MYTHISCHE TREKTOCHTEN IN EUROPA

Om boek om mee weg te dromen.
Van besneeuwde paden op grote hoogte.
Van klauteren over rotsblokken.
Van een koele dronk op een terrasje in een minuscuul dorpje op het platteland.

Dit kijkboek, bladerboek, inspiratieboek telt 320 pagina’s met tekst en veel prachtige foto’s.
Met aan het begin een Inleiding en aan het einde een Register kent dit groot formaat boek een indeling in vijf blokken: Noord-Europa (8 wandelingen), West-Europa (28 wandelingen), Zuidoost-Europa (9 wandelingen) en Oost-Europa (5 wandelingen), waarbij West-Europa dus veruit de meeste aandacht krijgt. De wandelingen zijn aan de hand van gekleurde wadelschoenen ingedeeld in eenvoudig, zwaarder, mythisch. Wat dat mythische betreft geldt dit: zoveel hoofden, zoveel mythen. Het kan bijvoorbeeld betekenen: ‘een topper van wereldklasse’, maar ook ‘wandelingen die tot romantische verheerlijkingen inspireren’. Elke wandeling krijgt de aandacht op vier pagina’s, inclusief een sfeerimpressie van een wandelaar/natuurschrijver, een overzichtskaartje van de route, prachtige foto’s, praktische info (met o.a. afstand, duur beste tijd, website en dergelijke), de vijfde pagina die bij de hoofdwandeling behoort geeft drie alternatieven, onder het kopje Meer Van Dit. Dan volgt nog een pagina met foto(‘s). Bijvoorbeeld bij de variant Oslo-Trondheim van het Olafspad (Olavsleden) zijn drie andere Europese bedevaarten beknopt opgenomen. Deze varianten kunnen dagwandelingen zijn, maar ook meerdaagse wandelingen. Bij de Kungsleden (in Zweeds Lapland) komt o.a. de West Higland Way als variant bij de Gletsjerlandschappen aan bod.
Bij de afdeling West-Europa komt een kustpad in Engeland voorbij, het Portugese Kustpad, de gruwelijk zware GR20 door Corsica, een route in Andorra, wandelen in de Alpen, het Moezelpad enzovoorts. Bij Zuid-Oost Europa gaan we naar de Menalon Trail (met kloosters) in Griekenland (en drie andere kloosterwandelingen), wandelingen op de Balkan, o.a. de Via Dinarica (1930 kilometer lang). Wanneer je het nog iets verder weg wilt zoeken kun je bij Oost-Europa kijken, daar wordt de Transcaucasian Trail in Georgië aangeprezen. Bij sommige wandelingen (bijvoorbeeld van Polen naar Belarus (de tekst spreekt nog van Wit-Rusland) moet je van te voren even kijken hoe de politieke situatie is.

En Nederland?
Komt ons kleine wandellandje nog aan bod?
Welzeker. Eén van de 50 mythische wandelingen in West-Europa is een wandeling in Nederland. Niet het Pieterpad, niet het Zuiderzeepad met al die prachtige Zuiderzeestadjes, niet het indrukwekkende Westerborkpad, maar een wandeling in Fryslan. ‘Over de moddervlakte van de Waddenzee’. De Waddenwandeling van het mythische Holwerd naar Nes op het waddeneiland Ameland. Deze wandeling valt in de categorie ‘Zwaarder’.
Maar daarmee zijn wij er nog niet. Aan de wandeling langs het Zuidfranse Canal du Midi worden drie andere wandelingen langs kanalen gekoppeld. Eén van die wandelingen is in het kanalenrijke Nederland. Het gaat om een wandeling bij Kinderdijk . De Kinderdijkpadlus (7.5 km of 17 km) wordt uitgelicht met een prachtige paginagrote foto van een molen.

Met dit boek zwerf jij vanuit jouw luie stoel door Europa, over bekende en beroemde paden, maar ook over paden die nieuw zijn, paden die nieuwe mogelijkheden bieden om jouw wandelschoenen aan te doen en jouw rugzak in te pakken. Gereed om Europa te voet te verkennen, te genieten van al het moois en de foto’s in dit boek laten daar veel van zien.

Een mooi boek.


Lonely Planet
Mythische trektochten in Europa.
Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa – Lannoo 2021 (2e druk 2022)
ISBN 9789401476560

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij voor een recensie op mijn wandelwebsite.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.