FOLLOW THE COAST

Het duizelt mij.
Voor mij op de tafel ligt een boek van bijna 2500 grammen.
Groot formaat.
399 genummerde pagina’s.
Foto’s.
Teksten.
Routes.
Waar begin ik?

Ik besluit om niet onmiddelijk te beginnen bij het begin. De kust van Normandië zoek ik op. Ik vind wat ik zoek bij etappe 11, een deel van het Normandische schiereiland Contentin. Wandellief en ik hadden op dat schiereiland onze tent opgeslagen. We fietsen daar. Wij wandelen daar, wandelen langs de kust, wandelen in het binneland, bezoeken de invasiestranden van de Tweede Wereldoorlog. Aan de kust ligt het plaatsje Barneville-Carteret, waar wij op een terrasje met zicht op inkomend tij een pot mosselen naar binnen werken. Eerder op de dag hebben we een wandeling gemaakt naar het noorden, langs Cap Carteret, over het Sentier des Douaniers, we zien het brede strand en de duinen van Haitanville. We kijken bij de stenen restanten van een oude kerk. Terug in Carteret lopen we binnen bij een winkel waar wij een panoramische foto van juist dat gebied kopen. Die foto siert één van de muren in ons huis. Een foto van dat gebied siert dit boek. Onze wandelingen daar zijn voor mij een aanzet geweest om weer te gaan wandelen in mijn dagelijkse leven.

Terug van mijn herinnering naar het heden.
Waar gaat het om in dit boek?
Een paar Belgen hebben het plan opgevat om de hele kustlijn van Europa te volgen (zie boven artikel). Zij schakelen mensen in om etappes van 100 kilometer te rennen. In dit boek gaat het om het traject van de Nederlands/Belgische grens tot aan San Sebastian in Spanje. Dat leverde 44 etappes op. In de ochtend om zeven uur verliet één duurloper of meerdere duurlopers de startplek en deze moesten binnen 24 uur de etappe hebben afgerond. De volgende dag waren er weer anderen om de race verder te brengen. Telkens voerde de vastgestelde route zo dicht mogelijk langs de kust. Sommige duurlopers liepen meerdere etappes, anderen liepen één keer mee. De meeste lopers kwamen uit België, maar er waren ook lopers uit bijvoorbeeld Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Marokko. Het merendeel van de lopers was man, ik telde acht vrouwen waarvan sommigen meerdere etappes liepen.
Maar wat moet een boek over hardlopers doen op een website die is gewijd aan wandelen? Het is uiteraard ook mogelijk om de genoemde etappes in dit boek te wandelen (verdere info via de website). Vaak wordt er in de verdere informatie tips gegeven over wandelingen langs en op de route gegeven.

Dit brengt mij bij de opzet van dit boek.
Alle etappes worden apart beschreven. Op één pagina staat met een lijn de kust en daarmee de route aangegeven. Daar zijn plaatsen langs de kust aan toegevoegd, de afstanden worden aangeven. Op de kaart staan symbolen die verwijzen naar verdere informatie. Onderaan de pagina is een lijn getrokken van het begin van de etappe naar het einde van de etappe. Op die lijn is aangegeven waar de route loopt. Strand. Rotsen. Bebouwde kom. Kliffen. Haven.
Op de tegenoverliggende pagina staat een korte beschrijving van de route. Vervolgens komen de symbolen van de routekaart aan de beurt. Wat zijn boeiende opvallende plaatsen onderweg? Waar kun je een wandelingetje maken, even kuieren? Waar kun je goed een langere wandeling maken? (staat met een aparte lijn op de routekaart aangegeven). Tot slot wordt aangegeven hoe je het beste bij de etappe kunt komen (bus, trein, auto, zelfs, helaas, ook vliegtuig). Dan volgen zes pagina’s met prachtige foto’s van de route en van de duurlopers. Bij de foto’s staat vermeld de plaats en de coördinaten. Op veel foto’s zijn deze duurlopers te ontwaren, vaak is het even heel goed kijken om het te zien, op andere foto’s staan zij luid en duidelijk in aktie. Zo gaan het van de ene etappe naar de andere etappe en het heeft mij geen moment verveeld, integendeel. (Trouwens, aan het einde van het boek komen alle foto’s in een kleine vorm langs met extra informatie n.a.v. de foto.)

Eerder noemde ik dat het om 44 etappes gaat, maar in het boek komen zelfs 46 etappes aan bod. Een paar etappes zijn nog niet gelopen, wel zijn er al foto’s genomen en zijn de etappes zo reeds in het boek opgenomen. Dit alles is het eerste deel van het boek: The Coast. Nu het tweede deel: The Journey. Hier staat op elke pagina informatie in twee kolommen over twee etappes, met info over de met name genoemde hardlopers per etappe (de zogenaamde Shoreholders), verder staan in de bijbehorende teksten opmerkingen van de lopers en commentaar van Charles Van Haverbeke. Na het overzicht van de lopers en hun ervaringen volgt een informatief deel over de foto’s, zoals eerder genoemd. Tenslotte worden allerlei mensen bedankt, die een bijdrage hebben geleverd aan de realisatie van de tocht, de sponsoren worden bij name genoemd, praktische informatie en bronnen voor elke etappe.

De initiatiefnemers zijn er nog lang niet. Voor 2013 staat het vervolg van San Sebastian naar Tarifa, het meest zuidelijke puntje van Europa, op het programma. Op de website lees ik dat er nog voor twee etappes duurlopers nodig zijn. Ik hoop dat de initiatiefnemers en de uitgeverij het uithoudingsvermogen hebben om deze immense klus te klaren om de hele kust te volgen en vast te leggen voor het heden en de toekomst.
Voor de initiatiefnemers is deze onderneming niet alleen een zaak van prestatie, maar ook van ontdekkingen doen en van gemeenschappelijkheid. Met veel mensen dit beginnen en tot een goed einde te brengen.
Ik zie uit naar het vervolg!

Charles Van Haverbeke & Maximilien Monteye
Follow the Coast.
The Atlantic Coast from Knokke to San Sebastian
Lannoo 2022
ISBN 9789401476133

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.