LENTEHONGER

Terug verlangen naar de lente in de hitte van de zomer?
Vooruit verlangen naar het voorjaar vanuit de donkere dagen van de winter?
Dit laatste is het geval in dit boekje van Sander Kollaard die al minstens 15 jaar in Zweden woont. Daar werkt hij, schrijft hij, wandelt hij en verlangt hij naar de lente. Een min of meer vast rondje voor hem en S. is het rondje van ongeveer 7.5 kilometer op ongeveer een half uur rijden van huis. Het rondje ligt in Vånsjöåsen, een natuurgebied dat valt onder de hoede van Uppsala. Een kaartje van de route is bijgeleverd. Mocht u tijdens uw vakantie in de buurt zijn, neem uw kans waar. Op zijn rondje ziet hij de trekken van de lente zichtbaar worden in de natuur, de bomen, de planten en de dieren, waaronder fazanten. Ook een ander wandelgebied komt aan de orde. De lente manifesteert zich ook in zijn tuin waar hij aann het werk gaat om de lente tevoorschijn te werken. Hij determineert (via een app) wat gaat groeien en bloeien.
Hij houdt dit ene seizoen bij in zijn aantekeningen. Zo probeert hij ook de lente naderbij te schrijven, tevoorschijn te schrijven. De overgang van winter naar lente is een ovcergang van zwaar naar licht. “Gebrek aan lichtheid is een teken van dwaasheid en ik betaal mijn dwaasheden steevast met somberte.” Zo wordt de mens mede een produkt van de seizoenen, de winterdip (de zwaarte) wordt ingehaald door de lente (de lichtheid). Schrijven over zware onderwerpen met een lichte toon, de Schotse schrijfster Ali Smith kan dat. Kollaard probeert zichzelf naar de lente, het licht en de lichtheid te schrijven. Maar onvermijdelijk komt na de zomer de herfst waar de donkere uren zich lengen. Op naar de winter, maar laat ik het niet te zwaar maken.

En laat ik tenslotte wijzen op de prachtige vormgeving van de omslag (en al die omslagen die aan deze zijn voorgegaan) van de hand van Joris de Raedt.

Sander Kollaard
Lentehonger
– een wandeling –
uitgever Van Oorschot Terloops
juni 2022
ISBN 9789028222168

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.