Moselsteig: Trier West naar Schweich

Wat zal het worden vandaag? Wandelen naar Ehrang? Wandelen naar Schweich? Ehrang (met treinstation) ligt halverwege de route naar Schweich (met treinstation). Op papier is de route naar Schweich 18.2 kilometer (exclusief aanloop en afloop), Ehrang ligt netjes in het midden.

Op station Nennig krijgen wij de mededeling te lezen dat de trein van 08.22 uur is uitgevallen. De trein wordt gerepareerd. Wachten tot 09.22 uur en deze trein rijdt wel en netjes op de aangegeven tijd naar Hauptbahnhof Trier. Dan naar de bus om zo dicht mogelijk bij de start te komen. Bus 26 brengt ons bij halte Bittburgerstrasse. Eerst door een deel van de wijk Palien waar netjes en verlopen elkaar afwisselen.  Bij het punt waar wij de Moselsteig hebben verlaten haken Wandellief en ik aan. Wij komen over het terrein van de Hochschule Trier, waar een docent even zijn college onderbreekt om naar de passerende wandelaars te kijken. Dan klinkt zijn stem door de geopende ramen en zijn de studenten wederom vol aandacht. Tussen slot Drachenhaus en Gasthaus Weisshaus, waar een lange witte limousine voor de deur staat, gaan wij verder. We wandelen nu over een mooi gedeelte met aan beide zijden diepten. De rotsen onder ons houden het uit. We hebben veel mooie uitzichten over de Moezel.

Dat zal de Moezel wel zijn.

Dan dalen wij af naar Biewer. Hier passeren wij de Jakobsbron. Inderdaad hier loopt een route van de Camino. Trouwens meer routes lopen hier. Er staat een bankje bij de bron, tevens op een kruispunt. We lopen nog even verder zoekend naar een volgend bankje. Plots gaat onze route linksaf tussen huizen door. Steil omhoog. Tree na tree. Tree na tree. Soms een stukje zonder tree. Dan gladde stenen (het is vochtig). Het gaat maar door op het smalle pad. Een groep van vier wandelaars gehuld in poncho daalt af. De laatste twee groeten ons met Grüss Gott. Om dat te kunnen doen gaan we verder met onze tocht omhoog. Boven aan liggen grote rotsblokken, een mooi pauzepunt. Na de pauze nemen we voorlopig afscheid van de Moezel en gaan wij landinwaarts. Over vele bospaden trekken wij verder, komen langs de kleine nederzetting Auf der Bausch en dan dalen we af naar het Wallenbachtal. Diep in het dal meldt een bordje ons dat de route tijdelijk is verlegd. We gaan derhalve de beek volgen. Hierdoor missen wij het uitzicht vanaf de Ehranger Kanzel. Kan ik een keer op de kansel staan gaat het niet door. Wat wij niet missen is het gebouw van een schietvereniging, met een reclamebord van een grote bierbrouwerij. Net voordat wij in Ehrang op de route terug komen gaan we zitten op een bankje in een onverzorgd plantsoen. Gelukkig is er wel een behuizing voor egels. We steken het spoor en de rivier Kyll over om onze weg te vervolgen door het oude centrum waar enige bedrijvigheid is. Oude panden worden opgeknapt. We gaan langs de grote kerk die genoemd is naar de heilige Petrus. Daarnaast staat een zeer ruim bemeten pastorie. Wanneer we na lange tijd de pastorietuin voorbij zijn wacht ons een nieuwe beklimming, gecombineerd met een kruiswegstatie. De eerste treden van de opgang zijn nieuw, hogerop kan er nog wel enig onderhoud worden gepleegd. Wij gaan zigzaggend omhoog om uiteindelijk langs de Heidenkapelle te geraken. Daar rusten wij even uit. En dan weer moedig voorwaarts. Langs Auf der Heide gaat onze weg en even verder is er weer een verandering in de route. Via een breed bospad, waar bosbouwverkeer ernstig gebruik van heeft gemaakt dalen wij af naar Quint. De route voert tegenwoordig om het dorp. Dan de uitgestrekte bossen in. Op een ruim bemeten bank met tafel en nog een bank nemen wij een brood- en waterpauze. Het lokale Staatsbosbeheer heeft dit ameublement hier neergezet, benevens enige informatiepanelen.

Bij Haerdthof zijn wij het bos uit. Open veld ligt voor ons en gewassen groeien. Wij naderen Schweich. Aan de rand van het dorp wijst een bord ons naar de Bahnhof, die net buiten het dorp ligt. Dan een wandelpad door een vrij nieuwe woonwijk, met slingerende gescheiden fietspaden en wandelpaden en wadi’s. Ons tempo zakt. Het is warm. Enige verkoeling vinden we in de plaatselijke vestiging van Aldi Süd, waar we onze dagelijkse boodschappen doen. Dan nog even en wij staan bij het kerkgebouw waar wij op 11 juli 2017 begonnen aan onze allereerste etappe op de Moselsteig: Schweich naar Mehring. Bij Eiscafe Siena nemen we plaats om iets te drinken en erbij. Wandellief neemt een verrukkelijke Apfelstrudel. Ik iets met yoghurt en ijs. Dan op weg naar het station, nog bijna twee langzame kilometers. Wij passeren het huis van de schrijver Stefan Andres, en enkele bushaltes. Het station staat er nog. Twee keer komt een trein naar Koblenz voorbij. Dan is even na zes uur Trier Hauptbahnhof aan de beurt. Omdat deze trein niet verdergaat (volgens de mededelingen) dan dit station stappen wij uit en gaan naar de trein naar Perl. Dan blijkt dat het precies dezelfde trein is, met inmiddels een ander nummer en een andere bestemming. We hebben besloten dat wij nu een paar luie dagen tegemoet gaan.

Moselsteig : Trier West naar Schweich – 25 kilometer

In het echt liep de route iets anders.
Advertentie

2 gedachten over “Moselsteig: Trier West naar Schweich

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.