HET LIFESTYLE WANDELBOEK

In deze corona-tijden zijn veel boeken op de markt gekomen die te maken hebben met wandelen. Niet alleen de bekende wandelgidsen (die verschijnen al jaren op de markt) en boeken over bijzondere wandelingen. Ook verschijnen er een paar boeken die niet alleen gaan over wandelen maar daar ook andere zaken bij betrekken. Dit boek van Claudia Straatmans, hoofdredacteur van het tijdschrift Nouveau, is hier een voorbeeld van. In haar boek combineert zij wandelen, lifestyle en gastronomie. Met deze lifestyle bedoelt zij (op een andere pagina) “toegankelijke luxe voor jezelf”. Als lezer word ik opgeroepen om mijn calvinisme los te laten en te doen als Claudia, die hier zegt dat zij katholiek is.
Laat ik even naar de indeling van dit boek gaan. In deel 1 gaat het over “lifestyle wandelen”, waar de term verder uitgewerkt wordt. In Deel 2 “Nederlandse routes”, komen wandelingen aan de orde, gerubriceerd in verschillende afstanden. Deel 3 is getiteld “Mindwanderen” (is dit een Anglo-Germanisme? WdW), waar onder andere wandelingen langer dan 20 kilometer aan de orde komen. Deel 4 draagt de naam “Pelgrimstochten & weekendjes weg”, met o.a. aandacht voor LAW’s en wijnwandelingen in het buitenland. In al die delen vind ik Wandeltips van Bekende Nederlanders, Bekende Nederlanders kom ik niet alleen tegen bij deze pagina’s, maar ook bij de korte schetsen over wandelingen, zodat ik kan weten wie waar woont of heeft gewoond. Verder wordt meerdere keren teruggegrepen op uitspraken van hoogleraar Scherder, die veel aandacht besteedt aan de goede effecten van wandelen. Bij elke wandeling vind ik niet alleen informatie over die wandeling, maar ook tips over lifestyle, bijvoorbeeld tips over plekken met gastronomische hoogstandjes en soms ook plekken waar je in een hip hotel kunt overnachten. Deze gelegenheden zijn lang niet allemaal in de buurt van de route, dus passend vervoer is wel een puntje. Dit laatste geldt ook voor de lijnwandelingen die aan bod komen.

Dit boek op ruim formaat en met een hard omslag is mooi vorm gegeven, met veel foto, met eenvoudige kaartjes van de route, met wisselende kleuren voor pagina’s met extra informatie. Het is een uitnodiging om te bladeren door het boek en dan op pad te gaan, met keuzes uit ons hele land.
Af en toe werd ik wel wat moe van het strooien met Engelse, Duitse, Franse, Spaanse en ook Friese woorden. De vermoeidheid nam nog wat toe wanneer deze internationalisering op niet-correcte wijze gebeurde.
Lastiger vind ik dat er nog wel wat slordigheden in het boek zijn blijven staan. Ik noem een paar voorbeelden. Bij wandeling 19 (Marken, Noord-Holland) wordt opgemerkt bij de route wandelnet, etappe 28 , vergeten is te vermelden dat het om een etappe van het Zuiderzeepad gaat. Het South West Coast Path (zie het beroemde boek Het Zoutpad) loopt niet in Wales, maar in Engeland. Verwarring over de juiste omgang met Toeristisch Overstap Punt (TOP). Streekpaden zijn toch echt te onderscheiden van LAW’s. Het Noord-Hollandpad is geen LAW, hoewel het wel een heel eind wandelen is. Over die LAW’s is wel meer verwarring in dit boek. Op pagina 46 lees ik dat een Trage Tocht door Amsterdam-Oost voorzien is van stickers. Of laat mijn leesvaardigheid mij hier in de steek?

Valt het ook onder lifestylewandelen wanneer ik na 10 kilometer ga zitten op een omgevallen boomstam met een thermoskan warme thee en een bakje met boterhammen kaas en een appel als lunch? Het zal de calvinist in mij wel zijn.

Claudia Straatmans
Het lifestyle wandelboek
ambo anthos 2021
ISBN 9789026357787

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.
Je kunt dit boek bestellen via de Libris-link op mijn website.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.