WANDELEN ROND ZUTPHEN

Hij heeft een route ontwikkeld langs de IJssel en een route langs de Berkel. Beide routes doen de oude Hanzestad Zutphen aan. De eerste route komt langs Zutphen, de tweede route start in Zutphen. Nu heeft Dolf Logemann een nieuwe wandelgids toegevoegd aan zijn oeuvre. Niet langs Zutphen, niet vanuit Zutphen, maar een gids geconcentreerd rond Zutphen en directe omgeving.
De eerste wandeling is getiteld Monumentaal Zutphen. Dit is een korte van 3.4 kilometer. Met een beetje stevig doorstappen ben je ruim binnen het uur weer terug bij het startpunt en dat is het Station. Het is echter aan te raden om niet stevig door te stappen, maar regelmatig stil te staan en te kijken en te lezen in de informatieve routebeschrijving, want er is veel te zien in Zutphen. Deze stad heeft oude papieren, ouder dan Amsterdam, om maar een willekeurige stad te noemen. De volgende wandeling neemt een langere route en gaat ook door het groen van Zutphen en pakt ook Waernsveld mee.
In totaal zijn er 16 wandelroutes rond Zutphen gemaakt door Logemann, maar in feite zijn er meer dan 16. Wandeling 5 brengt de wandelaar naar landgoed Hackfort, maar daar zijn vier wandellussen ontworpen, die elk afzonderlijk gelopen kunnen worden. De wandelingen zijn te vinden aan beide oevers van de IJssel, zodat ook Voorst en Brummen, Empe en Tonden in routes opgenomen, naast Almen, Vorden en Gorssel. Wandeling 16 maakt twee wandelrondjes, één over de Empese en Tondense heide, de andere over Landgoed Voorstonden. Om van het ene rondje naar het andere ommetje te komen is een fietsroute ontworpen van 22 kilometer, beginnend bij het Station van Zutphen. Ik ga er vanuit dat dit fietstraject ook bewandeld kan worden.
Als ondersteuning voor de wandelaar wordt bij elke route die niet begint bij het Station aan gegeven hoe je daar op de fiets kunt komen vanaf het Station. Op het Station zijn
130 fietsen beschikbaar, dus een kleine invasie van wandelaars kan opgegevangen worden. Ook de mogelijkheden om met het Openbaar Vervoer bij de start van de wandeling te komen (van belang voor route 13, dit is een lijnwandeling) zijn aangegeven (altijd goed om dat van te voren te controleren gezien de wijzigingen in het busvervoer).

Met de kaartjes in deze gids is het even opletten geblazen. Soms ligt het noorden aan de bovenkant van de pagina, soms aan de linkerkant. Kasteel het Oude Loo en Paleis het Loo worden door elkaar gehaald in een verwijzing betreffende Huis de Voorst, waar de wandelaar op wandeling 3 komt. De schrijver heeft veel relevante achtergrondinformatie bij elkaar gebracht in deze gids. Zo wint de wandeling aan waarde.

Hoe goed een gids is blijkt uit de te maken wandelingen. Tot wandelingen nodigt de gids zeker uit. Mijn ervaring met de gids van het Berkelpad was goed. Deze gids nodigt ook weer uit tot wandelen. Voor wandelaars van de langere afstanden en voor de wandelaars van de korte afstand.

Dolf Logemann – Wandelen rond Zutphen. 16 wandelingen in westelijke Achterhoek en IJsselvallei – Anoda Publishing 2021 ISBN 9789491899478

Deze wandelgids heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.