HIKE

Dit is een mooi boek om zonder een meter verder te komen toch deel te worden van de mooiste wandelingen. In een grote greep zijn 125 wandelingen van over de gehele wereld geselecteerd om in dit boek op ruim formaat terecht te komen. Dit gebonden boek met harde kaft is niet bedoeld om mee aan de wandel te gaan, want het weegt 1120 gram. Ik zie de bedoeling als een inspiratie voor mooie wandelingen, dichtbij (het Nederlandse Pieterpad en ver weg (tot in Nieuw Zeeland en Peru). Wanneer ik rondkijk in mijn naaste familiekring dan zie ik al een aantal wandelingen die hun weg hebben gevonden. Een zoon loopt momenteel het Pieterpad. Een andere zoon liep in Peru de Colca Canyon. Een zwager en zijn zoon liepen de populaire Tour du Mount Blanc in Frankrijk. Wandellief en ik zijn op ons gemakje bezig met de Moselsteig (zie foto hier boven) in Duitsland. Deze wandelingen (lang en langer) staan allemaal in dit mooi vormgegeven boek.
De wandelwereld is onderverdeeld in Noord-Amerika (30 wandelingen), Midden- en Zuid-Amerika (14 wandelingen), Europa (37 wandelingen), Afrika en het Midden-Oosten (12 wandelingen), Azië (19 wandelingen) en Australazië (13 wandelingen). Er zijn wandelingen bij die een halve dag in beslag in nemen, zoals de Ka’en Pouint Trail op de Amerikaanse eilandgroep Hawaii. In hetzelfde land is ook de beroemde Pacific Crest Trail van 4112 kilometer opgenomen. De meeste wandelingen kun je op eigen houtje doen, maar er zijn er ook bij waar een gids verplichte kost is, zoals de wandeling van 7 kilometer in het Ngare Ndare Forest in Meru, Kenia. Sommige wandelingen zijn een heerlijk gelegenheid om even de benen te strekken, zonder al te veel voorbereiding. Voor een wandeling in Pakistan naar het basiskamp van K2 heb je wat meer voorbereiding nodig. Op een wandeling op de Garden Route in Zuid-Afrika mogen iedere dag 12 wandelaars komen.

Wandelen brengt de wandelaar ook in aanraking met de politiek. Taiwan en Hong Kong zijn beiden opgenomen met een wandeling, onder de naam van Taiwan en Hong Kong, niet onder de naam van China. Een wandeling in het land Palestina (de West Bank) wordt beschreven en uitzichten genoemd. Namen als Kanaänieten, Romeinen, Grieks-Orthodoxen, Heilige Land, Osmanen, Jordanië, Egypte worden genoemd; de naam Israël komt alleen op het achtergrondkaartje voor (tussendoor worden de herders bij de geboorte van Jezus en de wijzen uit het oosten nog door elkaar gehaald). Niets weerhoudt jou ervan om aan de hand van de beschreven routes (of delen van routes) weg te dromen in jouw luie stoel, denkend aan onbereikbare verten waar het goed wandelen is.
Bij elke wandeling is een gelijke opzet in het boek: een volgnummer dat terug te vinden op de kaarten; een symbool met de afstand; een symbool met de hoogtemeters; een symbool met de tijdsduur (enkele reis of retour); een hoogteprofiel; een symbool voor hoogtevrees zou niet misstaan hebben (speciaal voor mij!); een korte of lange beschrijving van de route met foto’s; een kaartje met de route met daarbij vermeld enkele hoogtepunten.
Heel wat mensen hebben aan dit boek meegewerkt. In totaal 22 reisjournalisten en buitenmensen worden aan het einde bedankt voor hun bijdragen. Zo geeft dit boek een inkijkje in de 125 mooiste wandelroutes (of 125 mooie wandelroutes, over smaak valt ….) ter wereld. Mooi om bij de hand te hebben, om in te bladeren, een route nader te bekijken en de info te lezen, weg te staren in de verte en dan te verzuchten: “Misschien volgend jaar.”

redactie
HIKE
De 125 mooiste wandelroutes ter wereld
uitgeverij Unieboek / Het Spectrum 2022
ISBN 9789000382439

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.