DE CAMINO

Van de Camino had ik gehoord.
Van Anya Niewierra had ik niet eerder gehoord.
Wat zou deze combinatie gaan opleveren?

In deze literaire thriller (volgens de omslag) komen we (een deel van) de Camino tegen. Het gaat om de Grand Route 65, de Via Podiensis in Frankrijk. Deze Via is één van de vier routes in Frankrijk die de wandelaar op weg brengen naar het Spaanse Santiago de Compostella. De start ligt in Le Puy-en-Velay en gaat naar Ostabat waar het samengaat met twee andere wandelroutes. In dit boek komt het deel van Le Puy-en-Velay tot Conques aan bod.

Conques is cruciaal in de tocht die Lotte Bonnet onderneemt. Lotte is bonbonmaker in het Zuidlimburgse dorpje Vijlen waar zij woont op de boerderij die al eeuwen in de familie is. Tot voor een jaar woonde zij hier met haar man Emil Jukic met wie zij 21 jaar was getrouwd. Samen hadden zij twee zoons die inmiddels de boerderij uit zijn. Emil was afkomstig uit het verscheurde voormalige Joegoslavië. Lotte en Emil leerden elkaar kennen toen Lotte met haar nicht en vriendin Marjo een dagje uit was in Aken. Emil was vergezeld van zijn vriend Paul Müller. Na korte tijd zijn Lotte en Emil een echtpaar en Marjo en Paul ook. Op de oude boerderij is plek voor allen.

Emil besluit om de Via Podiensis te gaan wandelen. Iedere dag heeft hij contact met zijn thuisfront. Dan op een dag krijgt Lotte het bericht dat Emil zelfmoord heeft gepleegd op de route in Conques. De datum is 6 augustus. Precies een jaar later wandelt Lotte de route die haar Emil wandelde. Zij slaapt op dezelfde dag in dezelfde kamer waarin hij sliep. Zij probeert onderweg puzzelstukjes te vinden die het beeld van haar man moeten herstellen, vernieuwen, opnieuw vormen. Zij begrijpt totaal niet dat haar man een einde aan zijn leven maakte. Wat heeft hem hem daartoe gedreven?
Deze vraag is des te prangender voor Lotte omdat zij in het tussenliggende jaar er is achtergekomen dat haar man niet is wie hij was. Hij is niet Emil Jukic. De echte Emil werd sinds 1995 vermist en werd in 2017 dood gevonden. Wie heeft de identiteit van deze man aangenomen? Met de contacten die zij inmiddels heeft in Bosnië probeert zij ook deze zoektocht te bewandelen. Daar en op de Camino.

Het boek is opgebouwd uit meerdere draadjes die elkaar aanvullen en versterken en het geheim dichterbij brengen. Eén draad is een lange brief die in gedeelten is opgeknipt. In deze brief vertelt de (voorlopig) onbekende schrijver over zijn vriendschap met twee andere jongens in de oude tijden in Joegoslavië en hoe hun levens uitéénvielen door de versplintering van het land en de oorlog die daar mee ging gepaard.
Een andere draad is de wandeling op de Via Podiensis die Lotte Bonnet loopt, de ontmoeting met pelgrims, met mensen in hotels, de zoektocht naar Emil. Wat deed hij? Met wie sprak hij? Wie ontmoette hij? Welk spoor leidt naar zijn verandering die hem tot zelfmoord bracht. Maar ook ongevallen waardoor andere wandelaars uit de omgeving van Lotte worden getroffen.
De jaren die Lotte en Emil (die dus Emil niet was) samen waren komen voorbij. Contacten in het heden met een advocaat in Bosnië die onderzoek doet naar de achtergronden van Emil of wie hij dan ook was. De verhouding tot haar goede vriend Paul, die vlak voor haar vertrek naar Le Puy-en-Velay een huwelijksaanzoek aflevert bij Lotte.

Anya Niewierra heeft een intrigerende thriller geschreven. Zij heeft zich intens verdiept in de achtergronden van zaken die in haar boek aan de orde komen. Dat gaat van het maken van bonbons tot aan de achtergronden van het conflict in het voormalige Joegoslavië. Dit alles heeft zij tot een goed en mooi en leesbaar en spannend verhaal gemaakt. Ook komen thema’s als opoffering en verzoening op verhalende wijze aan de orde Tegen het einde (hoofdstuk 12) geraakt Anna helaas een tijdje in een stijl van uitleggen van wat er aan de hand is geweest in Bosnië en hoe mensen zo kunnen komen. Het verhaal was nog sterker geworden wanneer zij dit meer in het verhaal had verweven. Laat het maar zien, zonder het uit te leggen.

Ik kan dit meeslepende boek van harte aanbevelen.

Anya Niewierra
De Camino

(literaire thriller)
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 2021

ISBN 9789024582273

Ik ontving dit boek van de uitgeverij voor het schrijven van een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

6 gedachten over “DE CAMINO

  1. Een prachtig boek dat je van de eerste tot de laatste blz. in zijn macht heeft. Als je het denkt te begrijpen, is het toch weer anders. Ik heb het in een keer uitgelezen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.