beek. Via de woonwijk De Tuinen en het bedrijventerrein De Briellaerd kom ik op de Achterveldseweg, die helemaal tot in Achterveld komt..

Zo ver ga ik echter niet. In een knik in de weg ga ik een pad aan de linkerkant in. Er staat een bordje t Weggetje , maar ik heb de indruk dat dit bord lokaal initiatief is en geen gemeentelijk beleid. Na een huis wordt het pad een fiets- en wandelpad, met de hoop dat ik geen tegenligger krijg, want dan moet ik (of de ander) de berm in, zo niet de sloot. Toch een tegenligger of liever gezegd een draler op het paadje. Een fazant van de vrouwelijke kunne staat op het pad, draait een paar keer rond, kijkt mij aan, loopt van mij weg, staat even stil, loopt door en dan verdwijnt zij in de begroeiing tussen paadje en sloot. De weg is vrij voor mij. Even verder, na fraai bochtenwerk, komt een volgend obstakel. Dit keer van boven. De regen is op het paadje gekomen en begeleidt mij wanneer ik de Schoonhorsterweg op kom bij een boerderijwinkel. Wanneer ik aan de noordelijke kant van de Achterveldseweg het spoor van een plaatselijk klompenpad volg is de regen er nog steeds. Nadat ik de Barneveldsche Beek ben overgestoken kies ik een bankje uit, onder de bomen. Dat is prettig want de bui barst nu in volle hevigheid los. Een amazone komt met haar paard over het pad. Het paard houdt in en kijkt mijn kant uit. De amazone probeert het paard bij mij weg te houden. Hij ziet uw appel , zegt de jongedame. Ik zie mijn appel ook. Gelukkig is de amazone het paard de baas en kan ik even later genieten van mijn appel.

Na mijn lunchpauze die ik redelijk droog door kom ga ik verder wandelen in dit prachtige gebied. Ik kom door Het Paradijs, eigendom van de grote verzekeringsmaatschappij A.S.R. Een enkele wandelaar heeft zich buiten gewaagd met dit weer. De Kleine Barneveldsche Beek stroomt snel met enig verval. Over de Bielderweg en de Kallenbroekerweg kom ik terug in het dorp. Vanaf hier ga ik langs de noordzijde van het dorp. Langs de ijsbaan (de grasmat ligt er strak bij) en sportvelden (waar bij de Schietvereniging een vrouw fietstassen en plastic zakken vol raapt met kastanjes) kom ik uit bij een terrein dat bouwklaar gemaakt wordt voor een woonwijk. De eerste boerderij op het terrein is al gesloopt. Door het Oosterbosch en langs het grote Johannes Fontanus College kom ik door het gebied van de Esvelder Beek. Een drassig traject door een grasgebied is mijn deel, net voordat ik het terrein van het nieuwe landgoed Wolfskamer op wandel. Op gepaste afstand staan zeer nieuwe kapitale villa’s. Blijkbaar is de eigenaar een liefhebber van de wolf en wil hij of zij graag dit dier in de buurt van Barneveld verwelkomen en een kamer beschikbaar stellen.
Na het oversteken van de spoorlijn loop ik langs de drukke weg tussen Barneveld en Voorthuizen. (Na mijn wandeling hoor ik van Barneveldse wandelaars dat er geen toestemming is gegeven om het wandelnetwerk ook aan te leggen in het
Schaffelaarsebos.) Tegenover het grote complex van MOBA pauzeer ik kort op een bankje maar het verkeer en de wind en de regen doen mij iets verkassen. Ik ga onder een boom zitten waar ik enige luwte aantref. De regen blijft mij in overvloedige mate vergezellen tijdens de laatste zes kilometer van mijn tocht. De route gaat om het Bos heen en gaat dan langs de oostzijde van Barneveld. Ik passeer boerderij Den Hee, die volgend jaar hier niet meer zal staan. Op het erf komen sportterreinen. Of de beroemde schaapskooi een kantine of een kleedkamer wordt is mij niet bekend. Barneveld is enkele musea rijk. Ik passeer het Borduur Museum, dat slechts een paar uur per week open is. De Espeterhoeve die even later op mijn pad komt was vroeger een boerderij met een lange gesciedenis. Nu is het een plek waar je van alles en nog wat kunt kopen voor in jouw huis. Daarnaast kun je ook iets eten en drinken en bloemen kopen. Vele auto’s staan hier aan de rand van het dorp op het parkeerterrein. Op weg naar het volgende museum: dat is het Pluimveemuseum. De laatste keer dat ik hier was kwamen Wandellief en ik hier met een gast uit Gambia. Dit Museum is de moeite van een bezoek waard, maar nu even niet. De Oud Vellerseweg brengt mij terug naar de poort die nog steeds wijd open staat.

Wandelnetwerk Veluwe – Rondje Barneveld – 26 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Rondje Barneveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.