GELUKKIG KUNNEN WE WANDELEN

52 weken zitten er in een jaar.
Voor een heel jaar genoeg om over na te denken .
Voor een heel jaar genoeg om in de praktijk te brengen.

Toen ik de ondertitel las dacht ik dat ik het beste iedere week een hoofdstuk zou kunnen lezen en dan kijken wat ik er mee zou kunnen doen. Ik bedacht mij en begon te lezen en door te lezen. Van week 1 naar week 52 en toen nog een ‘Bonuswandeling’. Bij het lezen merkte ik dat Annabel Streets zelf met kruisverwijzigingen werkt in haar boek, zij verwijst vooruit naar week zusenzo en zij verwijst terug naar week ditendat.

Maar laat ik eerst iets schrijven over de schrijfster. Na enig zoeken vond ik dat er twee schrijfsters zijn in één persoon. We hebben Annabel Abbs (1964) die een aantal historische romans op haar naam heeft staan, waaronder één over dochter Lucia van de fameuze schrijver James Joyce. We hebben Annabel Streets die ‘practical nonfiction’ schrijft, bijvoorbeeld een boek over gezond ouder worden. En dit boek over wandelen. En deze zomer heeft deze Annabel nog een boek over wandelen gepubliceerd, namelijk ‘Windswept’ over vrouwen die alleen aan de wandel gingen (bijvoorbeeld Simone de Beauvoir en Daphne du Maurier).

Terug naar ‘Gelukkig kunnen we wandelen’. In dit boek verbindt Annabel Streets wandelen aan wetenschappelijk onderzoek. Sinds Jan en Alleman aan de wandel zijn geslagen horen wij veel over de goede aspecten van het wandelen. Wandelen is goed voor jouw gezondheid, voor jouw denken, voor jouw creativiteit, voor jouw rust, voor jouw … Streets gaat de uitdaging aan om deze koppeling tussen wandelen en allerlei aspecten van onze gezondheid uit de doeken te doen. Zij doet dat op heldere wijze zodat ik, leek op medisch gebied, goed uit de voeten kan met de verbanden die zij legt. Zij grijpt veelvuldig terug op wetenschappelijk onderzoek bij al die onderwerpen die zij aansnijdt. Naast een literatuurlijst van 2.5 pagina’s heeft zij een verzameling van 328 eindnoten. Bij die eindnoten zit helaas een probleempje want op een moment loopt de nummering niet gelijk op met de informatie die gegeven wordt in de betreffende eindnoot. Mocht er een herdruk komen (en waarom niet?) dan zou het goed zijn wanneer een redacteur daar nog even naar kijkt. Nederland is niet buiten beeld. Nederlandse wetenschappers worden aangehaald en Nederlandse wandelpaden worden benoemd.

In elk hoofdstuk gaat het over de combinatie ‘wandelen en wetenschap’. Dat wandelen heeft een zeer breed scala aan mogelijkheden.
Wat is het effect van achteruit wandelen op jouw hersenen?
Wat gebeurt er met je wanneer jij van wandelen even overgaat naar dansen? (Plots wordt een klompenpad een klompendanspad!)
Is het beter om voor jouw ontbijt te wandelen of direct na jouw ontbijt?
Wat is het effect van zingen tijdens het wandelen? (denk eens aan die zingende kinderen bij de Avondvierdaagse en al die zingende en marcherende militairen.)
Wat is het effect van jouw glimlach en jouw groet tijdens het wandelen?
Hoe zit het met jouw ademshalingritme tijdens het wandelen? Met welk ritme houd je het langer vol? (met een boeiend uitstapje naar een wijze van ademhalen uit Afghanistan.)
Wat is de relatie tussen jouw dagelijkse wandeling en jouw geheugen? Heeft het wandelen een positief gevolg voor jouw geheugen?
Wat doet wandelen met jouw zintuigen?

Annabel Streets doet geen stellige uitspraken wanneer het wetenschappelijk bewijs niet stellig is. Met wetenschappelijke voorzichtigheid stipt zij verbanden aan, wijst op tendenzen en mogelijkheden en noodzaak voor verder onderzoek. En dit alles schrijft zij bij elkaar op een zeer leesbare wijze, met vele voorbeelden, o.a. van de dames die tevoorschijn wandelen in haar boek ‘Windswept’.

In haar Nawoord schrijft Annabel Streets: “Dit boek is mijn liefdesverklaring aan het lopen.”
Een inspirerende liefdesverklaring.

Annabel Streets
Gelukkig kunnen we wandelen
52 weken lang wandeltips en inspiratie
Kosmos Uitgevers 2021
ISBN 9789021582177

Dit boek heb ik ontvangen van Kosmos Uitgevers voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.