DE ACHTERHOEK EN DE LIEMERS

Uitgeverij Elmar heeft een een nieuw deel uitgegeven in de serie: ‘de mooiste netwerkwandelingen’. Voor dit nieuwe en tiende deel zijn de wandelaars wederom de IJssel overgetrokken, nu niet naar Overijssel maar naar de Achterhoek en de Liemers.

Maar wat is De Achterhoek? De schrijvers van dit boekje (Ad Snelderwaard en Noes Lautier) gaan op deze vraag in. De Achterhoek is dat deel van de provincie Gelderland dat ligt tussen de IJssel en de Duitse grens en tussen Overijssel en de Oude IJssel. Een gebied dat hierdoor ook meer dan recht zou hebben op de naam Over-IJssel. Mooi wordt beschreven in deze wandelgids dat de oudste bron voor de naam ‘Achterhoek’ een gedicht is van de in Neede geboren dichter/dominee Willem Sluyter (1627-1673), die in Eibergen predikant (1653-1673) is geweest en overleed tijdens een bezoek aan Zwolle en aldaar ook is begraven. Ver buiten zijn geliefde Achterhoek. “Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek.’
Maar de schrijvers van deze gids laten zien dat de naam ‘De Graafschap’ betere papieren heeft omdat het bijna geheel samenvalt met Graafschap Zutphen (13e-17e eeuw). Oudere papieren. Adellijke papieren. Historische papieren. Toch wordt er voor gekozen om op de voorpagina te zetten ‘De Achterhoek’.
Nu wil het geval dat Wandellief en ik gisteren in de Graafschap Zutphen waren voor een bezoek bij twee inwoners, weliswaar import, maar toch al lang genoeg woonachtig daar om de vraag naar ‘De Graafschap’ en ‘De Achterhoek’ op tafel te leggen. Er klonk een voorkeur voor ‘De Graafschap’ en tegelijk is ‘De Achterhoek’ een geuzennaam, mede dankzij muziekgroepen als ‘Normaal’ en ‘Boh Foi Toch’ die in de taal van de streek hun liedjes zongen. Zo blijkt maar weer eens: een naam doet er toe.

Ook in deze gids uit de serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ tref ik 15 wandelingen aan. Twaalf wandelingen zijn gesitueerd in De Graafschap. Twee wandelingen zijn gesitueeerd in De Liemers (ik laat mij niet verleiden om over deze naam iets te zeggen). Dat betekent dat er nog één wandeling over is: een grensgeval. Deze route nummer 14 in het boekje begint in De Graafschap en maakt dan de oversteek naar Duitsland en wel om een rondje te lopen om het Zwillbrocker Venn, een flinke waterplas waar je het risico loopt om flamingo’s te zien. Deze buitenlandse tocht is tevens met zeven kilometers de kortste van de 15 wandelingen.

De samenstellers makengebruik van het hier aanwezige wandelnetwerk met alle coderingen vandien, maar maken ook gebruik van plaatselijke wandelingen, zoals een klompenpad of de ‘Montferlandse Toppen-route’. Dit alles om mooie routes te krijgen in de diverse landschappen van De Liemers en De Graafschap. Zoals reeds geschreven: de kortste route is 7 kilometer en de langste route telt 18 kilometer, dit is de ‘Gorsselse heideroute’, waar je wandelt over een voormalig militair schietterrein. Gezocht is naar onverharde paden en die zijn gevonden. Er zijn drie routes die voor 95% van de wandeling over onverharde paden gaan. Eén route telt ‘slechts’ 60% onverhard.
De informatie over elke wandeling kent een vaste opbouw. Eerst een kort overzicht van de wandeling, dan een topografisch kaartje met de ingetekende route met de belangrijke knooppunten, een vast aantal punten van belangrijke informatie (bijvoorbeeld over bereikbaarheid met het openbaar vervoer, over beschikbaarheid voor honden), dan volgt de routebeschrijving en niet onbelangrijk achtergrondinformatie over het landschap, gebouwen, mensen, geschiedenis. Elk punt hiervan heeft een letter, die ook terug te vinden op de relevante plaats op het routekaartje. Daarnaast zijn er veel passende foto’s opgenomen, al dan niet met een dame in het rood (of blauw).
Het ontwerp en de omvang van het boekje maakt het zeer handig om mee te nemen tijdens jouw wandeling. Wanneer je het even niet nodig hebt, kun je het zo in jouw jaszak stoppen. Wat betreft de beschikbare GPX-tracks die beschikbaar zijn: deze zijn in ongeregelde volgorde op mijn telefoon gekomen.

Zoals ik gewend ben van deze uitgever zien de wandelingen er aantrekkelijk uit, maar dit is nog maar een papieren werkelijkheid. Een goede reden om mijn wandelsokken aan te doen en mijn wandelschoenen vast te strikken. De Graafschap en De Liemers zijn voor mij een grotendeels onbekend wandelgebied, afgezien van de schoolse voettocht van het station in Zutphen naar het Baudartius College ter plaatse en een tocht van Ede (Veluwe) naar Enschede (Twente) door De Graafschap, een traject dat nu deel uitmaakt van het Trekvogelpad. Met deze wandelgids zoek ik De Graafschap en De Liemers op.

Ad Snelderwaard, Noes Lautier
De Achterhoek & De Liemers
Uitgeverij Elmar 2021
in de serie: De mooiste netwerkwandelingen
ISBN 9789038927886
€14,99

Deze wandelgids heb ik van de uitgever ontvangen voor een bespreking op deze wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.