WANDELEN IN FRANKRIJK

Nu de herfst in het land is gaan we langzamerhand weer denken aan een vakantie in de komense zomerperiode. Volgens een onderzoek van de ANWB aan het begin van dit jaar horen deze landen bij de top-drie van favoriete vakantielanden van Nederlanders: Nederland, Duitsland en Frankrijk. Wanneer Frankrijk komende jaar jouw vakantieland wordt dan is de aanschaf van dit mooie boek te overwegen.

Martijn (tekst) en Marita (illustraties) Joosse hebben veel ervaring met het reizen en verblijven in Frankrijk. Dit boek is één van de resultaten van hun kennis van en liefde voor Frankrijk. Frankrijk is een land dat zich goed leent voor een wandelvakantie, of dit nu een meerdaagse tocht is of in een streek meerdere wandelingen maken. Frankrijk kent bijvoorbeeld de sentiers de grande randonnée (het Franse zusje van de LAW’s) met in totaal meer dan 60.000 kilometers aan routes. Daarnaast zijn er vele lokale wandelroutes te vinden. Na een korte aanloop met info over wandelen in Frankrijk, overnachten onderweg, gebaande paden over soorten routes, beschikbare GPS-routes (te verkijgen op de website van de uitgever) volgt de grote hoofdmoot van dit gebonden boek.

In vijf thema’s maakt Joosse een indeling. Grootse berglandschappen. Eindeloze vergezichten. Legendarische bossen. Volg het ritme van het water. In het spoor van de geschiedenis. In deze vijf thema’s worden vijftig streken verwerkt, met in elke streek 2 of 3, soms 4 wandelingen (in totaal worden er 123 wandelingen uitgebreider aan de orde gesteld). Niet geheel Frankrijk komt aan bod. Veel wandelingen zijn te vinden in de buurt van de Pyreneeën en van de Alpen. Daarnaast is er met name aandacht voor de Ardeche, de Cévennes en de Auvergne. Verder komen de meeste uithoeken van het land aan bod.

Laten we eens kijken naar de zesde streek die aan bod komt. Getiteld Rondom de Mount Thabor, gelegen in Auvergne-Rhône-Alpes * Savoie. Eerst wordt het gebied in woorden geschetst, de wandelmogelijkheden, iets van de geschiedenis, culinaire hoogstandjes uit de streek (op twee pagina’s). Op de volgende pagina staat een illustratie van de streek, waarin getekend de vier wandelingen die hier zijn gekozen. De kortste is 6.6 kilometer, de langste is 16.5 kilometer met info over hoogteverschillen en de gebruikelijke duur van de wandeling. De routes worden kort beschreven en de routes zijn ingetekend op de illustratie. Bij de route wordt aangegeven of een aangelijnde hond mee mag. De volgende pagina geeft overnachtingsmogelijkheden (campings, berghutten, hotels, gîtes en chambres d’hôtes), het niveau van de wandelingen op een schaal van één tot vijf bolletjes, het nummer van de benodigde wandelkaart, de beste tijd van het jaar om hier te wandelen. Op de pagina’s zijn meerdere foto’s te vinden. Het overzicht van de streek is op deze wijze helder neergezet.

Joosse (2x) doet dit 50 keer.
50 keer kreeg ik zin om te gaan wandelen.
Nou, misschien niet de allerhoogste wandelingen, maar dat is geheel persoonlijk.
Aan het einde van het boek wordt in een register een overzicht gegeven van de regio’s die aan bod komen. Een lijst met woorden en zinnen die te maken hebben met wandelen en navigeren. Bijvoorbeeld: Pourriez-vous me montrer ou je suis, sur la carte? Mijn ervaring is dat veel mensen geen idee hebben hoe zij iets kunnen vinden op een kaart. Verder nog een paklijst.

Al met al is dit boek een mooie uitgave.
Geschikt om je langzaam maar zeker voor te bereiden op een wandelvakantie in Frankrijk.
Wanneer je al een vaste plek hebt in Frankrijk? Even kijken welke wandelmogelijkheden er zijn in jouw buurt.
Veel wandelplezier!

Martijn Joosse
Wandelen in Frankrijk
– de mooiste plekken en routes –
Joosse Media 2022
ISBN 9789083261706

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn website.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.