Grote Rivierenpad (01), Hoek van Holland naar Maassluis

P1120866In andere tijden vertrokken wij van hier en kwamen wij hier aan. Hier vertrekken de mensen die met de veerboot naar Harwich gaan en zij die naar Hoek van Holland komen vanuit Harwich. Ditmaal komen wij niet met de veerboot aan, zelfs niet met de inmiddels fameuze Hoekse Lijn (want die is nog niet klaar), maar met de bus vanuit Schiedam Centrum die ons in sneltreinvaart naar de haven van Hoek brengt. Daar staan wij dan. Aan het begin van een nieuw wandelavontuur. We gaan beginnen aan de eerste etappe van het Grote Rivierenpad (LAW 6). P1120883Mensen met rolkoffers zoeken de boot op. Wij zoeken de route op en lopen langs het water en langs horeca. Het is rustig afgezien van een enkele Duitser die van het strand afkomt. Een Dukdalf herdenkt omgekomen schepelingen, recent nog in 2010. We passeren het Atlantikwall Museum, dat eenzaam in het duin staat. Een stille indruk laat het bij ons achter. We wijken van de route af door bij het strand rechtdoor te lopen, niet met de bedoeling om naar Harwich te lopen , maar om op de pier iets verder tussen de wateren te komen. Een frisse wind waait. Een man met een hogedrukspuit maakt de pier schoon. Zijn hond ligt rustig bij zijn aanhangwagen en houdt de wind in de gaten. P1120898Wanneer we teruglopen naar het vasteland is duidelijk te zien dat iemand ooit het idee heeft gehad om kleine strandhuisjes te stapelen. Meerdere rijen gestapelde strandhuisjes staan tussen duin en zee. Verder naar het noorden staan de bekende strandtenten en de gebruikelijke strandhuisjes (elk voorzien van één zonnepaneel). Hier worden gestapelde strandhuisjes trouwens ‘beach villa’s genoemd.
Even voorbij wandelknooppunt 59 gaan we de duinen in. Hier wordt van ons verwacht dat we het hoofdpad volgen en de zijpaden negeren en dan komen we wel bij het volgende knooppunt. In een verschuivend landschap is dat niet eenduidig. We stene de starn dboulevard over en komen op iets dat op een fietspad lijkt. Maar is weinig aan fietsvolk op pad, wel hondenuitlaters, zowel privé als zakelijk.
We komen uit bij de Nieuwlandsedijk, waar een brede groenstrook is, met op het hoogste punt een uitzicht op de glazen stad. Hoewel er inmiddels op veel andere plaatsen in de lage landen ook volop kassen staan heeft dit gebied nog steeds de naam. P1120907Via de Haakweg en het Bonnepad komen we uit in het Staelduinse Bos(ch). Een mooi bos, waar bomen voorzichtig in bloei komen. Verder zijn er veel Duitse bunkers die al lang niet meer in bloei zijn. Volgens sommigen wandelaars is dit een mooi gebied om vogels waar te nemen en we zien dan ook meerdere verrekijkers vergezeld van vasthoudende mensen. Aan het andere eind van het bos(ch) staat een bedrijf van groenspecialisten dat de strijd in de glazen stad heeft verloren. Er staan nog openingstijden vermeld op een bord en alles mag weg, maar wie wil nog wat er weg mag? Waarschijnlijk ooit een bloeiend bedrijf, nu sluipt de ondergang naderbij. Dystopia krijgt een gezicht.
Het Oranjekanaal brengt ons door een gebied dat groen is, zonder kassen, zomaar in de openlucht. Het water brengt ons naar de oude spoorlijn (cq nieuwe metrolijn) die wij oversteken en zo komen we bij het water van de Nieuwe Waterweg. Wanneer we naar het westen kijken, en waarom niet, zien we de twee delen van Maeslantkering. Onze route gaat naar het oosten, langs het water en fietsers en hardlopers en minder hardlopers en een enkele skeeler. Schepen gaan af en aan, van oost naar west en van west naar oost. Kilometer na kilometer naast het water. We zijn duidelijk op het Grote Rivierenpad en dan mag een beetje water niet ontbreken. P1120910Op het water gebeurt genoeg. Geen moment en geen vierkante meter is hetzelfde. Een schip vaart nooit tweemaal in dezelfde Nieuwe Waterweg. Ter hoogte van de Poortershaven gaan we landinwaarts. Zo stappen we Maassluis binnen. Links van ons een vogelkijkscherm bij de Zeven Meren. Langs sportvelden en sportgebouwen komen we aan bij bushalte Röntgendreef. Hier is het genoeg voor vandaag. Nu wachten we op de bus die ons via een toeristische route en moderne metro-stations naar het station van Schiedam Centrum brengt. Daar lonkt het spoor.
Grote Rivierenpad – Hoek van Holland naar Maasluis West – 18,5 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Grote Rivierenpad (01), Hoek van Holland naar Maassluis

  1. Nummer 2 staat er op. Kijken op 7 december 2019. Er zat een groot tijdsgat tussen etappe 1 en etappe 2.

    Like

Reacties zijn gesloten.