Klompenpad Klompenmakerspad

Dit moet een bijzonder klompenpad zijn. De naam klinkt als de moeder aan alle klompenpaden. Het is het Klompenmakersklompenpad. De start van dit pad is bij het café-restaurant Dorpszicht. Het infobord over het klompenpad kan ik niet bekijken want het terras is afgesloten en het bord hangt aan de muur.

P1160222

Vanaf Dorpszicht heb ik in ieder geval zicht op de grote en oude kerk die in het centrum van het dorp staat. Al in de tweede helft van de 8e eeuw was in Oene (toen nog ‘Une’) al een kapel. Op het grind rond het kerkgebouw zijn twee parkeerplaatsen, één voor de predikant, één voor de EHBO. Zorg voor lichaam en ziel. De kerk staat centraal in het leven in Oene, dat blijkt ook een beetje uit de straatnaam die ik vlakbij de kerk tegenkom. Een straat is genoemd naar de fameuze Oener predikant Jacobus Teunis Doornenbal. Hij was hier predikant van 1946-1973. Grote bekendheid kreeg hij door zijn preken en door zijn schrijfwerk in een regionale kerkbode. In 1975 overleed hij in zijn geliefde Oene. Doornenbal onderhield een sterke vriendschap met de dichter Gerrit Achterberg, die soms met Doornenbal mee ging op pastoraal bezoek.

P1160242

Zo heb ik al heel wat meegmaakt voordat ik de bebouwde kom van Oene uit ben. De route gaat eerst naar het noorden en buigt dan naar het oosten. De route is in één richting bewegwijzerd. Ik kom op de Houtweg waar in vroeger tijden vele klompenmakers werkten. Daar is niets van over. Eén klompenmakerij heeft een omschakeling gemaakt en daar is nu een zeer grote modezaak verrezen. In het Oener patois heet dat ‘fashion gear’. Een mooi traject gaat langs de Stroombreed, een water met aan beide zijden grote grasvlakten. De Stroombreed brengt kij bij de Vloeddijk waar een oude sluis aanwezig is. De duiker van deze sluis is gemaakt van Bentheimer zandsteen. De Stroombreed gaat over in de Nijbroeksche Wetering, maar ik ga landinwaarts over graspaden.

P1160249

Uiteindelijk kom ik uit bij een zeer oude boerderij die er tot in de puntjes verzorgd bij staat op een kruispunt van wegen. Het is Landmans Welvaren. Het voorhuis van de boerderij staat dwars op de rest van het gebouw. Dit voorhuis is ongeveer 200 jaar oud. Deze boerderij staat ten zuiden van het dorp. Ik ga verder in westelijke richting naar het buurtschap Zuuk.

P1160261

Allerlei vormen van agrarisch ondernemen kom ik onderweg tegen. Eén van die vormen is een grote aardbeienkwekerij. Ik loop over het erf, maar in deze tijden is het niet druk, er zijn looplijnen uitgezet om bezoekers in goede banen te leiden. het bedrijf heeft een teeltoppervlakte van 13.000 m2. Voor de boerderij staat een grote aardbei, die niet voor consumptie geschikt is.

P1160267

De route gaat verder door de noordwesthoek van Oene. In dit gebied tref ik op de openbare weg een vrouw met een hond aan, opvallend is dat deze hond is aangelijnd. De eerste aangelijnde hond van deze dag. Zomaar, in het buitengebied. Op de Molenstraat tref ik de route die ik in het begin wandelde. Nu is het een rechte weg naar het centrum van Oene. Ik heb zicht op de korenmolen Werklust. Vaak is deze molen op zaterdag aan het werk. Nog even doorlopen en ik ben terug in het dorpscentrum waar de snackkraam nog steeds staat en het terras van Dorpszicht is afgesloten.

De route is 10 kilometer lang, maar mijn teller op Endomondo zit op 15 kilometer. Heb je zo veel gezwalkt over de weg?

Klompenpad Klompenmakerspad, Oene – 10 kilometer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.