CAMINO

Het lijkt wel of het wandelen op de Camino of op de Chemin met het jaar populairder wordt. Minstens honderd kilometer tot aan Santiago de Compostela wandelen over deze oude pelgrimsroute heb je nodig om een compostela te ontvangen. velen beginnen in het zuiden van Frankrijk bij het dorpje Saint-Jean-Pied-de-Port. Om in dorp te komen zijn er allerhande toeleidingspaden door Frankrijk, Zwitserland. Je kunt ook gewoon de deur in Nederland achter je dicht doen en aan de wandel gaan.
Het echtpaar Graeme Simsion en Anne Buist liep tweemaal de Chemin/Camino van het kloosterrijke Cluny via Le-Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela. Eén keer in 2011 en één keer in 2016. De beide tochten vormden de inspiratie voor deze roman die zich afspeelt op het traject Cluny naar Santiago. Twee wandelaars met een paar decennia achter de rug spelen de hoofdrol. De Amerikaanse vrouw Zoë Witt komt uit het westen van de Verenigde Staten, zij heeft net haar man verloren die omkwam bij een auto-ongeluk en zij is op bezoek gegaan bij Camille, een oude vriendin, die in het bourgondische Cluny woont. Zij laat twee volwassen dochters achter in de USA. Zij heeft een vegetarische levenswijze en verwacht allerlei tekens vanuit het universum. Zij heeft het voornemen tot aan de grens met Spanje te wandelen om dan weer huiswaarts te keren. andere hoofdrolspeler is Martin Eden, die een minder paradijselijk verleden heeft dan zijn naam doet vermoeden. Hij is docent werktuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool te Cluny. Daarnaast heeft hij een grote belangstelling voor architectuur. Zijn dochter Sarah en zijn ex Julia wonen in Engeland. Hij heeft met zowel zijn dochter als zijn ex een moeizame verhouding. Wanneer hij in Cluny een Nederlander ziet lopen met een bagagekarretje op de Chemin maakt hij met een paar studenten ook een karretje dat voortgetrokken kan worden. Om het karretje te testen (en eventueel in de markt te zetten) gaat hij zelf op pad. Zijn baan is beëindigd en hij neemt zich voor om naar Santiago te wandelen.
Al in Cluny, in een buitensportwinkel, ontmoeten Zoë en Martin elkaar in een ongemakkelijke situatie. Dit is de eerste ontmoeting. Ieder gaat zijn eigen weg met zijn eigen ontmoetingen en zijn eigen overnachtingen. De start van beider tocht is nog in de winter en dan is sneeuw niet te vermijden. Onderweg ontmoet de lezer een bonte verscheidenheid aan personen en sitauties, mensen langs de weg, gastheren en gastvrouwen, logies, hostels, hotels, wandelaars uit Brazilië en Duitsland, groepen Amerikanen (vanaf Saint-Jean), toeristische wandelaars, puristen onder de wandelaars, mensen die stukken met de taxi gaan, die hun bagage laten vervoeren, mensen de delen van hun bagage achterlaten. Pelgrimsmaaltijden en drankjes, priesters en missen, verlaten dorpen en snijdende wind. Dan is er plots een ontmoeting tussen Zoë en Martin. Zoë die geen cent te makken heeft en op tijd terug moet naar Parijs wegens een beperkt visum. Zij verdient wat bij door massages te geven en tekeningen (spotprenten) te maken en die te verkopen. Martin probeert onderweg een fabrikant te vinden die zijn karretje in productie wil nemen.
Door het verhaal heen vraag je je af of beiden ‘elkaar krijgen’, of is het verleden van beiden een belemmering voor de toekomst. Of zijn er andere wandelende kapers op de kust op de Camino van liefde? Passen die techneut en die yoga-ende vegetarische dame wel bij elkaar?

De beide schrijvers hebben een vlot geschreven en bij tijden vermakelijk boek geschreven. Door hun kennis van het terrein en de omstandigheden komt het verhaal realistisch over. De Chemin/Camino geeft. Ben jij bereid om te ontvangen?

Graeme Simsion & Anne Buist
Camino
Rainbow Pockets nummer 1495
ISBN 9789041715005
381 pagina’s

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.