Klompenpad Loobrinkerpad

P1160195Meerdere wandelaars maken zich gereed voor een wandeling in de buurt van Emst. Ik zie hen staan bij het inforbord met daarop de twee klompenpaden. De wandelaar kan naar de westkant op het Schaverensepad en naar het oosten op het Loobrinkerpad. Twee klompenpaden in een klein dorp. Het kan niet op. Ik maak mij gereed om het Loobrinkerpad te gaan wandelen. Daarvoor moet ik eerst de Hoofdweg die dwars door het dorp gaat (of is het dorp juist gebouwd langs de doorgaande weg?) oversteken. Ik sla de Dalenweg in, of is dit het begin van de Molenweg? Dan zou deze oude boerderij de oude woning van de molenaar van de Eendracht kunnen zijn geweest.

P1160197

Maar goed, ik ga verder, de Molenweg op. Aan deze zijde van de Hoofdweg is er beduidend minder bebouwing. De weg brengt mij verder naar het zuiden en ik kom uit bij ’t Smallert, een bijzondere plek. Het ligt aan de Smallertsebeek en herbergt een forellenkwekerij waar je ook na betaling kunt vissen. Verder is er een uitgebreide speeltuin en horeca. In vroegere tijden zijn we hier meerdere keren geweest, een mooie plek om naar toe te gaan. Nu ziet het er rustig uit.

P1160207

De route voert mij verder over het fietspad over de oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Hattem, over asfaltwegen door het grasland. Dat is ook wel te zien aan de ingepakte balen hooi. Een ander gebied waar we veel kwamen is het Kievitsveld, dat bij velen bekend is als het Emster Gat. Deels ontstaan als afgraving voor de aanleg van de A50, deels als kweekvijvers voor vis. Op een picknickbankje zie ik een groepje vrouwelijke wandelaars dat zich klaar maakt om iets te gaan eten en te drinken aan de rand van één van de plassen. Verder is het zeer rustig in dit gebied, een enkele fietser passeert.

P1160209

Via enkele omzwervingen (waar-onder Loobrink) kom ik terecht bij het Vossenbroek. Dit is een groot gebied van zo’n 80 hectare. Het gebied is eigendom van het Geldersch Landschap (en niet te vergeten de ‘Kastelen’). Het gebied ligt aan beide zijden van de A50, maar ik hoef de snelweg niet over. In dit gebied zijn zowel droge als natte gedeelten. Een deel van het water van de Veluwe komt hier terecht, al dan niet op weg naar de IJssel.

P1160215

Ik kom langs de oude boerderij De Emsterhof, maar ik heb niet de indruk dat ik er veel van kan zien. Op deze plek werd al in de 13e eeuw recht gesproken. Er wordt gewerkt aan meer natuurontwikkeling op deze boerderij. Wat ik hier wel kan zien is het brandrode runderras, dat ik al op meerdere plaatsen ben tegen gekomen (maar niet op deze wandeling). Het was wel telkens in de buurt van de IJssel.

Zo nader ik Emst, door het open veld. De Hoofdstraat over en dan door naar het dorpshuis, waar deze route begint en eindigt.

Klompenpad Loobrinkerpad, Emst – 10 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.