Kasteelwandeling Waardenburg

Wij starten op een historische plaats.
Niet bij een kasteel.
Niet bij een voornaam Huis.
We staan voor het Stroomhuis, een gebouw waar in aloude tijden een schakelstation van de PGEM was gevestigd. De Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij liet hier in 1951 dit gebouw neerzetten. Zelfs de naam van de bushalte bij de oprijlaan herinnert aan de tijden van de PGEM. De aanblik van dit gebouw geeft ons voldoende energie om op pad te gaan. Nadat we de weg zijn overgestoken komen wij onmiddelijk terecht op het Landgoed Waardenburg en Neerijnen. Langs bomen en open veld krijgen wij zicht op kasteel Waardenburg. Maar voordat wij dit kasteel zien heeft Wandellief al een ijsvogel gezien boven het water op een paaltje. Voordat ik de aandacht er hij heb is dit kleine kleurrijke vogeltje al gevlogen. Terug naar het kasteel: op de dag af nauwkeurig (2 augustus 1265) is bekend wanneer toestemming werd gegeven door de Graaf van Gelre voor de bouw van een kasteelmotte. Vanaf dat moment tot aan nu heeft er in wisselende vormen een kasteel gestaan. Eén van de bekendste namen in de geschiedenis van Kasteel Waardenburg is die van de adellijke familie Van Pallandt. In de jaren ’70 van de vorige eeuw kreeg het Geldersch Landschap & Kastelen het Kasteel in erfpacht. (In die tijd was dat Geldersche genootschap nog verdeeld over twee organisaties.) Wij schampen de slotgracht en gaan langs een kleine boomgaard het bos in dat bij het kasteel hoort. Vandaar komen wij op de Waalbandijk langs de Waal (in de verte) en de Kil (dichterbij). Twee moeders duwen twee kinderwagens de dijk op en gaan uitrusten op de eerste bank die zij tegenkomen. Wij passeren een fraaie molen. Het is een korenmolen, met een geschiedenis tot in de 16e eeuw. Vlakbij de A12 en een spoorlijn (waarvan de geluiden tijdens de wandeling goed te horen zijn) buigen wij af en gaan de uiterwaarden in. Dit gebied, Rijswaard, kent veel variatie: de oude rivierarm De Kil, weilanden, een rivieroever. Bovenal is dit een Natura 2000-gebied. Een kostbaar gebied om goed voor te zorgen.

Op een klein zandstrandje langs de Waal nemen we een pauze. Meerdere schepen gaan stroomopwaarts, anderen gaan stroomafwaarts. Zo valt er van alles te zien. Na de pauze verlaten wij de rivier en steken de Waalbandijk over. Binnendijks treffen wij meerderen oudere boerderijen (in goede staat) aan. We duiken weer het bos in, waar wij eerder liepen, nu over andere lanen. De Van Pallandtweg (daar is deze naam weer) steken wij over. Rechts zien wij een groot kerkgebouw dat eigendom is van de Hervormde gemeente Waardenburg Neerijnen, ook in Waardenburg is een kerkgebouw. Aan het kerkgebouw in Neerijnen grenst de kasteeltuin. Deze kasteeltuin heeft een grote restauratie ondergaan om de oude toestand weer te herstellen. De laatste bewoonster van het Kasteel Neerijnen, barones Julie Elise baronesse van Pallandt van Neerijnen en Waardenburg maakte gebruik van de opbrengst van de kasteeltuin voor haar dagelijkse voedsel. Wij kunnen een kijkje nemen in de kasteeltuin, daarna lopen we door tot de slotgracht van kasteel Neerijnen. We maken over een onverhard pad een ruime bocht om het kasteel en komen dan terug op de Van Pallandtweg. Vandaar is het een korte afstand naar het Stroomhuis.

Deze wandeling is zeer afwisselend, met natuur en geschiedenis volop aanwezig.

Neerijnen – Kasteelwandeling Waardenburg – 9 kilometer

Deze wandeling staat in : Rob Wolfs en Wim Huijser – De mooiste kasteelwandelingen in Gelderland – Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig 2021 & GLK (wandeling 11). Deze wandelgids bestellen kan hier.

de gelopen route
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.