Klompenpad Avervoorderpad

P1160371

Op één van de velden van Vlug en Lenig spelen kinderen. Wanneer ik langs loop rent één meisje naar een pilon, pakt deze op en stapelt deze op andere pilons. Verder rent zij naar de volgende pilon. Drie kinderen sjouwen een klein doel naar een andere plek. De juf ziet toe op deze opruimactie. 

Ik loop verder over het terrein van Vlug en Lenig. Vlug, maar niet zo lenig als deze kinderen. Even ten noorden van van het sportterrein heb ik een bijzondere ontmoeting. Ik sta stil bij een kruis, in de schaduw van bomen. Op mijn wandelingen in het zuiden van Limburg (bijvoorbeeld op het Plegrimspad) was het heel gewoon om een kruis aan te treffen. Dit kruis dateert uit 1571. Het kruis werd geplaatst door de Deventenaar Arend van Limburghe. Zijn zoon was omgekomen toen deze de voorde (= doorwaardbare plaats) over wilde steken. Een dergelijk zoenkruis werd meestal geplaatst door (familie van) een moordenaar om gebed te vragen voor de overledene. Zou Arend zich schuldig hebben gevoeld over de verdrinkingsdood van zijn zoon?  

P1160373

Even verderop duik ik weer in de geschiedenis. Aan de Avervoordseweg staat een oude boerderij. De papieren van dit gebowu en deze plek gaan terug tot circa 1500. Deze plek lag aan de overkant van de voorde. In oorsprong was deze boerderij een spijker (spieker), een opslagplaats van graan. Vaak was een dergelijke spijker omringd door water, om ongedierte op afstand te houden. In de loop der jaren hebben meerdere verbouwingen plaats gevonden. Het is een fraai gezicht.

P1160391

De tocht gaat verder door het open landschap. Eerst ten noorden van De Vecht. dan buigt de weg naar het zuiden. Het gebied van Kraaigraaf is mooi en verrassend. Het is een project van natuurontwikkeling. Hier begint het al wat drukker te worden in de lucht, vreemde vogels, die bezig zijn met de landing op Luchthaven Teuge. De route komt dich langs het vliegveld, waar gestegen en gedaald wordt. Hoewel ik vaak bij het vliegeveld ben geweest, kom ik toch door het pad op plekken waar ik niet eerder ben geweest. Van boven komen de parachutisten op mij af. Ik passeer op een paar meter afstand het busje dat de laatste gelande parachutisten oppikt en naar de hangar rijdt. 

In de buurt van de Groote Wetering gaat het mis met mijn wandeling. Ik volg de lijn op routekaart op de app, maar daar kom ik er niet mee. Dwars door een veld in een natuurgebied probeer ik in de buurt van een doorgang te komen. Ik kom uit bij een mooi wandelbrugje, genoemd naar Len Roeterd. langs allerhande houtwallen (oude of nieuwe) en andere groengebieden kom ik uit op de Kraaienjagersweg, dit is het meest westelijke punt van het pad. Hier ga ik weer naar het oosten.  

P1160400

De weg voert door het gras langs het Toevoerkanaal. Een vlot wacht op werkzaem tijden. Ik zie voor mij kinderen die hier gaan spelevaren op het water. Piraat zijn. Zeezeiler zijn. Mooie tochten maken. Dan kom ik langs het Verbindingskanaal, ook weer door het gras langs het water.

P1160403

Via een mooie houtwal, op de grens van privé-terrein en wandelpad, kom ik terug bij De Vecht. Dit pad diende in vroeger tijden (en misschien nu ook nog wel) als kerkepad en als schoolpad. 

 

Wanneer ik op de parkeerplaats van Vlug en Lenig staat een echtpaar klaar om te gaan wandelen, net zoals dat ook gebeurde bij mijn start op deze mooie wandeling. Zo te merken is dit pad populair. Het is een pad met grote verscheidenheid in de gebieden waar ik als wandelaar door heen kom. 

Klompenpad Avervoorderpad – 13 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.