HANDBOEK VOOR DE PELGRIM

Wie is Cordula Rabe?
Zij is een journaliste en schrijfster en zij woont al meer dan 20 jaar in Spanje. Daar loopt zij al die jaren op pelgrimswegen. Haar grote deskundigheid en enthousiasme over pelgrimeren heeft zij samengebald in dit handige boekje van bijna 200 pagina’s.

Zij begint dit handboek met een mooie historische inleiding over pelgrimeren. Zij gaat ook buiten Europa om pelgrimssporen te benoemen. Maar haar nadruk ligt op de christelijke traditie van pelgrimages. Tochten naar Jeruzalem (1e plaats), dan Rome (2e plaats) en als derde: Santiago de Compostella. Wat is een bedevaart? Wat is een pelgrimstocht? Of is het gewoon een langeafstandswandeling?
Pelgrims op het Europese continent en in de christelijke tradities konden meerdere redenen hebben om hun eigen akker te verlaten en op pad te gaan: * om dicht bij God te zijn door middel van de relikwieën, die ergens werden bewaard (in Santiago zijn dat de beenderen van Jakobus de Oudere); * om vergeving van zonden te bewerkstelligen; * om te streven naar verlossing; * om een gelofte of een wens te bekrachtigen; * om genezing te ontvangen. Er was dus een grote diversiteit in motivatie. De pelgrimswegen die in de loop der eeuwen steeds drukker werden waren snelwegen van informatie. Mensen uit allerlei uithoeken van Europa ontmoetten elkaar en bespraken nieuws en dat werd meegedragen naar huis. Ten tijde van de Reformatie kwam er stevige kritiek op de pelgrimstochten. Martin Luther vroeg zich hardop af of de beenderen in Santiago misschien van een dood paard of een dode hond waren. Blijf toch thuis, riep hij mensen op. Na een lange periode van mindere aandacht voor de pelgrimswegen kwam er een opleving van de wegen naar Santiago aan het einde van de 20ste eeuw, mede ingegeven door meerdere pausbezoeken aan Santiago.

Cordula slaagt er in om op leesbare wijze veel informatie te verschaffen aan de lezer, die belangstelling heeft om een pelgrimstocht te ondernemen. Zij hoopt dan ook dat haar boek een stimulans is om de schoenen aan te doen en de rugzak om te doen. Na de historische inleiding volgt een gedeelte over de voorbereiding van de reis (fysieke vereisten, mentale vereisten, alleen of met meerderen, tijdsplanning en nog vele andere onderwerpen). Dan komt de tocht zelf aan de orde (eten en drinken, onderdak, koken, pech onderweg, emotionele achtbaan en een weinig stimulerend exposé over bedwantsen. Met de tocht zelf is het nog niet voorbij want je gaat naar huis en dan …? Hoe is jouw leven na een paar weken of maanden onderweg te zijn geweest? Een suggestie voor een paklijst kan uiteraard niet ontbreken. Om iets vlot te kunnen opzoeken is een regsiter toegevoegd.

Cordula Rabe is er in geslaagd om een compact boek te schrijven met zeer veel informatie, geschreven in een vlot leesbare stijl. Cordula is enthousiast en spreekt uit ervaring, maar zij is niet naïef. Zij wijst ook op de moeilijkheden en de mentale kracht die je moet kunnen opbrengen.

Op pagina 191 is een overzicht gegeven van de Rother Wandelgidsen van Cordula Rabe, die door Elmar zijn uitgegeven. Het gaat om verscheidene routes naar Santiago de Compostella.

Cordula Rabe
Handboek voor de pelgrim
Plannen | Pakken | Wandelen
Rother Wandelgidsen
Uitgeverij Elmar 2022
ISBN 9789038928340

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.