VAN JAN CREMER TOT HERMAN KOCH

Nooit eerder was ik de drempel van deze kringloopwinkel overgestoken. Na een wandeling in het naastgelegen Renkum besloot ik in deze winkel in Wageningen een kijkje te nemen. Door de ruiten had ik al boeken gezien en daar stevende ik dan ook op af. Na een vlugge blik langs namen en titels en categorieën op planken bevestigd kom ik terecht bij planken waar gestapeld en herschikt wordt door een medewerkster. Hier is de afdeling localia. Boek na boek ga ik langs en dan tref ik dit boek dat met een ruime blik inderdaad behoort tot de localia.

De schrijver van deze literaire wandelingen is oud-militair (rode baret), schrijver, dichter, columnist, uitgever. Soms in ruste, soms actief. Toen ik door het boek bladerde dacht ik aan een ander boek over literaire wandelingen in Arnhem. Ik besluit om dit boek aan te schaffen voor de prijs van €1.50 (dit is de herziene kringloopprijs, want €2.50 is doorgestreept).

De titel geeft al twee namen prijs aan de openbaarheid. Jan Cremer (ja, Ik) studeerde kort en krachtig aan de kunstacademie in Arnhem en Herman Koch werd in Arnhem geboren. Daartussen door dwarrelen allerlei namen over de pagina’s, met anekdotes, met beschrijvingen van huis en omgeving en soms zelfs persoonlijke contacten van de Arnold Jansen op de Haar met schrijvers. Hij verhaalt over zijn bezoek aan de in Schaarsbergen wonende docente en dichteres Nel Benschop, die met haar gedichtenbundels haar duizenden versloeg in christelijk Nederland. Jan Siebelink reisde van Velp op en neer naar Arnhem. Oorlogsschrijver Cornelis Ryan schreef over Arnhem en ‘A bridge too far’ (terwijl de opnames voor de film de Wilhelminabrug te Deventer onder schot namen). Mart Smeets werd in Arnhem geboren. Johnny van Doorn werd in de randstad van de Veluwe een selfkicker. De belangrijke literator Jan Greshoff (die na zijn vertrek uit Nederland een correspondentie voerde met Leo Vroman) woonde jarenlang in Arnhem. Connie Braam, activiste en schrijfster, liet haar tegendraadse sporen na in de stad op de zoom. Tom van Deel werd als evacuatiebaby geboren in Apeldoorn, maar groeide op in Arnhem. Koos van Zomeren kan geen afscheid nemen van Geitenkamp en omstreken. De wandeling in het boek gaat langs 48 plaatsen in de stad, waardoor je ongeveer drie uur onder weg bent.Maar dit is nog niet alles. Jansen op de Haar maakt een combi van trolley en literatuur door de trolley te volgen naar literaire plekken. Lijn 3 en Lijn 2 en Lijn 7 (welke nummers zullen deze lijnen nu met zich mee dragen?) brengen ons naar 24 plaatsen van literaire waarde, zoals de lagere school waar schrijvende tekenaar Peter van Straaten naar toe ging.

Arnold Jansen op de Haar heeft een mooie publicatie voor wandelaars en boekenliefhebbers verzorgd. Voor de liefhebber is er ee drie pagina’s lange bibliografie en verantwoording. Wandelen in Arnhem wordt nooit meer hetzelfde.

Op twee plaatsen in mijn exemplaar van dit boek staat de handgeschreven naam van Ellis D. Hogewind. Eén keer met de datum 28-07-’44.


Arnold Jansen op de Haar
Van Jan Cremer tot Herman Koch.
Een literaire wandeling door Arnhem
uitgave van Bibliotheek Arnhem 2004
ISBN 908158143

Dit boek heb ik eigenhandig aangeschaft in een kringloopwinkel te Wageningen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.