Gorsselse Heideroute

In de serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ van Uitgeverij Elmar verscheen in 2021 een deeltje over ‘De Achterhoek & De Liemers’. Tijd om de IJssel en de Oude IJssel over te steken. Hieronder een verslag van Wandeling 1 uit deze wandelgids.

Gorssel is een rustig dorp tussen de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Er is een bebouwde kom en er is een groot buitengebied met grote huizen achter heggen en poorten en er is een heidegebied. Mijn wandeling begint in de koelte van de morgen bij een Toeristisch Overstap Punt, strategisch gekozen bij een restaurant, dat zich hult in duister en stilte. Ik ga het zandpad op en spoedig kom ik langs Amelte, één van de grote huizen (met bijpassend perceel grond) die ik passeer op mijn wandeling. Hoe zal het zijn om daar te wonen? Achter een hek? Kun je even met jouw buren praten over de heg of vanaf jouw balkon? Het landhuis werd in 1915 gebouwd door de Hilversumse architect Van Erven Dorens in opdracht van de familie Hofstede. De woning voor de tuinman is van de hand van diezelfde architect. Een ander groot huis waar ik langs kom (maar niet zie) is Huis te Werken, dit was het werkhuis (en later ook woonhuis) voor de Haagse architect Johannes van Nieukerken. Hij ontwierp niet alleen zijn eigen huis, maar is ook bekend van allerlei bekende projecten, zoals Huis Verwolde, hoofdkantoor BPM in Den Haag, Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ook tekende hij een verbouwing van Paleis Het Loo. Na een tijdje niet als woonhuis gediend te hebben is Huis te Werken al weer vele jaren particulier bewoond.

En dan kom ik in Joppe. Ik kan mij voorstellen dat u nog nooit van Joppe hebt gehoord, maar het bestaat echt. Er is in ieder geval een kruispunt, met de reusachtige Onze Lieve Vrouw Tenhemelopnemingkerk, een kerkhof, een paar huizen en Huis ’t Joppe, een bassischool. De functie van Sinterklaas op deze bassischool werd vaak waargenomen door de bekende acteur en voordrachtskunstenaar Tob de Bordes, die vlakbij Joppe woonde. Fietsers naderen het kruispunt wanneer ik tussen kerk en school doorlooop. Ik volg de lange Eikeboomlaan tot ik bij een zessprong kom, waar een jonge vrouw met hond informatieborden bestudeert. Ik kom haar en hond weer tegen wanneer ik via de Gerrit Slagmanstraat (onverhard) bij waterplassen van de Gorsselse Heide uitkom. Op de hei zie ik runderen grazen. Delen van de heide zijn afgeschermd met draad. Het is niet duidelijk of de runderen binnengesloten worden of de wandelaar buitengesloten wordt.

Het geschiedde in de dagen dat ik volk en vaderland en de wereldvrede verdedigde bij het 13e PaInfBat (Prinses Irene Brigade) dat een schietoefening diende gehouden te worden op de Gorsselse Heide. Onze compagnie tot de tanden toe gewapend vertrok in gepaste legervoertuigen naar de heide. Ik bleef achter om het kantoor van de compagnie te bewaken. Mijn Uzi bleef in mijn bureaulade. Hier dacht ik aan toen ik op mijn route een hoge aarden wal zag. Zou hier achter de schietbaan hebben gelegen? Wat ik zie op het topografische kaartje versterkt mijn vermoeden. Het zou goed kunnen dat in deze aarden wal de kogels insloegen. Ik zie geen infobordjes die mijn gelijk kunnen vaststellen.
Aan de Harfsensesteeg neem ik een pauze. Ik zit op de grond met mijn rug tegen een boom. Kan hier een wandelbankje tegenop? Aan de overzijde van de weg zie ik een oude boerderij met een mooie gevel. Na de pauze is Eefde aan de beurt. Eefde is bekend van de Mettray-instelling voor jongelui die wel een zetje in de goede richting kunnen gebruiken. Willem Hendrik Suringar begon hiermee in 1851 naar het voorbeeld van de instelling die er toen was in het Franse Mettray. Het staat mij bij dat ik wel eens een uitwedstrijd heb gespeeld tegen een elftal van deze instelling. Verder vraag ik mij af of Eefde lijdt aan ontlezing. Op korte afstand van elkaar tref ik drie minibiebs aan. Lezers die hun boeken wegdoen. Het roept een volgende vraag op: zijn er mensen die de leesdraad oppakken en doorlezen? Tussen Eefde en IJssel loop ik door open agrarisch land. Over de Kolkweg loop ik langs de gemeentelijke begraafplaats van Gorssel. Dan komt een gevaarlijk punt: de oversteek van de Zutphenseweg. Dit is de weg van Deventer naar Zutphen, het verkeer is al uit Eefde gehaald via een rondweg. Maar hier stroomt het verkeer van beide zijden toe. Het is even wachten voordat ik een veilige overstap kan maken naar de andere zijde. Over de Kamperweg kom ik terug bij de Kwekerijweg en bij het TOP.
Ik heb er een mooie wandeling in een afwisselend gebied opzitten.

Gorssel – Gorsselse Heideroute – 18 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Gorsselse Heideroute

  1. De Uzi was wel goed, maar ik heb er niet vaak mee geschoten. Dit wapen was gemakkelijk schoon te maken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.