Trage Tocht Huinen

Wat is er geworden van landgoed Pauwenhof?
Ik zie de naam staan op mijn route.
Diep verscholen in de bossen.
Op een andere wandeling ben ik hier al eerder langs gekomen.
Tot voor een paar jaar (2014) was het landgoed eigendom van De Nederlandse Bank.
Daarna kwamen er een paar christelijke ondernemers die er een conferentiecentrum van wilde maken, gericht op de doelgroep christelijke organisaties.
Op dit moment is het conferentiedeel aanwezig, maar verder is het landgoed opgeknipt en zijn delen verkocht.
Eerder dit jaar werd er druk gediscussieerd in de gemeenteraad van Barneveld over de toekomst. Komen er vakantiewoningen? Komt er en hotel? Wat gaat dit betekenen voor het kwetsbare natuurgebied waar de gebouwen inliggen?
Na 10 kilometer wandelen kom ik langs het hoofdgebouw van het landgoed. Bij dit gebouw zie ik enkele ouderen achter een rollator lopen. Op een bord aan de overkant van de weg zie ik staan ‘Buitenplaats Boeschoten Dagbesteding & Logeeropvang’. Dat is andere koek dan een hotel of een vakantiewoning. Onder deze tekst staat een andere melding. InTransit, met als ondertitel ‘missionaire psychologie | medische advisering‘.
Het (voormalige?) Langoed Pauwenhof is niet de enige opvallende plek op mijn wandeling. Kort hiervoor kwam ik over een ander landgoed: Klein Boeschoten. Het eerste dat mij opvalt wanneer ik het landgoed betreed is dat fietsers hier niet welkom zijn, ruim baan voor wandelaars. Klein Boeschoten herbergt een boerderij. Zowel Klein Boeschoten als Groot Boeschoten hebben oude papieren. Al in 1326 werden beide namen genoemd, als bezit van de graaf, waar een wildforster (een werknemer van de graaf) de verantwoordelijkheid had om geld te innen voor het gebruik van beide Boeschotens.

Laten we nog even terug gaan naar het begin. De start van deze wandeling is bij de Zuiderkerk te Huinen. De gedachte kan onstaan dat in het kleine Huinen vier kerkgebouwen zijn, die elk een windrichting voor hun rekening nemen. Aangezien Huinenvaklt onder de burgelijke gemeente Putten, zal dit kerkgebouw ook wel vallen onder de kerkelijke gemeente Putten van de Protestantse kerk. Dan ligt dit kerkgebouw inderdaad in het zuiden. Bij het kerkgebouw stap ik meteen op het Klompenpad Huinerpad. Eerst gaat mijn wandeling in noordelijke richting over kleinschaling agrarisch landschap. De route slaagt er goed in om in het begin allerlei kleine bungalowparkjes te vermijden en dan kom ik in het Speulder- en Sprielderbos. Wanneer ik het heidegebied Groote Ark nader word ik achtervolgd door een sulky met paard en berijder, geassisteerd met amazone en paard. Heerlijk om hier zo te kunnen rijden met je paard. Speciale routes zijn aangelegd voorzien van speciale markeringen op speciaal geplaatste paaltjes. Op de Groote Ark zou ik een tapuit kunnen zien en een levendbarende hagedis. Geen van beide zie ik (maar ik zou beide schepselen ook niet hebben herkend).

Ik ga verder door de bossen. Wanneer ik om mij heen kijk zie ik bomen en alles wat daar bij hoor. Wanneer ik op mijn topografische kaart op mijn telefoon kijk zie ik in de buurt van de hele route veel parken die bestemd zijn voor recreatie (en illegale vaste bewoning?). De recreatiedruk op de Veluwe is ook hier groot. Na mijn wandeling langs De Pauwenhof ga ik eerst nog een paar kilometer door bos of langs een bosrand. Dan kom ik door Veenhuizerveld waar ik in het bebouwde , maar toch een beetje,open landschap kom. Zelfs een Sauna Drôme ontbreekt niet op de route. In Finse sferen kun je hier je laten opwarmen (er geldt wel een ‘tijdelijke’ energieopslag van 5 euro voor elk arrangement). Het weerhoudt mensen er niet van om hier voor anker te gaan gezien de drukbevolkte parkeerplaatsen. Kort na deze hartverwarmende ontmoeting duik in de bossen en de akkerlanden weer in. Nu vallen dezen onder landgoed Gerven en Hell. Een mooi afwisselend gebied. Op de laatste meters naar mijn fiets wurm ik mij over een heel smal paadje tussen twee draadheiningen door.
Deze Trage Tocht is een mooie wandeling.
Ik ben weinig wandelaars tegengekomen.

Putten – Trage Tocht Huinen – 17 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.