Rondje Benschop

Fietszoon en ik hebben nog een afspraak.
Een afspraak om te gaan wandelen.
Vandaag gaat het gebeuren.
Hij heeft het gebied uitgekozen, omdat hier nog een paar vierkante kilometers zijn waar hij niet is geweest op zijn tochten door Nederland op de racefiets. Hij probeert elke vierkante kilometer op het land van ons land te bereiken. Niet alles kan op de fiets, soms is de enige mogelijkheid om te voet door die vierkante kilometer te gaan. Hij heeft drie vierkante-kilometer-gebieden gekoppeld. De route kan precies worden gekoppeld aan het wandelnetwerk dat hier is opgezet en uitgevoerd. Daarom zijn wij hedenmorgen in Benschop.
We nemen onze start op het Dorpsplein dat ook werkelijk een plein is, met een partytent met stoelen en tafels van het aangelegen café t Plein. Wij verlaten het Plein waaraan de Sint-Nicolaaskerk (PKN) staat en gaan linksaf. Aan de overzijde van de Wetering die het dorp doormidden snijdt staat de Sint-Victorkerk (RKK). Ruim een kilometer lang lopen wij langs de Wetering en langs de huizen aan deze wetering. Al gauw komt het gesprek op woningbouw, staat van de woningen, ruimtelijke ordening en dergelijke. Daar is altijd wat over te zeggen. Even voorbij de Kooikersbrug en de Neefbrug gaan wij over een hek en gaan linksaf de polder in. Het zal niet de laatste keer zijn dat wij op onze tocht een hek overgaan. Wij kunnen rechtdoor lopenn totdat wij aankomen bij de Noordzijdse Kadewetering. Hier is een ingenieus bruggetje over gelegd. Het wandelbruggetje is zo gebouwd dat er nog enige beweging in zit. Met een storm kan het bruggetje mee bewegen.

Aan de overzijde van de Wetering komen we bij een houtwal (heet het ook een houtwal in de polder of is het dan een tiendweg?). Net voor onze oversteek zien wij een stel van rechts komen en naar links gaan. Wij gaan ook die kant uit. Op de kaart lijkt dit een lang en saai pad van vier kilometer door de polder tussen de weilanden, Maar in de praktijk doemt een geheel ander beeld op. Het pad slingert tussen de begroeiing door. Aan onze rechterhand, richting Montfoort, komen wij langs drie eendenkooien, weliswaar op repectabele afstand, maar zij liggen er wel. Af en toe is er een zijpad in noordelijke richting, waarbij keurig netjes een paal van het wandelnetwerk staat. Op de paal staat ook de markering van een klompenpad. Bij kilometer 7 op onze route gaan wij een bruggetje over en lopen naar het noorden. Hier komen wij meer wandelaars tegen. Op een bankje bij Blokland zit het stel dat wij eerder zagen. Wij zoeken verder naar een zitplaats. Op een betonnen bruggetje houden wij de pas en nemen een pauze. In de verte zien wij kerktorens aan de poldereinder staan. Dorp na dorp. Toren na Toren. Kerk na Kerk. Wanneer we doorlopen naar Willeskop zien we na een paar meter een bankje. Bij Willeskop is het extra mooi. We zitten hier inmiddelsm op een ander klompenpad en ineens realiseer ik mij dat ik ooit bij de opening van dit Benedeneindsepad was. Er staat bij Willeskop een uitkijktoren die uiteraard wordt beklommen. Naar alle kanten een mooi uitzicht en nog meer kerktorens. Bij de uitzichttoren ligt een terrein met daarop een .. eendenkooi. Nummer vier op onze voettocht.
Wij gaan naar het zuiden tot we bij Benedeneind Noordzijde uitkomen, waar een opstapplaats is voor het klompenpad. Nadat wij de Adriaan van Vlietbrug zijn over gewaneld, zijn wij plots aangekomen op Benedeneind Zuidzijde, maar niet voor lang, want wij steken deze weg over en gaan de polder in. Ruim een kilometer lang rechtdoor, terwijl wij achternagezeten worden door paarden. Zwaar hijgend moeten deze dieren de achtervolging uiteindelijk opgeven. Wij komen uit bij de Lansing, waar het pad linksaf en rechtsaf gaat. Wij kiezen voor linksaf. Ook hier weer een fraaie houtwal met daarnaast, aan elke zijde, een waterweg. We halen een fluisterbootje in die op de Lansing zich langzaam voortbeweegt. Op deze houtwal komen wij niemand tegen. Heerlijk rustig en de zon schijnt. Prima om te wandeelen. Aan onze linkerzijde ligt een lange strook boomgaard. Aan de westzijde van dat perceel is een hoge heg om de wind op te vangen. Ter hoogte van een rijtje windmolens gaan wij naar het noorden, langs een lang perceel boomgaard. Rechts van ons is een klein perceel met bomen en waterwegen. Heeft hier vroeger een huis gestaan, met een gracht er om heen?
Met stevig doorlopen komen we bij de Benschopper Wetering, dan een bruggetje over en rechtsaf tussen huizen en wetering lopen. Aan beide zijden van het water staan woonhuizen en bedrijven. Wanneer we dichtbij de kern van het dorp komen met zijn plein komen ons meerdere oude mannen tegemoet op de fiets. Zij dragen allen handschoenen terwijl de temperatuur prima is. Wat steekt hier achter? Komen zij uit het warmgestookte café?
Deze wandeling is voor ons een verrassing. Mooi genieten van de polder. Fietszoon wijst mij regelmatig op de hoge gebouwen van Utrecht. Kijk dat is de Verrekijker en dat witte gebouw naar links is het Stadskantoor en daar zie je … . De kilometers aan houwallen heeft een bijzondere sfeer aan onze wandeling gegeven. De gesprekken hebben we meegenomen en zijn daar niet meer verkrijgbaar.

Op naar de volgende vierkante kilometers die nog bezocht moeten worden.

Benschop – rondje wandelnetwerk – 16.10.2021 – 19 kilometer

Voor de liefhebber hier de route via knooppunten:
Start op het Plein: linksaf naar 48 – 54 – 65 – 66 – 67 – 68 – 73 – 69 – 45 – 38 – 42 – 43 – 44 – 16 – 40 – het Plein .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.