VERLOREN PELGRIM

Ook vandaag lopen er mensen op de camino naar Santiago de Compostella.
Thuis begonnen.
De eerste voetstappen op de weg in Saint-Jean-Pied-de-Port.
Of in Vézelay.
Beginnen in Madrid kan ook.
Van alle kanten gaan de voetstappen naar de kathedraal met het zwaaiende wierookvat.

Wim Bax heeft een prachtig boek geschreven over de camino en een paar wandelaars op deze pelgrimsreis.
De Spanjaard Bruno Mena Solano is een psychiatrisch hulpverlener die in Santiago de Compostella woont. Het is zijn specialisme om pelgrims die in de problemen zijn geraakt weer op weg te helpen. Dat kan zijn wanneer een pelgrim in de stad van het einde aankomt, maar ook op andere plaatsen op de route. Uitgedaagd, gaat hij ook aan de wandel. Hij volgt de Camino del Norte en begin in Irun, vervolgens naar San Sebastian en verder.
Johan Ordelman is een Nederlander die na een periode van crisis aan de wandel is gegaan. Hij is al ruim twee jaar onderweg. Hij loopt heen en weer. Aan de stempels in zijn caminopaspoort te zien loopt hij alle veriaties die er maar zijn. In zijn levensonderhoud voorziet hij door in Santiago rondleidingen te geven, door klusjes op te knappen in kloosters en andere plaatsen van overnachtingen en door ‘readings’ te geven aan andere wandelaars.
De Amerikaan Mick Moloney komt maar even aan bod, maar zijn aanwezigheid van korte duur is cruciaal. Hij is priester die door zijn bisschop naar Spanje is gestuurd om even in de luwte te zijn na enkele aantijgingen. In het dorpje La Faba komt hij aan met Johan Ordelman. Zij verkrijgen de sleutel van het oude kerkje van de oude boerin die naast de kerk woont. De priester gaat naar binnen om te bidden. Johan wandelt verder.
Een uurtje later komt de boerin de kerk binnenlopen, dan ziet zij de man uitgestrekt op de grond liggen. In een plas bloed. Hij is dood. De politie wordt ingeschakeld en binnen korte tijd is Johan Ordelman gearresteerd.

Dan ontspint zich een verhaal over de camino. Bruno wordt ingeschakeld door de politie om met Johan, die vloeiend Spaans spreekt, te spreken. Dat gaat moeizaam. Johan is waarschijnlijk de laatste persoon die de priester in leven heeft gezien, maar is hij de moordenaar? Of heeft de priester zelfmoord gepleegd? En waarom dan? De politie breidt het onderzoek uit. Aan de hand van de stempels wordt de route van Johan van de afgelopen jaren vastgesteld. Gekeken wordt of sterfgevallen en verdwijningen aan hem gelinkt kunnen worden. Van een paar situaties kan worden vastgesteld worden dat Johan in de buurt was, met deze mensen had opgelopen. Maar wat is het verband tussen de dood of de verdwijning van deze mensen en Johan?
Van Johan wordt bekend dat hij zich op de routes opwerpt als een informale hulpverlener, die met pelgrims spreekt. Verder doet hij ‘readings’ bij pelgrims die daarom vragen, of dringt Johan zich sluw op aan deze kwetsbare pelgrims? Johan wordt bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. Echter, er blijven ontmoetingen tussen Bruno en Johan. Juist ook in Santiago waar Bruno thuis is, maar Johan evenzeer.
Wanneer Bruno in een moeilijke periode zit (zijn moeder is net overleden en zijn min of meer vaste vriendin besluit te verhuizen) wordt hij door Johan uitgedaagd om zelf ook pelgrim te worden. Niet alleen maar hulpverlener, maar ook wandelaar, pelgrim. In deze periode waarin Bruno verlof heeft en daarna ziekteverlof heeft hij het zwaar. Uiteindelijk neemt Bruno de uitdaging aan en hij vertrekt naar Irun om de Camino del Norte te wandelen. En wie komt hij tijdens zijn pelgrimage tegen?
Toeval?
Opzet van Johan?
Soms lopen zij met elkaar op.
Soms gaat ieder zijn weg.
Bruno probeert te peilen wie Johan is en wat hij doet met zijn ‘readings’.
Wanneer Johan zegt dat hij is gestuurd door Isabel (de overleden vrouw van Bruno) stort hij in.
Dan komt Unnar op hun pad, een andere pelgrim.
Johan, de dolende pelgrim, zoekt nadrukkelijk contact met Unnar en probeert nu Bruno van zich af te schudden, maar Bruno bijt zich vast in het willen begrijpen van Johan.

Af en toe dacht ik: maar waar blijft de dood van priester Mick in dit verhaal?
Maar Wim Bax legt voorzichtig sporen in het zand op zijn wandelroute naar de verrassende ontknoping.
Hij bouwt hiermee de wereld van Johan op, maar ook die van Bruno.
Johan is een man die begrijpt wat jij wilt horen.
Zo bouwt hij zijn contacten op.
Zo doolt hij verder op de camino.
Dan komt het einde (?) in een conflict tussen de dolende pelgrim en de verloren pelgrim.

Wim Bax heeft een intrigerend verhaal geschreven, dat mij van begin tot einde heeft geboeid.

Wim Bax
Verloren pelgrim
uitgeverij VOLT suspense
ISBN 9789021424606

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgever voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.