OP PIETERPAD

Hij heeft het gedaan.
Hij heeft Maarten en Nicolien op pad gestuurd.
Niet zo maar een pad uit de losse pols of waar hun voet een plek vindt om te gaan.
Wim Huijser stuurt Maarten en Nicolien op het beroemdste wandelpad van Nederland.
Dat pad is het Pieterpad.
Dit pad loopt van het Groningse Pieterburen naar de Limburgse Sint-Pietersberg (of, voor tegendraadse wandelaars, de omgekeerde volgorde).

Maarten en Nicolien zijn karakters uit het beroemde werk van J.J. Voskuil, waarmee hij zichzelf en zijn vrouw beschreef. Maarten en Nicolien gingen vaak aan de wandel, zowel in het binnenland al het buitenland, decennialang. Daarover schreef Voskuil op vele momenten en in vele publicaties. Nu alleen het papieren werk van Voskuil nog onder is, heeft Wim Huijser de karakters onder het denkbeeldige stof gehaald. Beiden gaan aan de wandel op het Pieterpad, dat al sinds 1983 een aaneengesloten pad is.
Wim Huijser heeft als basis genomen de uitgave van het eerste deel van de wandelgids van het Pieterpad (2015) en voor het tweede deel van de route de uitgave van 2016. Voor elke routeuitsnede (één pagina met een kaartje en één pagina met beschrijving van de route) heeft hij een verslag geschreven van twee pagina’s (tegen het einde van de lange wandeltocht lopen de verhalen regelmatig over naar de derde pagina). Je zou met deze routeboekjes bij de hand de tocht van Maarten en Nicolie van routekaartje naar routekaatje kunnen volgen.
Nicolien kwam met het Pieterpad op de proppen en Maarten heeft zich er bij neergelegd. Waarom zou een mens willen lopen op een pad dat een ander bedacht heeft? Al kibbelend en pratend gaan zij op pad, niet in één lange tocht, maar af en toe een paar dagen achter elkaar. Niet in de warmste periode van het jaar, maar liever in een tijd waarop het weer aangenamer is en er ook minder wandelaars op pad zijn. De beide echtelieden praten over wandelen, leveren commentaar op elkaar, zijn het oneens, zien wat zich voordoet, maken opmerkingen over mensen, ontmoeten andere Pieterpadwandelaars, overnachten, zitten op een terras en gaan van etappe tot etappe voort, geheel in de stijl van Voskuil.
Tegen het einde van de tocht begint een uitgever zich te bemoeien met de wandelaars, of liever gezegd, met Maarten. Zou het niet mooi zijn wanneer er een boekje in zit van deze wandeling van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg? Wandelen is de laatste jaren zeer populair geworden en daar wil de uitgever graag een graantje van mee pikken voor zijn eigen handel. Daar moet Maarten nog wel even over nadenken. Nukkig nadenken.

Wim Huijser is er weer in geslaagd om een mooi en inspirerend wandelboek af te leveren. We kunnen om een hoekje meekijken en meeluisteren en meewandelen met Maarten en Nicolien. Een geslaagde wandeling.

Een compliment ook voor de tekeningen van Maaike Alma (zie onder anderen de voorpagina), die laat zien dat minder meer kan zijn.

Wim Huijser
Op Pieterpad
uitgeverij Noordboek 2023

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.