BUITEN LUCHT LEVEN NEDERLAND


Wat is dit boek?
Een wandelgids?
Een routeboekje?
Een inspiratiebron?
Ik houd het op het laatste.
In dit boek heeft uitgever en fotografe Petra de Hamer zo’n 255 gebieden geselecteerd waar goed gewandeld kan worden in ons land. Zij volgt onze twaalf provinciën, maar heeft daarbovenop een aparte ‘provincie’ voor de waddeneilanden. En met deze Waddeneilanden begint zij haar persoonlijke overzicht. Zij gaat van eiland naar eiland, noemt mooie wandelingen, alternatieven, kleine rondjes, lange rondjes. Op vlotte wijze geeft zij een beschrijvig van het gebied waar de wandeling doorgaat.
Zo gaat zij elke provincie door en geeft vanuit haar eigen wandelervaring tekst en uitleg. De provincie Gelderland krijgt de meeste wandelroutes op papier, 36 stuks door alle uithoeken van deze grote provincie. De buurprovincie Flevoland krijgt de minste wandelingen op papier, namelijk 9. Zeeland heeft meer wandelingen dan Limburg.
De keuze’s zijn een mengeling van stukken LAW, Trage Tochten, NS-wandelingen, Streekpaden, Groene Wissels, Klompenpaden en nog veel meer. Petra is niet zo van de Knooppunten die op steeds meer plaatsen in het wandelland opduiken, maar zij geeft wel de voorkeur aan bewegwijzerde routes, terwijl zij toch ruimhartig verwijst naar de ongemarkeerde Trage Tochten en Groene Wissels. Bij elke wandeling staat vermeld waar de route begint en waar je de routebeschrijving en/of routekaartje kunt vinden in de digitale wereld. De pagina’s zijn ruimschoots voorzien van prachtige foto’s. Aan elke beschrijving van de provinciale wandelingen gaat een kaartje vooraf van de provincie met daarop ingetekend het nummer van de wandeling.
Aan het einde van dit inspiratieboek is een overzicht van de LAW’s, de Streekpaden en nog een diversiteit aan informatie die handig kan zijn voor jouw wandelingen. Het boek sluit af met een register voor de snelle zoeker. Verder zijn de routes ook te vinden op de website van de uitgeverij en via de QR-code in het boek zelf. Bij het lezen van dit boek struikelde ik meerdere keren over de volgende drie cursief geschreven woorden: Sowieso ga ik op de parking vogels spotten.

Buiten Lucht Leven is een serie, dit boek is het eerste deel. De delen 2 en 3 worden verwacht in april van dit jaar.

Zoals ik gewend ben van de uitgaven van uitgeverij fjord is ook dit boek mooi verzorgd, met een mooie verhoudig van tekst en beeld.

Petra de Hamer
Buiten lucht leven Nederland
Korte en lange wandelingen
uitgeverij fjord 2022 (derde herziene druk)
ISBN 9789083169149

Dit boek heb ik van de uitgeverij ontvangen voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.