Trage Tocht Renkum

Romeinse Limespad.
Maarten van Rossumpad.
Veluwe Zwerfpad.
Een paar Klompenpaden.
Trage Tocht Renkum 2.
Dat en nog meer kom ik tegen op mijn tocht over Trage Tocht Renkum.
Dat Renkum op de Veluwezoom ligt en bij het Renkumse Beekdal zal hier debet aan zijn.
Mensen willen graag wandelen en op de Veluwezoom is daar ruimte voor en een landschap dat bijzonder is.

Op een kleine parkeerplaats langs de Dorpsstraat (ja, Renkum is een dorp) kan ik mijn voertuig tijdelijk plaatsen. Langs de Dorpsstraat ga ik in westelijke richting, langs flinke woonhuizen, die al dan niet bewoond worden door huishoudens of juist door kantoorpersoneel. Dan onder Bomen door en langs de waterige ijsbaan van de plaatselijke ijsvereniging Vooruit, die over een prima accomodatie beschikt. Het enige dat ontbreekt is ijs, maar, ach, het is pas 3 februari. Ik loop naar het terrein van Zinzia, waar twee leeuwen mij stomverbaasd begroeten. Ook ik houd mij stil en loop om de kuil heen. De zorgzame bebouwing van dit landgoed laat ik snel achter mij, terwijl ik in noordelijke richting door verlaten bossen wandel. Het scoutinggebouw van Groep Emma is wederom gesloten. Vaak ben ik hier al langs gekomen, maar een sterveling is hier niet te zien. Waarschijnlijk lopen de scouts rond in camouflagekleding. Een lang pad brengt mij bij Nol in ’t Bosch, een hotel-restaurant, waar ik oudere mensen achter ramen zie zitten. De Jeu des Boules-baan (alleen voor hotelgasten) ligt aan de overzijde van de weg er verlaten en winters bij. De noordelijke richting houd ik er nog even in. Wanneer ik een weg tussen Bennekom en Renkum ben overgestoken kom ik langs een bijzonder gebied. Hier ligt langs mijn pad Arboretum Oostereng. Het Arboretum van Wageningen (met fraaie uitzichten over de Betuwe) is bekend en beroemd en veel bezocht. Het eerste dat opvalt dat deze verzameling bomen (arbor = boom) in een bos ligt. De oppervlakte van dit onbekende arboretum is ongeveer 11 hectares groot. Het is een rijk geschakeerd arboretum met meer dan 600 verschillende boomsoorten, struiken en planten. Ruim 112 jaar geleden ging de beroemde tuinman Springer aan het werk en startte met het arboretum, de rest is geschiedenis. Ik ga verder over landgoed Oostereng en dan over landgoed Quadenoord, waar niet op een paard meer of minder wordt gekeken. Ik steek droogvoets de Molenbeek over en ga verder naar het oosten. tot ik bij het Wijde-veldpad kom, dat ik enige tijd volg. Dan steek ik door een hek, waarachter een groot gebied ligt waar paarden en koeien zich ophouden. De Telefoonweg steek ik over en ga een smal pad op. Aan mijn rechterkant zie ik iets dat ik niet kan thuisbrengen, dus laat ik het maar liggen. Ik zie iets als vijf rijen slootjes die in vieren zijn geknipt en toch nog verbonden. De gehele oppervlakte is overdekt door gaas. Ik loop langs raadsels. (Thuis ontdek ik dat hier een proefboerderij van de Wageningen Universiteit is.) Dan passeer ik een bomenkwekerij, twee mannen staan op een beschutte kar tussen twee rijen bomen. Er wordt getelefoneerd, zodat ik niets kan zien van het echte werk van deze beide mannen. Even verderop wordt het gevaarlijk. Ik passeer een golfterrein, mannen staan op een kluitje met stokken in de hand, één man maakt zich gereed om een klap uit te delen. Het lijkt een explosieve situatie. Gelukkig kan ik ongeschonden mijn wandeling voortzetten. Via de Wilhelminabossen steek ik een complexe verkeerssituatie over en kom bij Tuincomplex De Vierslag. Zojuist is een grote vracht van ‘iets’ gestort op het voorterrein van het complex. Een man schept zijn kruiwagen vol met ‘iets’ en loopt kruiend naar zijn tuintje. Een vrouw gooit stukken ‘iets’ in een border. Een man laat zijn hond uit. Een man schoffelt en harkt tussen de perken. Een man laat water in een gieter stromen. Een vredig tafereel.

Ik steek een beekdal over en kom uit aan de voet van het kerkje op de heuvel. De kerk is gebouwd in 1517 en heeft er dus al ruim 500 jaar op zitten als een wachter op de berg. De Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum zag zich echter genoodzaakt om die wachter-functie af te sluiten in 2021. Voor het riante bedrag van €1 (één Euro) werd het kerkgebouw en wat er bij hoort verkocht aan Geldersch Landschap en Kastelen. Een aparte stichting werkt aan behoud en instandhouding. Naast het kerkgebouw ligt een oud kerkhof.
De uiterwaarden roepen mij. Ik ga naar het water over gladde modderpaden, langs Noordberg, over een bruggetje bij de Heelsumse Beek, langs wateren, stille en diepe. In de buurt van de zuiveringsinstallatie probeer ik de modder van mijn schoenen te stampen, voeten kantelen en langs het gras de modder er af proberen te krijgen. Even verderop tref ik de Dorpsstraat, waar de stroom winkelend publiek niet echt op gang komt. Het carnaval wordt aangekondigd of is dit nog een oproep van vorig jaar? Langzamerhand kom ik terug bij het begin van deze gevarieerde wandeling.

Renkum – Trage Tocht Renkum – 16 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.