Zomaar een rondje kuieren en praten.

Wij treffen elkaar, na het nodige app-verkeer, bij ons startpunt aan de rand van het stadje Nijkerk.
Het is weer eens tijd voor een gezamenlijke wandeling.
Wij laten onze fietsen in de veilige handen van ketting en slot achter.
De bebouwde kom verlaten wij in het spoor van Klompenpad Kruishaarderpad.
Zo kunnen wij kortstondig afscheid nemen van het fietspad en wij slingeren tussen de bomen door die naast het fietspad en het hek aanwezig zijn.
Het pad laat ons oversteken over de drukke weg die van Nijkerk naar het zuiden gaat. Wij kunnen even afscheid nemen van de drukte. Op ons pad treffen wij plots een aantal bordjes aan die ons waarschuwen voor het verderlopen. Ik kan mij niet herinneren dat ik die bordjes hier eerder heb gezien. Gelukkig is er een ander pad dat wij kunnen volgen. Zo lopen we langs Landgoed Neude, waar een oude dj zijn plaatjes draait. Het landhuis is een mooi rijksmonument dat van afstand is te zien wanneer wij over de Slichtenhorsterweg lopen. Wij duiken de bossen in en het is hier mogelijk om op de paden te lopen zonder vast te komen zitten in de modder. Wij bevinden ons op het terrein van Klein Ehrental en (Groot) Ehrental (dat dan waarschijnlijk ouder en groter is). Ehrental dateert uit de 17e eeuw (1622 is de oudste vermelding) en heeft nog veel oude elementen. Deze hofstede is een rijksmonument. In de middeleeuwen viel dit gebied onder het gezag van een Duits bisdom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de burgemeester van Nijkerk Bruins Slot onderduikgast op deze boerderij. Deze twee genoemde boerderijen en ook boerderij Schavenou, waar wij even later langs komen, horen bij landgoed Slichtenhorst. Er is ook een water ‘de brede beek’ dat over het landgoed gaat, altijd handig voor de watervoorziening en voor het bluswater. De brede beek was ook van belang voor naastgelegen Nijkerk, waar op enkele plaatsen deze brede beek (op zijn smalst) nog steeds is te zien.
Wij verlaten het ene landgoed en gaan naar het volgende landgoed. Tussendoor steken wij weer de drukke weg tussen Nijkerk en Het Ei over. Wij gaan nu landgoed Oldenaller binnen. De landgoed is niet alleen bekend van een Klompenpad maar ook van het kasteel dat in de gemeente Putten ligt. Het terrein rond dit bewoonde kasteel is populair bij wandelaars uit de omgeving. Vervolgens gaan wij naar de Kruishaarderberg. Onderschat hier de betekenis van ‘berg’ niet. De plek is een raadsel. Wat is hier geweest?
Is het een akkerontginning geweest?
Was het een overnachtingsplaats voor schapen?
Misschien een militair verdedigingswerk?
Een vluchtplaats voor vee, eeuwen geleden?
Meerdere geleerden hebben zich gebogen over deze en verwante vragen.

n de 2e Kruishaarseweg (de onverharde weg langs de berg) staat in een knik in de weg een picknickbank. De bank heeft wel iets van haar oorspronkelijke charme verloren, want het verval dat ons allen treft is ook hier ingetreden. We gaan zitten, de thermosfles met thee komt op tafel en ook twee baksels van Wandellief. Onze smaakpapillen maken hierdoor overuren, tot genoegen, zelfs van de zoetekauw. Wanneer wij na ons doorgaande gesprek, verder gaan stuiten wij, geheel onverwacht, op de Eerste Kruishaarderweg. Deze weg is verhard, onderscheid is er ook in het wegbestand. Via de Beulekampersteeg en een fietspad (dit alles langs de grens van de Kruishaarsche Heide) komen wij uit bij Deuveren. Hier is een grote paardenstal. Die kant gaan wij echter niet uit, maar wij gaan de Bloemendaalseweg op, richting Nijkerk. De route maakt nog even een knik, want het parcours van een Klompenpad wordt gevolgd.
Dan slaan wij een pad in naar Luxool, langs een prachtig verbouwde boerderij, en dan realiseer ik plots dat ik nog geen enkele foto heb gemaakt. Ik draai mij om, zie het weggetje en het groen er naast, richt mijn mobiel en druk af. Tussen al het kuieren en praten door was het fotografisch vastleggen van onze tocht er bij ingeschoten. Inmiddels zijn wij de bebouwde kom van Nijkerk binnen gelopen. Nog een kilometer en wij zijn bij onze startplaats. Tot onze vreugde ontdekken wij dat onze fietsen er nog staan. Na een korte fietstocht nemen wij afscheid van elkaar. We kijken terug op zomaar een mooi rondje kuieren en praten.

Nijkerk – zomaar een rondje kuieren en praten – 10.6 kilometer

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.