Geert Grootepad 9, Zwolle naar Berkum

P1120832Wandellief kijkt op het weerbericht voor de komende dagen. Onze geplande wandeling valt op een dag waar ook regen op valt. Waarom gaan we nu niet? Ja, waarom niet?! We pakken snel onze rugzakken en wandelspullen en reizen af naar Zwolle om te beginnen aan onze afsluitende tocht van het Geert Grootepad. Een boeiend pad in het spoor van de Deventenaar Geert Groote en de Moderne Devotie. De Moderne Devotie was een kerkelijke vernieuwingsbeweging in de late middeleeuwen. Nu, in de 21ste eeuw, is er nog steeds veel te zien van deze beweging en de mensen die daar bij waren betrokken. P1120839De laatste etappe staat als ‘Berkum naar Zwolle’ op het programma, maar wij wandelen in omgekeerde richting. Via een brug over de Stadsgracht komen we in de oude stad bij de Peperbus. Bij onze vorige tocht was de deur gesloten, nu kunnen wij naar binnen. Eén van de basiliekwachters geeft wandellief een kleine brochure met daarin informatie over het interieur van deze kerk. Zo maken wij hier binnen een ontdekkingstocht. Thomas a Kempis, één van de leidslieden van de Moderne Devotie, is hier nadrukkelijk aanwezig. Sinds 2006 vind de schrijn (zie foto) van Thomas zich in deze basiliek. De schrijn had toen al een flinke Zwolse ommegang meegmaakt, van kerk naar kerk. P1120850We nemen de tijd om goed rond te kijken en onder de inruk te raken van alles wat er te zien is. Groepjes jongelui komen binnen en gaan weer naar buiten. Is er een open dag van een HBO-opleiding in de stad?
Wij gaan ook de basiliek uit. De geschiedenis kunnen we nog niet achter ons laten, want we komen al snel in de schaduw van de basiliek langs de plaats (Ossenmarkt 9) waar op 26 augustus 1894 de Sociaal Democratische Arbeiderspartij werd opgericht. De SDAP was de uiteindelijke voorloper van de huidige PvdA. De slagschaduw van de kerk was bij de oprichting merkbaar in de bijnaam van de twaalf oprichters (waaronder Pieter Jelles Troelstra). Zij werden genoemd de ‘twaalf apostelen’.P1120862We verlaten de oude binnenstad en langs het Almelose Water en door Wezenlanden en Marslanden Noord komen we aan de randen van de stad en de bebouwing. Met het zicht op het Almelose Water nemen we in het zonnetje een lunch. Daar trek ik mijn jas uit en de zon zorgt er voor dat ik de jas tijdens de wandeling niet meer aan doe. Met links de bebouwing (onder anderen ziekenhuis Isala) en rechts de weilanden komen we bij een oude boerderij met melktap. De naam is Het Rode Huis. We proberen er achter te komen of in de routebeschrijving iets over vermeld staat. En dan … blijkt dat er iets mis is. We lopen in omgekeerde richting de route Berkum naar Zwolle, maar de beschrijving is de wandeling Zwolle naar Berkum. Dat blijkt niet bij elkaar te passen. (Later kom ik er achter dat er twee verschillende routes zijn met elk een eigen beschrijving. Wij lopen de ene route met de andere beschrijving en daar komen we bij Het Rode Huis achter. Voor de route gebruiken we meestal GPS). P1120864We lopen rond het voormalig zelfstandige Berkum, nu onderdeel van Zwolle. Vlak bij de jachthaven van Berkum nemen we een lunch bij een verstild water bij de sluis (het Nieuwe Verlaat). De route voert ons door de uiterwaarden van de Vecht, daar struinen wij. Vanaf de uiterwaarden gaan we door de bebouwing van Berkum. We passeren het Berkumstede en gaan we op weg naar de bushalte aan de Kranenburgweg. Op weg naar huis.
En die etappe van Zwolle naar Berkum (en dan niet in omgekeerde volgorde)? Die komt nog wel een keer. We hebben nu in korte tijd al een paar keer door het centrum van Zwolle gewandeld, nu eerst wat anders. De Agnietenberg wacht wel.
Geert Grootepad – Zwolle naar Berkum – 12 kilometer

Advertentie