DE WEG

Klein Dochteren.
Een kleine gemeenschap in de Achterhoek, vlakbij het bekendere en grotere Lochem.
Dit jaar wandelde ik meerdere malen in deze buurten.
Mooi landschap.
Verstilde gebieden.
In Klein Dochteren woonde tot voor kort de schrijver A.L. Snijder die zich met deze naam onderscheidde van zijn andere bestaan onder de naam Peter Cornelis Müller. Hij was import, afkomstig uit de hoofdstad van ons land. Daar studeerde hij Nederlands en cervolgens ging hij het onderwijs in. Hij doceerde bijvoorbeeld aan de politie-opleiding in Lochem. Bekend werd hij door zijn Zeer Korte Verhaal, een nieuwe vorm van verhalend vertellen. Soms hoorde ik hem op Radio 4 op zondagmorgen waar hij een verhaal voorlas. Hij wandelde in de omgeving van Klein Dochteren, niet altijd vol enthousiasme. Het moest maar, voor zijn gezondheid, voor de broosheid van zijn botten. In juni van dit jaar overleed Snijders/Müller.

In Nijmegen werd aandacht besteed aan de schrijver van het zeer korte verhaal besteedt. Op grote posters stonden teksten van hem. De lezer kon wandelen van poster naar poster en lezen en herkauwen en overdenken.
Deze posterteksten zijn ook gebundeld in deze uitgave. Een korte kennismaking met het zeer korte verhaal en de man erachter. In de teksten komt het wandelen ook aan de orde, maar belangrijker is wat hij zegt over het Taoïsme: De weg is bestendig daadloos, nochtans blijft niets ongedaan. Deze kernzin komt meerdere keren voor in de gekozen teksten. Ga je wat doen? Ga je juist niets doen? Gebeurt het dan toch? Maakt het wat uit of je iets doet of iets nalaat? Is het beter om passief te blijven of is het juist belangrijk om actief te worden? Een uitspraak die daar bij past en voorkomt in een niet-gepubliceerd interview met het tijdschrift Happines is: “Het leven is zinloos en daar ben ik blij om.” Het eerste deel van deze zin roept al veel vragen op, het tweede deel had ook in negatieve vorm gegoten kunnen worden (in Taoïstische lijn). Het leven is zinloos, heeft dat ook betrekking op zijn schrijfwerk, de publicatie van zijn schrijfwerk? Het valt niet mee om te leven met zinloosheid.

Deze publicatie is mooi vorm gegeven en kan een eerste zeer korte kennismaking zijn met het werk van A.L. Snijders.

Paul Abels (samensteller)
De weg
Taoïstisch wandelen met A.L. Snijders
Uitgever AFdH is samenwerkingt met Wintertuin 2021
ISBN 9789493183292

Deze publicatie heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn wandelwebsite.
De foto in de kop is van Michiel Hendryckx.  

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.