Deventer – Shoptocht

Op een regenachtige dag is een stadswandeling aanlokkelijk. De laatste weken hebben wandellief en ik al een paar keer in de binnenstad van Deventer gewandeld. Vandaag komt er weer een stadswandeling op het programma, op weg naar de koekstad regende het en regende het, dus we schoven een andere wandeling aan de kant en maken ons op voor een shoptocht. Na de Brexit zal deze wandeling wel omgedoopt worden tot ‘winkeltocht’.
Om u teleurstellingen te besparen zal ik nu vast verklappen dat voor ons deze route slechts terzijde een winkeltocht was. Het winkelen bleef beperkt tot even naar binnen voor een paar noodzakelijke boodschapoen voor het familiebezoek na de wandeling. Rond de vele winkeldeuren en huisdeuren in Deventer is genoeg te zien. Wanneer je even verder kijkt dan de eerste de beste winkelruit is er nog veel ander moois te zien. Volledigheidshalve schrijf ik er maar bij dat zonder al die winkels de binnenstad er heel anders had uitgezien. Hoeveel zou er dan gesloopt zijn? P1120426

In Deventer worden schrijvers geëerd door de Vereniging Deventer Literair. Kleine mooie bordjes aan huizen melden welke schrijver hier heeft gewoond. Aan één pand aan de Stromarkt hangen twee bordjes. Eén bordje voor Jacob Revius (1586 – 1658) Jacob was in oude tijden zowel predikant als dichter. In de 20ste eeuw woonde de schrijfster Madelon Székely – Lulofs (1899 – 1958) hier ook, zij het kort. Een statige woning vol woorden. Tegenover het woonhuis staat de nieuwe bibliotheek van Deventer, een passende plaats.
P1120433

Aan de voet van de Lebuïnuskerk staat een groot standbeeld, met het zicht op de ingang van het oude stadhuis. Op een andere plek in de buurt staat een ander beeld. Beide beelden kunnen elkaar zien, zeker nu het Grote Kerkhof sinds kort autovrij is. Het tweede beeld (gemaakt door Károly Szekeres) is een bronzen beeld en is een herinnering aan de mensen die van 1942 – 1945 omgekomen zijn in de Oost door de Japanse bezetter. Een ‘Wachtende Moeder’ op haar hurken. Een vrouw uit een kamp, getekend door het leven en de naderende dood. Je kon er zelf aan onderdoor gaan, of je zus of je kind of je moeder. P1120438

Onze winkeltocht brengt wandellief en mij ook naar de IJssel, zonder IJssel geen Daventrium. Buiten de route om nemen we een kleine smalle doorsteek achter een muur waarin horeca is gebouwd. Vanuit de horeca heb je een prachtig uitzicht op de rivier, die nu hogere waterstand heeft dan een paar weken geleden. De smalle doorsteek heeft de fraaie naam ‘Achter de Muren-Duimpoort’, alleen al om de naam zou een route hier door moeten gaan. De naam zal nog wel jaren blijven, want ze verwijst niet naar een ‘witte man’. Aan de achterkant ziet de horeca er anders uit, iets minder aantrekkelijk wellicht, maar wel vol geschiedenis.

P1120440

Vanaf de Welle gaan we de Melksterstraat in. Hier is veel veranderd in de loop der recente decennia. In vroeger tijdens stond aan deze straat een kantoor van KNVB, afdeling Gelderland. Hier ben ik een keer naar binnen gegaan om getuige te zijn in een strafzaak. Als aanvoerder van mijn elftal werd ik geacht mijn zegje te doen over een wedstrijd die vroegtijdig werd gestopt, bij gebrek aan tegenstanders. Van dat elftal waren meerdere mensen met rood het veld uitgestuurd en dan houdt het snel op.
Waar de Melksterstraat stuit op de Polstraat stond vroeger de Koningin Emmaschool, waar ik een paar jaar door heb gebracht. Ik herinner mij de pauze’s waarin we naar een warme bakker op De Brink gingen om een broodje te kopen.P1120446
Van de Polstraat komen we op het Grote Kerkhof waar we kijken naar de oude ingang van het Stadhuis. We mijmeren hier even en gaan verder het gedruis van de stad in. Via een Grote en een Kleine Overstraat (of was het net andersom?) slingeren we verder. We passeren Magazijn De Zon, waar ooit de V&D huisde. Via de Korte B. en de Smedenstraat gaan we terug naar het station en verder naar onze auto. De Shoptocht zit er op. Het familiebezoek wacht.
Supporter van Bewegen – Shoptocht Deventer – 5 kilometer

Advertentie

2 gedachten over “Deventer – Shoptocht

 1. Leuk verhaal Willem maar ik vroeg mij af van wanneer het wonder heeft plaats gevonden van de 2 beelden die elkaar kunnen zien. Met hartelijke groet Maas

  Maas en Gijsje Brink

  >

  Like

  1. Het is een recent wonder. Nog niet goedgekeurd door het Vaticaan.

   Like

Reacties zijn gesloten.