Pelgrimspad (01) Amsterdam Centraal Station naar Hoofddorp

Lief en ik hebben besloten om samen het Westerborkpad af te lopen. Omdat ik wat meer vrije tijd heb dan lief ga ik ook alleen weer op pad. Ik heb gekozen voor het Pelgrimspad. De ondertitel van het routeboekje is : “Langs kansels, ketters en kaarsen”. Alle drie zijn in ruime mate aanwezig in ons land en ik vermoed ook op deze route.

P1040291

Ik maak mijn opwachting op Amsterdam CS voor de start van mijn pelgrimage naar het bos van de Hertog. Tot zover loopt deel 1. Wanneer ik het centraal aan de oostelijke voorzijde verlaat heb ik al bijna zicht op de eerste kansel, de muren van de Sint Nicolaaskerk (oftewel de basiliek van de heilige Nicolaas) staan in de weg. Deze basiliek is de hoofdkerk van de parochie, waar meer kerken in de binnenstad van Amsterdam bij horen. De priester van de Nicolaas is Jim Schilder. Hij groeide op in het centrum van de gereformeerden (Kampen), waar zijn vader hoogleraar Oude Testament was aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Via een lange weg van vertrek uit de kerk van zijn jeugd en zijn werk als journalist in binnen- en buitenland vond hij zichzelf terug op de weg naar de kerk, ditmaal de Rooms Katholieke Kerk. Sinds 2012 is hij priester in de basiliek. Ik heb het nog even opgezocht: een basiliek is eretitel voor een kerkgebouw vanwege een bijzonderheid. Voor deze Nicolaas heeft het te maken met het Mirakel van Amsterdam, verder wordt de heilige Nicolaas van Myra hier vereerd.

P1040293

Van Nicolaas naar Noach, het is maar een korte wandeling. De afbeelding in de muur over de ark van Noach staat op een treffende plaats, aan de buitenmuur van het restaurant ‘Haven van Texel’. Ik dacht niet dat Noach afgemeerd is geweest in de haven van Texel, maar het is een mooie plek. Op deze warme dag is het warm in Amsterdam, warm en druk. Ik laveer tussen groepjes toeristen door, die omhoog kijken naar iets bijzonders, of juist naar beneden of naar  of rechts. Het lijkt op een wandeling door de straten van Babel, horende de vele talen.

P1040298

Via vele oude stenen en de schaakstukken van Max Euwe op zijn plein bereik in het Vondelpark. Een long in de stad, een plaats om te flaneren, in het gras te zitten, te fietsen, te skeeleren, je tijd te verdoen, te ontmoeten, om afscheid te nemen, om door te wandelen, om op adem te komen. Vlakbij de werkplek van lief. Ik ga van oost naar west en kom uit bij het water van de Schinkel. De weg langs de Schinkel heet hier toepasselijk ‘Sloterkade’. De Schinkel als een sloot.

Op een stoeprand en tegen een boom en langs het water neem ik mijn eerste pauze, in de schaduw. Waarom zou ik de zon opzoeken, deze zoekt mij wel op. Ik vervolg mijn weg langs de Schinkel, over een smal pad langs de vele woonboten, over brug die even de tijd nodig heeft om weer neer te dalen, onder de A10 door, langs een oude tramweg, in het gezelschap van mensen die een lunchpauze wandelend afleggen.

P1040304

Zo kom ik uit bij de Bosbaan. Dit is een beroemde roeibaan, van internationale allure. De aanleg van de waterbak begon in 1934, midden in de tijd van crisis, toen vele grote projecten werden opgezet om mensen aan het werk te zetten. Nu zien rustende mensen vanaf het terras naar de plaats waar in het zweet werd gewerkt. En ook deze tijd noemen we een crisis.

P1040305
wandelen is het nieuwe dansen

Het Amsterdamse Bos kent vele gezichten. Bosachtige delen, parkachtige delen, fraai gestyleerde landschapselementen, wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden, klimbomen,

 

 

P1040308

wateren en bruggetjes en daar doorheen de route van het Pelgrimspad. Mede dankzij paus Franciscus een plaats om contact te hebben met de vogels en andere schepsels. Het is dan wel geen Assisi, maar toch zijn ontmoetingen altijd dichtbij.

 

 

P1040311
bamboobrug met ondersteunend materiaal

P1040314

Het is warm vandaag, zeer warm, maar ik kan tot nu toe de route grotendeels in de schaduw lopen, dat verandert wanneer ik langs de oevers van De Poel loop. Daar komt de warmte in grote hoeveelheden naar beneden, op mijn pet. Ik bevind mij nu op de rand van het Bos, maar bij het Zwarte Pad ga ik weer door de bossen. Ik loop door een gebied waar Schotse Hooglanders kunnen lopen, blijkbaar zijn deze op vakantie naar Bonny old Scotland, want ik zie niets van deze toch niet kleine beesten. De weg voert verder langs een festivalterrein in opbouw en dan door het Schinkelbos en onder een wegvliegroute van Schiphol door.

P1040326

Zo nader ik de bebouwing van Aalsmeer, langs de tref ik de molen ‘De Zwarte Ruiter’. Deze molen werd in 1777-1778 gebouwd als een scheprad molen, later werd de molen een pompmolen, nog weer later een korenmolen. Zo kun je met één molen vele kanten uit.

 

 

P1040327

Wanneer ik de weg langs de molen afloop zie ik een kerkgebouw, de stoep van het gebouw ligt in de schaduw, dat lijkt me een uitstekende plaats om even uit te rusten, wat te drinken en wat te eten. De naastgelegen pastorie ziet er verlaten uit. Wanner ik aan de dis zit komt een brommer met bestuurder het erf op rijden en even later komt hij naast mij zitten. Hij is een student op een lokale opleiding die hier een kamer huurt. De pastorie is dus meer bewoond dan ik dacht, want er woont ook een pastoor. Dit is een gebouw van de Oud-Katholieke Kerk, een kerkgenootschap dat ontstaan is in het eerste kwart van de achttiende eeuw. Het is mij niet duidelijk of de Oud-Katholieken hier nog kerken, maar het is mij welk duidelijk wie hier wel kerken, dat is namelijk de Roemeens Orthodoxe Parochie van de Heilige Johannes Chrysostomus. Johannes was een beroemd prediker in de Oude Kerk, die de bijnaam Chrysostomus (Goudmondje) kreeg.  Momenteel is er een Roemeens Orthodoxe priester werkzaam.

P1040329

Na nog wat info te hebben gekregen over bushaltes en busroutes ga ik weer op pad, langs de doorgaande weg en dan over een weg achter de huizen aan de doorgaande weg, dat zijn vaak mooie plekken waar je de rafelranden van een gemeenschap ziet. Ik bereik het eindpunt van vandaag. Maar wat nu? Ga ik met de bus naar het station bij de ArenA en dan verder met de trein? Of loop ik verder naar het Hortensiaplein waar meer bussen zijn, ook een bus naar Hoofddorp Station? Ik kies voor het laatste. Die laatste meters zijn wederom warm en heel warm en duren lang. En ook voor mij geldt dat mijn motor bijna uit is.

Advertentie